Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Toas tuki puolueita tonneilla

Toimitusjohtaja kävi demarien ja kokoomuksen yritysseminaareissa, osti puoluetaulun ja maksoi vihreiden opiskelija-asuntopaneelin.

Pyynnöistä huolimatta emme saaneet kuvaa TOAS:n paljon puhutusta vaalitaulusta. Aviisin saamien tietojen mukaan se sijaitsee toimitusjohtajan tuolilla.
Pyynnöistä huolimatta emme saaneet kuvaa TOAS:n paljon puhutusta vaalitaulusta. Aviisin saamien tietojen mukaan se sijaitsee toimitusjohtajan tuolilla.

Toas on maksanut puolueiden varainhankintayhdistyksille vuosittain vähän yli tuhat euroa vuosina 2005-2008. Demarien ja kokoomuksen seminaarien osallistumismaksut ovat olleet 300-450 euroa, taulu on maksanut 400 euroa ja vihreiden asuntopaneelin järjestämiskulut ovat olleet 900 euroa.

Toasin toimitusjohtaja Timo Lehto on tehnyt päätökset maksuista yksin omalla päätösvallallaan ilman, että hallitus on tiennyt tuista. Lehto väittää, ettei tiennyt seminaareja järjestävien ja tauluja myyvien yhdistysten takana olevan puolueita.

"Jos puoluetaustaisten yhdistysten seminaareissa ei saa käydä, onko sekin nyt väärin, että pitää rahat Sampopankissa, kun Björn Wahlroos on antanut vaalitukea? Emme me sitäkään tienneet", Lehto kyselee.


Toasin tukemat puolueiden varainhankintayhdistykset ovat demarien Pirkanmaan Parhaaksi -yhdistys sekä kokoomuslaiset Tampereen Sivistysyhdistys ja Pirkanmaan Kansallissäätiö. Toasista kukaan ei kertonut yhdistysten eikä puolueiden nimiä, vaan Aviisi joutui selvittämään ne itse.

"Seminaareissa on puhunut valtionhallinnon virkamiehiä, poliittisia vaikuttajia, meppejä ja erilaisia asiantuntijoita. Yleensä on käsitelty yhteiskunnallisia, talouteen ja rahoitukseen liittyviä asioita, joista ihan oikeasti tarvitsee tietää tässä työssä. Taulun olen ostanut sijoitusmielessä", Lehto sanoo.

Pirkanmaan parhaaksi on järjestänyt vuosittain seminaarin ja myynyt tauluja. Se on tukenut kerätyillä varoilla vaaliehdokkaitaan. Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa suurin osa yhdistyksen tuesta meni Hanna Tainion pormestarikampanjaan.

Kokoomustaustaiset varainhankintayhdistykset järjestävät myös molemmat yhden seminaarin vuodessa. Kansallissäätiö myy myös tauluja. Kansallissäätiö ja Tampereen Sivistysyhdistys eivät tue yksittäisiä ehdokkaita suoraan, mutta osallistuvat vaalityöhön.


Lisäksi Toas on tukenut Tampereen Vihreitä maksamalla heidän järjestämänsä opiskelija-asumista käsittelevän paneelin vuoden 2008 kunnallisvaalien alla. Paneelissa oli puhumassa tamperelaisia asuntotuottajia, joilta paneelin puheenjohtaja Emilia Olkanen tenttasi, miksei opiskelijoille riitä asuntoja. Olkanen valittiin valtuustoon. Seminaarin kulut kattoivat tilavuokran, lehti-ilmoituksen ja kahvit Juvenekselta.

"Käsittääkseni Toas tarjosi samanlaista mahdollisuutta myös muille puolueille", vihreiden silloinen vaalipäällikkö Salla Sinkkonen kertoo.

Säätiön hallituksilla on säätiölain mukaan vahva sisäinen valvontavelvollisuus. Hallitus käsitteli vaalitukia 20. lokakuuta pidetyssä kokouksessa, kun Toas oli saanut Patentti- ja rekisterihallitusksen selvityspyynnön vaalituista. Säätiö lähetti selvityksensä PRH:lle kokouksen jälkeen.

"Toimitusjohtajan selvityksen mukaan en näe tarvetta kiristää valvontaa. Seminaareissa on ollut kyse normaalista henkilökunnan koulutuksesta", Toasin hallituksen jäsen, Tamyn pääsihteeri Kati Rajala sanoo.


Toas on perustettu tuottamaan opiskelijoille kohtuuhintaisia asuntoja, eikä sen säännöissä ole mainintaa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, joten puolueiden tukeminen on kiellettyä. PRH:n linjajohtaja Olli Koikkalainen pitää Toasin tukisummia niin pieninä, että todennäköisesti säätiö saa vain paimenkirjeen. Lehto tai hallituksen puheenjohtaja Markku Kivikoski eivät kuulu mihinkään puolueeseen.

"Toas ei tiennyt, jakavatko yhdistykset vaalirahaa, eikä se oikeastaan meitä kiinnostakaan. Olemme osallistuneet seminaareihin ohjelman takia", Kivikoski sanoo.Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Hakis (06.11.09, kello 15:42)

    Hyvä tekosyy TOAS! "Emme me tienneet, ettei puolueille saa antaa rahaa".

  2. Jormanainen (11.11.09, kello 18:53)

    "'Yleensä on käsitelty yhteiskunnallisia, talouteen ja rahoitukseen liittyviä asioita, joista ihan oikeasti tarvitsee tietää tässä työssä. Taulun olen ostanut sijoitusmielessä', Lehto sanoo." Onko toimitusjohtaja Lehto nukkunut ko. seminaareissa vai onko vain luupää? Hän kuvittelee, että Danske Bankin omistan Sampo pankin tilille talletettava raha olisi jotenkin kytköksissä Björn Wahlroosiin tai hänen edustamaansa Sampo-vakuutuskonserniin.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto