Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Paavo neuvoi paavia ja Barackia

Yliopistolla vieraillut Paavo Väyrynen tuli puhumaan EU:sta Suomen kauppa- ja kehityspolitiikassa. Hän puhui hieman muustakin.

"Minä kävin Vatikaanissa ja sanoin paaville, että olet erehtynyt", ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, 63, toteaa Linnassa täydelle salille opiskelijoita.

Väyrysestä huokuu televisiosta tuttu itsevarmuus. Hänet valittiin eduskuntaan keskustapuolueen listalta 23-vuotiaana. Ministeri Paavo Väyrysestä tuli alle kolmikymppisenä. Presidenttiehdokas hän on ollut kahdesti.

Millaisen neuvon hän, noin niin kuin astetta kokeneempana konkarina, antaisi Nobelin rauhanpalkinnon saaneelle Yhdysvaltain nuorelle presidentille?

"Minun mielestäni Nobel on tuki sille, mitä Barack Obama aikoo tehdä."

Väyrynen varoittaa, että palkinnolla pyritään pelaamaan Obamaa vastaan.

"Hänen pitää vaan sitkeästi toimia tavoitteidensa mukaisesti. Odotukset ovat osittain epärealistisia. Ei häneltäkään voida edellyttää muuta kuin, että hän tekee parhaansa."


Väyrysen omatkin tavoitteet ylittävät Atlantin.

"Minä koetan rakentaa transatlanttista kumppanuutta kehitysyhteistyöhön. EU:sta ja Yhdysvalloista tulee yhteensä 80 prosenttia kehy-rahoista, mutta yhteistyö välillämme ei pelaa riittävän hyvin."

EU:n kehitysyhteistyökomissaari on innostunut Väyrysen hankkeesta. Myös valtameren toisella puolella siihen suhtaudutaan positiivisesti.

"Minä olen informoinut EU-maiden ministereitä asiasta Prahan kokouksessa. Todennäköisesti hankkeestani keskustellaan marraskuussa ja annetaan sille unionin virallinen tuki."

Väyrynen painottaa, että kehitysmaita kohtaan pitää olla tiukka. Niitä on syytä painostaa toimimaan tehokkaasti, etteivät avustusrahat valu korruptoituneen hallinnon pohjattomiin kaivoihin.

Kolmannen maailman väestöräjähdyksestä Väyrynen on erittäin huolissaan. Maapallon kestokyvyn rajoja kolkutellaan jo nyt. Sen takia Vatikaanissakin piti hieman poiketa neuvomassa paavia väestönkasvuasioissa.

"Kannattaa huomata, että jos maan talous kasvaa kolme prosenttia ja väestö neljä, bruttokansantuote per henki laskee joka vuosi!"
Vaikuttamisesta kiinnostuneita Väyrynen innostaa hakeutumaan kehy-politiikan pariin.

"Minun mielestäni se on mahdollisuus vaikuttaa merkittävällä tavalla ihmiskunnan tulevaisuuteen."Seppo Honkanen, teksti & kuva
Kommentti: Haikahtaa Paavolta

Saavuin täpötäyteen saliin myöhässä. Suoraan puhujapöntön edessä oli tyhjä istumapaikka. Puheen loputtua Paavo Väyrynen poistui pöntöstä, käveli kohdalleni, pysähtyi ja katsoi silmiin. Mietin, mitä ihmettä herra ministeri siinä palloilee.

"Pääsisikö istumaan", hän kysyi.

Olin vallannut hänen tuolinsa. Vieressäni oli onneksi toinen vapaa paikka, joten istuimme sopuisasti vierekkäin kuuntelemassa seuraavaa puheenvuoroa. Me, myself and Paavo Väyrynen!

Hän on karismaattinen, älykäs, lyhyt ja tuoksuu vanhan miehen partavedelle.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto