Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Oma merirosvoradio

Radio Moreenissa saa sanoa mielipiteensä. Ei-kaupallisen yliopistoradion toimittajat palvelevat pieniäkin yleisöjä.

98,4 mhz. Kuuluvuusalue 50 km Näsinneulasta.
98,4 mhz. Kuuluvuusalue 50 km Näsinneulasta.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Radio Moreeni on Suomen ainoa yliopiston omistama paikallisradio.

"Jos kaipaa valtamedialle vaihtoehtoisia näkemyksiä, niitä Moreenista löytyy," sanoo Radio Moreenin toimituspäällikkö ja päätoimittajan viransijainen Eveliina Niskanen.

Kanava toimii tiedotusopin laitoksen opetusradiona, mutta samalla se tarjoaa paljon sellaista ohjelmaa, jota ei muilta kanavilta kuule.

"Moreenissa käsitellään sellaisia aiheita, jotka eivät ylitä muiden paikallisten medioiden uutiskynnystä. Koska olemme ei-kaupallinen kanava, meidän ei tarvitse pysytellä kynsin ja hampain kiinni valtavirrassa. Sisällön suhteen meillä on ihanan vapaat kädet," Niskanen kertoo.


Niskasen lisäksi Moreeni työllistää kolme vakituista työntekijää, joista vain yksi on kokopäiväinen toimittaja. Kaikki muu toimitustyö tehdään harjoittelijoiden, opiskelijoiden ja avustajien voimin.

Moreenissa toimii tällä hetkellä viisi harjoittelijaa ja noin 45 avustajaa. Lisäksi kanavalla kuullaan vuosittain noin 90 tiedotusopin opiskelijan töitä.

"Uskon, että sen joukon kautta radioon tulee moniäänisyyttä, erilaisia näkökulmia ja paljon sellaista erikoistietoutta, jota ei pienemmästä porukasta löydy," sanoo Niskanen.

Hänen mukaansa avustajat ovat työhönsä erittäin sitoutuneita, eikä heitä ole ostettu ohjelmatoimitukseen suurella rahalla.

"Avustajat tekevät työtä omasta intohimostaan. Meillä on avustajina myös ammattitoimittajia esimerkiksi Yleltä. Moreenissa he saavat tehdä sitä, mitä todella haluavat ja mistä oikeasti ovat kiinnostuneita, ilman, että joutuvat tinkimään ohjelmiensa sisällöstä."


Tampereen yliopisto tarjoaa Moreenille toimitilat ja ison osan rahoituksesta. Loput, eli noin viidennes, kanavan toiminnasta kustannetaan myymällä ohjelma-aikaa erilaisille yhteisöille ja järjestöille.

"Niin kauan kuin toimitaan lain ja journalististen tapojen puitteissa, kaikki järjestöt ovat Moreeniin tervetulleita," sanoo Niskanen.

Meneillään oleva talouden taantuma on Niskasen mukaan heijastunut jonkin verran Moreenin ohjelma-ajan myyntiin, mutta kanavan yliopistorahoitus pysynee ennallaan.

"Yliopiston päättävissä elimissä Moreenin toiminta tiedetään ja tunnetaan ja on se hyväksi havaittu," Niskanen sanoo.

Moreenin luonteeseen kuulu, ettei se tavoittele suuria kuulijamassoja, vaan osa ohjelmistosta on suunnattu hyvinkin pienille yleisöille. Kanavalla kuullaan niin syvälle porautuvia kulttuuriohjelmia, musiikin erikoisohjelmia kuin kantaaottavia puheohjelmiakin.

Pienten yleisöjen palveleminen näkyy myös kanavan musiikkitarjonnassa. Moreenissa ei noudateta soittolistoja, vaan juontajat valitsevat ohjelmiensa musiikin vapaasti.

"Siksi Moreenista voi kuulla sellaistakin musiikkia, jota muut kanavat eivät soita," sanoo Niskanen.

Tiedotusopin laitoksen opiskelijoille radioon pääseminen on täysin ainutlaatuinen tilaisuus, jollaista eivät muut suomalaiset toimittajakoulutukset tarjoa. Niskanen uskoo, että opiskelijat muistelevat lämmöllä vuosien jälkeenkin Moreenissa toimitettuja ensimmäisiä ohjelmiaan.

Hänen mielestään on myös opetuksen kannalta tärkeätä, että opiskelijat saavat tekemänsä uutiset, reportaasit ja suorat ohjelmat mukaan oikeaan radiolähetykseen.

"Ja kyllä sitä voi ylpeänä nostaa esiin, että Tampereen yliopistossa toimii Suomen ainoa yliopistoradio. Täällä on selkeästi onnistuttu jossain, missä muualla ei ole osattu tai haluttu onnistua. Se on yliopiston imagon kannalta tärkeä asia," Niskanen sanoo.

Moreeni on Niskasen mukaan osa yliopistoa ja sen opetusta myös siten, että kanavalla puhutaan tieteestä enemmän kuin muilla radiokanavilla. Lisäksi kanavalta voi kuunnella joitakin yliopiston luentosarjoja.

"Nykyään ohjelmia ja luentoja voi kuunnella nettisivuiltamme myös äänitallenteina," kertoo Niskanen.
Hän toivoo, että laitokset hyödyntäisivät radion opetuksellisia mahdollisuuksia laajemmin, mutta luentojen radioiminen ei tietenkään ole ilmaista.


Moreeni on yliopiston ylpeys, mutta silti vain harva opiskelija tietää koko kanavan olemassaolosta. Niskasen mielestä yksi syy siihen on radion vähäinen suosio ja trendikkyys tiedotusvälineenä.

"Visuaalinen media valtaa alaa. Ehkä sen tosi-tv:n äärelle on helpompi kellahtaa, kuin kuunnella radiota."Moreenissa soitetaan ohjelmatauoilla ja öisin tauotonta klassista ja sunnuntain ohjelmatarjonta on pääasiassa uskonnollista. Opiskelijoiden arkipuheissa kanavan ohjelmatarjontaa onkin usein kritisoitu "liian mummomaiseksi".

Arvostelijoita Niskanen kehottaa kuuntelemaan Moreenia.

"Siellä on uskonnollista ohjelmaa ja siellä on varmasti mummoja kiinnostavaa ohjelmaa, mutta on siellä on paljon muutakin. Esimerkiksi musiikin erikoisohjelmille omistetut maanantai-illat kiinnostavat nuoria ihan varmasti. Samoin kuin paikallisia tapahtumia ja ilmiöitä esittelevät Verstas-ohjelmat."


Niina Broman

Mira kertoo musiikista

Yksi Radio Moreenin syksyn uutuuksista on Mira Suutarin toimittama tamperelaisen musiikin erikoisohjelma Tampereen soundi. Talven mittaan ohjelmassa kuullaan esimerkiksi Tampereen treenikämppätilanteesta, paikallisista musiikkitapahtumista ja erilaisista musiikin taustavaikuttajista.

"Haluan antaa äänen myös taustatekijöille. Musiikki kostuu niin paljosta muutakin kuin bändeistä, jotka tekevät levyjä, ja yleisöstä, joka kuuntelee musaa ja menee keikoille", Suutari kertoo.

Moreenia voi kuunnella netin kautta suorana missä tahansa päin maailmaa, mutta Suutari tekee ohjelmaa silti etupäässä tamperelaisille.
"Laita sinne isolla, että Helsinki on paska paikka", Suutari sanoo puolitosissaan.

Suutarin mielestä Tampere jää musiikkikaupunkina usein turhaan Helsingin varjoon.

"Tampere on hieno musakaupunki, ja täältä musiikintekijöiden on hyvä ponnistaa," Suutari sanoo.


Suutari haluaa pitää ohjelmansa mahdollisimman monipuolisena ja ottaa mielellään ideoita, demoja ja palautetta vastaan.

Tärkeää Suutarille on myös se, ettei ohjelmasta tule liian kliininen. Hän haluaisi tehdä ohjelman aina suorana, mutta joskus se ei aikataulujen puitteissa ole mahdollista.

"Radion vahvuus on se, että sitä tehdessä voi tapahtua mitä vaan. Teatterissakin on hauska seurata, jos näyttelijä putoaa roolistaan. Radion tekeminen on samalla tavalla hauskaa."


Suutari on törmännyt Moreenia koskeviin ennakkoluuloihin usein.

"Kyllähän porukka on Moreenista puhuttaessa monesti, että Â’ai missä, mikä radio?Â’."

Hän uskoo, että Moreenilla on silti tärkeä sija tamperelaisten elämässä etenkin siksi, että se on epäkaupallinen kanava.

Tuota vapautta Suutari haluaa käyttää myös Tampereen soundissa.

"Pyrin ohjelman kehittyessä tekemään tiukempia kysymyksiä, väittämään enemmän vastaan ja olemaan entistä kantaaottavampi. Haluaisin, että mun ohjelmissa olisi ripaus Madventures-henkistä hauskanpitoa."


Tampereen soundi Radio Moreenissa joka toinen maanantai klo 18.05.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto