Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Paljonko pinosta saisi rahaa?

Aviisi kiersi tarjoamassa viittä teosta keskustan antikvariaateissa. Vanhojen miesten pyörittämät antikvariaatit ovat siirtymässä Facebook-aikaan.

”Missään tapauksessa kirjoja ei kannata heittää pois. Kaiken, mikä ei kelpaa antikvariaattiin, voi viedä Metson kierrätyshyllyyn tai lahjoittaa kirpputorille”, sanoo Libriksen Kai Kiviranta.
”Missään tapauksessa kirjoja ei kannata heittää pois. Kaiken, mikä ei kelpaa antikvariaattiin, voi viedä Metson kierrätyshyllyyn tai lahjoittaa kirpputorille”, sanoo Libriksen Kai Kiviranta.

Kirjahyllyn nurkkaan jääneistä kirjoista ei ole opiskelijan laihan toimeentulon jatkeeksi. Muutamasta uudemmasta romaanista ja sarjakuva-albumista sekä Sinuhe egyptiläisen halpispainoksesta koostunut Aviisin kirjapino ei kiinnostanut montaakaan tamperelaista antikvariaattia.

Mies Hämeenpuiston Kirja- ja lehtiantikvan tiskin takana pudistaa päätään. Kuivaa rahaa kirjoista ei saa, mutta vaihdossa jotain voisi irrota. Myös Näsilinnankadun Libriksessä työskentelevä Kai Kiviranta pahoittelee. Kirjat eivät kelpaa.

Hän suosittelee Puutarhakadulla sijaitsevaa Lukulaaria.

"Eri antikvariaatit ostavat hieman erilaisia kirjoja. Jos tarjotut kirjat eivät kiinnosta meitä, yritän aina neuvoa tarjoajan johonkin, missä voisi onnistaa", Kiviranta kertoo. "Missään tapauksessa kirjoja ei kannata heittää pois. Kaiken, mikä ei kelpaa antikvariaattiin, voi viedä Metson kierrätyshyllyyn tai lahjoittaa kirpputorille."

"Kirjojen tarjoajia käy päivittäin, mutta esimerkiksi tänään en ole ostanut mitään. Kaupunki on sen verran pieni, että ihmiset oppivat nopeasti, mitä mihinkin kannattaa tarjota."

Libris keskittyy laadukkaaseen maailmankirjallisuuteen, filosofiaan ja historiaan.

"Dekkareitakin löytyy jonkin verran, mutta enimmäkseen arvokirjoja. Ja sitten paljon harvinaisempaa keräilytavaraa", Kiviranta summaa ja esittelee virnistellen kellastunutta Suomen kuorelliset ja kuorettomat etanat -vihkosta vuodelta 1904. "Viihdettä meillä ei ole."


Kiviranta on oikessa. Lukulaari on ainoa koko kirjapinosta kiinnostunut antikvariaatti, ja tarjous on ylivoimaisesti paras: 24 euroa.

"Pinossa ollut uutuusromaani maksaa kaupassa 30 euroa. Meillä hinta on puolet siitä eli 15 euroa, ja vaihdossa olisin tarjonnut siitä puolet eli 7,50. Eniten rahaa saa juuri tuoreimmista kirjoista", Lukulaarin Jani Henttonen selvittää hinnoittelupolitiikkaa.

Jokainen kirja on kuitenkin yksittäistapaus, joka arvioidaan erikseen.

"Myyjälle voi tulla ihan yllätyksenä, mikä meitä eniten kiinnostaa", Henttonen neuvoo. "Kaikkea kannattaa ehdottomasti tulla näyttämään."

Tai ei aivan kaikkea. Valittujen palojen Kirjavaliot-romaanilyhennelmäsarja nostaa kaikkien antikvariaatinpitäjien karvat pystyyn. Paljon tilaa vievät vanhat tietosanakirjasarjat ovat toinen mahdoton myytävä.

"Myös suurin osa omakustanteista on sellaisia, ettei niille ole enää markkinoita. Kirjojen tekeminen on halvempaa kuin ennen, ja teoksia julkaistaan nykyään todella paljon", Henttonen kertoo.

"Meillä on paljon tilaa useammassa kerroksessa, joten voimme ottaa sisään paljon tavaraa", hän vertaa Lukulaaria Tampereen muihin antikvariaatteihin. "Tämä on koko perheen antikvariaatti, josta löytyy jokaiselle jotakin."


Antikvariaatinpitäjät uskovat käytettyjen kirjojen menekkiin jatkossakin pokkaribuumista, nettikaupasta ja muista kilpailutekijöistä huolimatta.

"Ei nettikauppa meidän myyntiin vaikuta", Henttonen kertoo. "Jossain huuto.netissä kirjoista pyydetään järjettömän kovia hintoja."

Uudempi media tarjoaa myös mahdollisuuksia, ja niihin on tarttunut Satamakadulla sijaitseva Komisario Palmu. Omistaja Hannu Peltosen vasta perustamaan Facebook-ryhmään on kertynyt jo 240 jäsentä. Antikvariaatilla on myös verkkosivut, joilla selvitetään, minkälaiset kirjat Peltosta kiinnostavat.

"Laadukas maailmankirjallisuus, filosofia ja antiikin klassikot, paikallis- ja sotahistoria", hän listaa. "Ja uudempi kulttikirjallisuus, kuten Kerouac, Bukowski tai Che Guevara. "Hyllystä löytyy myös jonkin verran dekkareita ja aina niin trendikästä fantasiaa."

"Haluan tavata ihmiset, joiden kanssa käyn kauppaa. Puhdas nettikauppa on vaivalloista", Peltonen pohtii internetin mahdollisuuksia. "Mutta sitä kautta pidän asiakkaisiin yhteyttä ja olen löytänyt paljon ostajia."


Oskari Rantala, teksti & kuva


Näitä tarjosimme

Richard Powers: Muistin kaiku -romaani (2009)
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen -romaanin kirjakerhoversio (1975)
Javier de Isusi: Marcosin piippu -sarjakuva-albumi (2009)
Jyrki Nissinen: Yli 10000 koiran koiranäyttely -sarjakuva-albumi (2008)
Tommi Uschanov: Mikä vasemmistoa vaivaa? -tietokirja (2008)


Tämän saisimme

Lukulaari (Puutarhakatu): 24 euroa
Aabis (Laukontori): molemmista romaaneista 10 euroa
Komisario Palmu (Satamakatu): Sinuhe egyptiläisestä 3 euroa
Kirja- ja lehtiantikva (Hämeenpuisto): vain vaihdossa
Libris (Näsilinnankatu): ei mitään, paitsi hyviä neuvoja muista antikvariaateista

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto