Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Folk-muotoinen Toivo-kampanja

Jarkko Martikainen julkaisi albumillisen riisuttua pakanagospelia

Ensin Rakkaus, sitten Toivo. Jarkko Martikainen käsittelee soololevyillään pelottavan suuria aiheita. Musiikillisesti hän on kuitenkin siirtynyt vaivihkaa pienimuotoisempaan ilmaisuun ja yhä etäämmälle vanhan emoyhtyeensä YUP:n tyylistä. Edellisellä studioalbumilla Martikaisen taustalla musisoi pienehkö orkesteri, mutta nyt trubaduuri on yksin kitaroidensa kanssa.

Toivon äärimmäisen niukka äänimaailma ohjaa huomion polveileviin sanoituksiin, jotka vaativatkin tusinaiskelmiä enemmän paneutumista. Martikainen käsittelee toivoa ja toivottomuutta satiirin ja ironian keinoin, joten viestin perillemeno ei ole itsestäänselvää. Sanoilla leikitellään joskus liikaakin, mutta usein leikin taakse kätkeytyy merkityksellisiä kerroksia, jotka avautuvat kunnolla vasta useammalla kuuntelukerralla.


Toivonlohdullinen sanoma on siinä, että toivoa on. Sitä huudetaan kuin Jumalaa ja vihdoin löydetäänkin pieninä kappaleina esimerkiksi rakkaudesta. Toivoa nähdään myös asioissa, jotka useimmiten herättävät toivottomuutta, kuten kuolemassa.

Levyltä löytyy monia vahvoja töitä - esimerkiksi aloituskappale "Polte päästä paratiisiin" ja ajan lahjomattomuutta pohtiva "Voiko aika olla ystävä?" - mutta albumina Toivo ei yllä edellisen Rakkaus -levyn tasolle. Riisutun ilmaisun mausteeksi jää kaipaamaan rikastuttavia elementtejä ja monipuolisempaa soittoa.

Seuraavaksi Martikaiselta ilmestynee trilogian sulkeva Usko. Toivoa sopii, ettei Martikainen kuitenkaan hurahda suin päin uskoon vaan pysyy etsijänä ja löytää kappaleisiinsa uusia sävyjä.Juho Hakkarainen

Jarkko Martikainen: Toivo (Levy-yhtiö 2009)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto