Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Itämaan tietäjä

Kun on syntynyt itäiseen päähän Helsingin metrorataa ei suomiräpin kuuntelua tarvitse selitellä. Ennemminkin häpeäksi olisi olla tuntematta Avaimen (Matti Salo) esikoislevyä Punainen tiili.

Vuonna 2001 ilmestynyt levy on lähiön Täällä pohjan tähden alla; pienen ihmisen kautta tuodaan esille isoja yhteiskunnallisia asioita. Levy on vahvasti vasemmistolainen kuvatessaan luokkaeroja ja lähiöiden epäkohtia. Punaisen tiilen hienous piilee siinä, että se on vihainen olematta kuitenkaan negatiivinen. Erinomaisuus tulee esille sanoitusten kautta eikä räpille tyypillisenä omakehuna.

Salo ei piiloudu sarkasmin taakse vaan on häpeilemättömän suora mainitessaan politikot ja ongelmat nimeltä.

Lukioiässä Matti Salo tuntui minusta nerolta, joka tiesi sekä kysymykset että vastaukset. Tekijä ja teos sekoittuivat toisiinsa ja rakastin Matti Saloa. Tai ehkä se johtui Pullon sisällä -kappaleen lyriikoista: "en kaipaa seksimissii, silikonitissii, mul on pelkästään ujoihi naapurin chickseihi fetissii."

Silloin ajattelin, että minä ja Matti voisimme perustaa perheen ja pelastaa maailman tai ainakin Itä-Helsingin.


Tiedän, että minun ja Matin palestiinalaishuivit tuskin koskaan kietoutuvat toisiinsa yhteisessä pesukoneessa, mutta levy on minulle nostalginen matka sinne, mistä olen kotoisin, mutta minne en tahdo palata. Se edustaa minulle toivoa ja muutoksen mahdollisuutta.

Sen tähden siskontyttöni sai juuri tämän levyn ristiäislahjaksi.Sanna Lähdeaho
Avain, Punainen tiili, Warner 2001

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto