|
Tiukka taloustilanne asettaa monen opiskelijan arkeen uusia haasteita. Pahimmassa tapauksessa saattaa päätyä asunnottomaksi. Nykyään tiukkaan paikkaan päätyvälle on olemassa vaihtoehtoja, mutta päätimme koittaa erään synkimmistä. Jos ei ole kattoa pään päälle, niin selviääkö kylmässä yössä Aviisin vanhoista numeroista kyhätyssä rakennelmassa?
Lehtihökkeli rakennetaan Ylioppilastalon takapihalla olevaan puolivalmiiseen roskakatokseen. Jo tässä kohtaa oikaistaan muutama mutka, sillä saamme katon ja yhden ehjän seinän valmiissa paketissa. Kaksi muuta valmistamme siteillä niputetuista Aviisi-tiilistä, yksi seinä jätetään avoimeksi maisemaikkunaksi. Rakennusprojektin aikana päätoimittaja yllättää, sillä lehtimiestaitojensa lisäksi hänessä on muurarin vikaa, ja asiantuntevien neuvojen avulla saamme tehtyä tukevat seinät. Sisustukseksi valmistamme kahden istuttavan sohvan käsinojineen, jalkarahit sekä mukavasti kahisevan Aviisi-maton.
Aloitamme testin ja käymme sohvalle istumaan. Sopiva asento löytyy helposti, Aviisi-istuin on yllättävän miellyttävä. Jalkojen peitoksi heittelemme irtolehtiä. Paperi on hyvä eriste, ja jo muutaman lehden paksuisen peitteen alla on miellyttävän lämmin. Yläruumiin pystyasento tuottaa kuitenkin ongelmia, sillä, kuten Aviisin sisällön kanssa usein muutenkin, lehtiä ei meinaa saada millään pysymään navan yläpuolella. Honkasen varustus ei ole kelin mukainen, mutta saamme yhteistoiminnalla lehtiä myös hänen yläruumiinsa suojaksi, tosin hän pystyy käyttämään vain toista kättään.
Testiyö etenee leppoisissa tunnelmissa rupatellen. Heittelemme päällemme lisää irtolehtiä sitä mukaa, kun vanhat valahtavat alaspäin. Saamme pian aikaan kunnon lehtikeon, jonka suojissa on varsin lämmintä. Läheisen ravitsemusliikkeen henkilökunnan jäsen käy tuomassa roskia ja kuultuaan testistämme hän jakaa vinkin, jonka oli saanut nuorempana eräältä veneen alla talvipakkasillakin asuneelta herrasmieheltä.
Kuullun mukaan sanomalehtiä kannattaa repiä suikaleiksi, syödä kunnon kimppu ja tämän jälkeen nauttia pullollinen tai pari vahvaa viiniä päälle. Alkoholi sitoutuu vatsassa selluloosaan imeytyen verenkiertoon tasaisesti ja lämmittäen läpi yön. Päätämme kuitenkin nauttia Aviisit ulkoisesti ja ainoastaan alkoholia sisäisesti.
Testin jatkuessa ilmenee ongelmia. Asennon vaihtaminen ilman koko konstruktion romahdusta on vaikeaa. Myös yksinkertaiset askareet, kuten vaikkapa vessassa käynti osoittautuvat mahdottomiksi, sillä keosta ulos ryömittyään sen uudelleen kokoaminen on hyvin hankalaa. Niinpä päätämme keskeyttää testin viiden tunnin jälkeen ja siirtyä sisätiloihin. Vaikka Aviisit ovat varsin kelvollinen eriste, ja lehtikasassa selviää kylmemmänkin yön, on oma koti silti yksi inhimillisen elämän perusteista.
Juho-Matti Paavola, teksti
- Asunnottomien määrää on vaikea laskea, mutta Suomessa heitä arvioidaan olevan noin 8 000. Määrä on vähentynyt, sillä vielä 1980-luvulla asunnottomia oli 20 000. Maailman kodittomien määrän arvioidaan olevan 100 miljoonaa.
- Asunnottomuuteen liittyy usein muitakin ongelmia, kuten syrjäytyneisyyttä, päihderiippuvuutta, mielenterveysongelmia ja väkivaltaa.
- Suomessa asunnottomien asiaa ajaa mm. Asunnottomien yö -kansalaisliike, joka järjestää vuosittain saman nimisen tapahtuman. Tänä vuonna Asunnottomien yö järjestettiin 17. lokakuuta.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen