Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Oiva opas viihdealalle aikoville

Jokainen meistä on jossakin elämänvaiheessa kuullut muusikkovitsin. Monet vitseistä perustuvat tositapahtumiin, mutta valitettavasti soittoniekkojen kokonaiset herkulliset anekdootit jäävät usein vain soittajien keskinäiseksi huulenheitoksi kapakoiden pöytiin.

Mikko Sovijärven, Olavi Rytkösen ja Joni Nikkolan toimittama Sen piti olla normikeikka avaa muusikkokaskujen lukitun arkun myös tavallisille tallaajille. Kirjassa ääneen pääsevät raskaan työn raatajat, joiden elämästä puuttuu turha glamour. Kirja on aito kunnianosoitus piilossa pysyville vaatimattomille viihdetaiteilijoille, tosielämän Rampeille ja Naukkiksille, jotka ajavat takahuoneettomille keikkapaikoille pienillä henkilöautoillaan ja saavat palkaksi suolakurkkuvoileivän, jos sitäkään.

Suuri osa kirjan tarinankertojista piiloutuu nimimerkin taakse, mikä on aivan ymmärrettävää juttujen arkaluonteisuuden huomioon ottaen. Turpaan otetaan ja saadaan, viinaa juodaan ja haparoidaan vastakkaisen sukupuolen kanssa. Silti esiintyvät taiteilijat osaavat koheltaa selvin päinkin. Tarinoiden todenperäisyydestä ei aina voi olla varma, mutta sillä ei ole merkitystä - pääasia, että tarinat naurattavat.

Kirjan toimittajat ovat tehneet tärkeää kulttuurityötä tallentaessaan varjoisien lavojen tärkeitä kertomuksia. Tarinat on kirjattu ylös tarkasti ja elävästi. Huonoimmat niistä on liitetty mukaan turhan heppoisin perustein, mutta parhaat naurattavat pitkään.

Sen piti olla normikeikka on hyvää ajanvietettä. Se sopii erinomaisesti vaikkapa keikkabussien yleislukemistoksi. Viihdealalle aikoville teos on hyvä opas siitä, mitä kaikkea voi tulla pyytämättä ja yllättäen vastaan.


* * * *
Juho Hakkarainen

Mikko Sovijärvi & Olavi Rytkönen & Joni Nikkola (toim.):
Sen piti olla normikeikka. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2010.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto