Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Parasta ikinä

Matkustin kotikaupungistani Kuopiosta asti katsomaan Reko Lundánin Aina joku eksyy -näytelmää Kom-teatteriin Helsinkiin, koska olin kuullut siitä niin paljon kehuja. Viisi tuntia junassa suuntaansa oli todellakin näytelmän arvoista.

Aina joku eksyy on edelleen lempinäytelmäni. Lähinnä siksi, että Reko Lundán on osannut asettua niin täydellisesti ala-asteikäisen lapsen asemaan kirjoittaessaan alkoholistiperheestä, jollaisessa kenenkään ei pitäisi joutua asumaan. Liikutuin erityisesti, kun kuulin näytelmän jälkeen, että tarina perustuu Lundánin omiin kokemuksiin.

On toki olemassa muitakin hyviä alkoholistikuvauksia, mutta erityisen Aina joku eksyy -näytelmästä tekee sen absurdi huumori. Kauheat tapahtumat kerrotaan perheen kieroutuneen logiikan kautta niin, että niissä on melkein järkeäkin. Itkin ja nauroin samaan aikaan melkein koko näytelmän ajan.

Myös lavastus ja puvustus oli parhaita näkemiäni: pulpeteissa hiihtopuvuissa istuvat lapset laukoivat totuuksia elämästä. Toimivaa on, että koska aikuiset muistelevat lapsuuttaan, näyttelijä on koko ajan aikuinen.

Minulla ei ollut varaa opiskeluaikana käydä katsomassa jatko-osia Helsingissä asti. Mutta kun Teillä ei ollut nimiä saapui Joensuun Ylioppilasteatteriin, riensin katsomaan. Esitys oli liikuttava, mutta ei niinkään hauska. En edelleenkään tiedä, johtuiko se harrastajanäyttelijöistä vai ensiosaa kehnommasta tekstistä. En ole edelleenkään nähnyt trilogian kolmatta osaa Tarpeettomia ihmisiä. Kaikki osat pyörivät edelleen eri teattereissa, joten tarkoitukseni on kyllä paikata aukko sivistyksessäni.

Huomaan edelleen usein vertaavani näkemiäni esityksiä Aina joku eksyy -näytelmään. Useinkaan se ei ole reilua, sillä eivät kaikki voi osata kirjoittaa ja ohjata kuten Reko osasi. Niin osasi. Häntä ei ikävä kyllä enää ole. Luin uutisen, että hän on kuollut kolme vuotta sitten kirjoittaessani Aviisissa teatteriarviota. Se teksti ei edennyt pitkään aikaan.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto