Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Terapiajonot täyttyvät yksinäisistä

Opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen tarve on kasvanut 2000-luvulla räjähdysmäisesti. Suurin syy on, etteivät opiskelijat tunne kuuluvansa mihinkään yhteisöön.

Opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen tarve on lisääntynyt 2000-luvulla yli 50 prosenttia. Yths:n teettämistä kyselyistä selviää, että opiskelijat kokevat usein olevansa vailla turvaverkkoa. He eivät tunne kuuluvansa minkäänlaiseen yhteisöön.

Rehtori Kaija Holli vakuutti keväällä 2009 valintansa jälkeen tekevänsä konkreettisia asioita opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

"Tällä hetkellä opiskelijoiden ja opintojen tukeminen on sirpaleista ja päällekkäistä, mutta tilanteeseen on tulossa muutos. Nyt tukea tarjotaan monissa eri toimipisteissä, mutta hajanaisesti, joten aiomme aloittaa kokonaisuuden selkeämmän koordinoinnin. Selvitämme parhaillamme opintotukiprosessia ja päätämme sitten, kuinka jatkossa toimitaan", Holli kertoo.

Rehtorin mielestä ongelmia löytyy myös tiedonvälityksessä. Hänen mukaansa tukea ja tietoa pitää pystyä jatkossa tarjoamaan opiskelijoille jo tarpeeksi aikaisessa vaiheessa, etenkin niinkin suurten muutosten aikana kuin school-uudistuksessa.

"Opiskelijan pitäisi saada apu ja neuvot oikeaan aikaan. Myös opettajia pitäisi jatkokouluttaa opiskelijoiden opastuksessa. On turha olettaa, että opinnot etenevät suunnitelmien mukaisesti, jos opiskelijoiden hyvinvointi ei ole taattu. Tuleva yliopistouudistus tuo mukanaan paljon hyvää", Holli jatkaa.

Hänen mielestään opiskelijoita ei kuitenkaan pidä lähteä hyysäämään.

"Opiskelijoilta ei saa riistää itsenäisyyttä ja vastuuta."

Holli haluaa, että opiskelijat ymmärtävät hänen ja vararehtorien olevan viroissaan nimenomaan opiskelijoita varten. Siksi rehtori näkyy ja kuuluu yliopistolla heti syksyn perehdyttämispäivillä. Hän myös tapaa tamylaisia säännöllisesti.

"Yliopisto on opiskelijoita varten. Kertokaa minulle, mikä ei toimi", Holli kehottaa.


Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Tampereen mielenterveyspalvelujen vastaava psykiatri Pauli Tossavainen on Hollin kanssa samoilla linjoilla. Hän on huolissaan opiskelijoista.

"On hyvin tavallista, että yliopisto-opiskelija on ehtinyt olla poissa opetuksesta jo kokonaisen vuoden tai puoli vuotta, eikä kukaan ole puuttunut asiaan tai kiinnittänyt minkäänlaista huomiota. Tässä asiassa yliopisto on hyvin erilainen kuin muut oppilaitokset", Tossavainen lataa.

Yths:n kyselyistä selviääkin, että valtaosa opiskelijoista kaipaisi yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

"Sitä, ettei olisi opintojensa kanssa niin täysin yksin."

Psykiatrin mukaan opinto-ohjaus ja tutor-toiminta ovat mielenterveyspalvelujen tarvetta ennaltaehkäiseviä asioita, mutta niidenkin toimintaa on kehitettävä eteenpäin.

"Usein opiskelija kokee opinto-ohjaukseen menemisen tietyllä tavalla kasvojenmenetyksenä."

Hänen mielestään opiskelijoita pitäisi kannustaa hakemaan tukea opintojensuunnittelemiseen, ettei asioita aleta korjaamaan vasta siinä vaiheessa, kun poissaoloja on kertynyt jo suuri määrä ja opinnot ovat jo myöhässä.

"Joudumme kirjoittamaan Kelaa varten satamäärin todistuksia sairaslomaa ja kuntoutusrahaa varten."


Hollin ja psykiatri Tossavaisen mielipiteet tuntuvat oikeilta myös monta vuotta opiskelleen historianopiskelijan mielestä.

"Oman pääaineeni perusopintoihin kuuluu tasan yksi pienryhmäkurssi. Kaikki muut ovat massaluentoja, joilla istuu suuressa salissa yli sata opiskelijaa. Tuntuu, ettei ole olemassa luonnollista tapaa tutustua toisiin ja tulla osaksi tiedeyhteisöä."

Hän on tuntenut olevansa yksin suunnittelemassa sivuainettaan, koska ei ole ollut ketään opettajaa, joka neuvoisi tai omaa professoria, joka tietäisi asioista.

"Koko Hops, eli henkilökohtainen opintosuunnitelma oli lähinnä vitsi, koska professoreita ei yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan koko asia."


Anni Tolonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva1)
Neuvoja mielenterveyskysymyksiin saa Yths:ltä arkisin klo 11.30-12 numerosta 040- 710 1060.

2) Mielenterveys-palvelujen ajanvaraus klo 10-11.30 numerosta 046 - 710 1060.

3) Hätätapauksissa Acuta Teiskontiellä ottaa vastaan ja suosittaa jatkohoitopaikkaa.

4) Jos haluaa kertoa rehtorille, mikä yliopistossa ei toimi, kannattaa lähettää sähköpostia kaija.holli@uta.fi.

Vertaistukea Nyytistä

Nyyti ry on maanlaajuinen opiskelijoiden tukikeskus, jonka tarkoitus on edistää ja tukee opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämänhallintakykyä.

Tamy järjestää Nyytin hengailuiltoja Tampereella.

Tapahtumat ovat maksuttomia ja päihteettömiä eikä niihin tarvitse ilmoittautua.

Lisätietoja tulevista illoista osoitteesta nyyti.fi/palvelut.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto