Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kriittisyys on hyve

"Muslimeille ei saa antaa erivapauksia. Ne lisäävät vain suvaitsemattomuutta ja sopeutumattomuutta."

Näin ei sanonut pikkupaikkakunnan punaniska, vaan muslimi Husein Muhammed Aamulehdessä. Hän on lakimies, ihmisoikeusaktivisti ja vihreä Helsingistä.

"Suomalaiset ovat vielä monikulttuurisuuden sokaisemia. Kun maltilliset äänet eivät uskalla kritisoida todellisia ongelmia, saavat suvaitsemattomat ylivallan."


Maahanmuuttoa koskeviin artikkeleihin tulvii verkkokommentteja. Aiheesta puhutaan paljon, mutta keskustellaan harvoin, sillä osapuolet ovat syvällä poteroissaan.

Suvaitsevaisuutta liputtavien mielestä kaikki maahanmuuttokritiikki on pelkkää junttien populistista rasismia. Maahanmuuttokriittisten mielestä "suvaitsevaisto" on vain humanistihyysäreiden epärealistinen kukkahatturyhmä.

Kun ihmisoikeuksia painottava kulttuurintutkija ja tuottavuuslaskelmia tekevä diplomi-insinööri kohtaavat, he eivät kohtaa. Vastakkain on kaksi erilaista tapaa hahmottaa maailma.

Insinööri haluaa tehdä Excel-taulukon, jolla maahanmuuton yhteiskunnalle aiheuttamat vaikutukset optimoidaan. Kulttuurintutkija haluaa keskustella, kuinka pelastetaan mahdollisimman monta ihmisoikeusloukkausten uhria länsimaisen tofupadan ääreen. Humanisti näkee monikulttuurisuuden pelkästään rikkautena, insinööri miettii ainoastaan sen kustannuksia.

Humanistin mielestä insinööri on käsittämättömän pinnallinen. Insinöörin mielestä humanisti on sinisilmäinen ja epärationaalinen. Todellisuudessa molemmat voivat olla erittäin älykkäitä - ja yhtä aikaa oikeassa. Maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat niin monimutkaisia asiakokonaisuuksia, ettei niitä voi tiivistää yksiselitteisesti sanoihin "hyvä" tai "paha". Sekä idealismi että pragmaattisuus ovat tarpeen.


"Turvapaikanhakijat eivät ole pyhimyksiä", sanoo Rajkumar Sabanadesan Kepan Kumppani-lehdessä.

Hän on tullut Suomeen turvapaikanhakijana ja työskentelee nyt vastaanottokeskuksen johtajana. Sabanadesanin mukaan keskuksissa on enemmän rasismia kuin niiden ulkopuolella.

"Joku ei halua samaan huoneeseen muslimin kanssa, toinen karttaa mustaa miestä."

Se on varmaa, että ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia: ennakkoluuloisia, ryhmäkuntaisia ja omaa napaansa tuijottavia. Fundamentalististeja riittää niin muslimeissa, kristityissä kuin ateisteissakin.

Kriittinen ajattelu on hyve. Ennakkoluuloisuus ei.
Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto