Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mistä rahaa elämiseen? Myös opiskelija voi saada toimeentulotukea

Taantuma ajoi opiskelijat sossun luukulle. Laina on nostettava ensin.

Opiskelijoiden lukumäärä Tampereen toimeentuloturvan hakijoista on kasvanut taantuman aikana selkeästi. Kuuden Suomen suurimman kaupungin vertailussa Tampereella opiskelijat osasivat hyödyntää toimeentuloturvaa parhaiten. Tosin Pirkanmaalla työttömyyskin on kasvanut miltei Suomen nopeiten.

"Opiskelijatkin joutuivat taantuman takia kääntymään tämän viimeisen tukimuodon puoleen. Kun kaikille ei riittänyt kesätöitä, tilanne kehittyi niin, että säästöjä syksyksi ei myöskään kertynyt. Kaupungin 14 000 asiakasruokakunnasta 1600 ruokakuntaa oli opiskelijoita", toimeentuloturvan päällikkö Timo Ruohola kertoo.

Ruohola toteaa harmitellen, että kaikista kaupunkilaisista vain opiskelijat ovat pakokettuja nostamaan lainaa, ennen kuin sossun luukulle on asiaa.


Helmikuusta lähtien kaikki hakemukset tehdään vain kirjallisena. Nyt kaikki toimeentulotukiasiat on keskitetty Hatanpäälle, eikä henkilökohtaista tapaamisaikaa sosiaalityöntekijän kanssa saa kuin ensikertalainen. Vaikka alueelliset palvelut on lakkautettu, Hatanpäällä toimeentulotukipäätös tehdään lain velvoittamana seitsemän arkipäivän aikana.

Toimeentulotuki on harkinnanvarainen, mutta Ruoholan mukaan esimerkiksi terveydenhuoltokulut ja sähkölaskut ovat painavia syitä tuen saamiseksi.

Jopa vanhemmilta lainattu raha lasketaan tuloksi, vaikka se onkin velkaa.

"Pankilta lainatussa rahassa on aina kiinni maksusopimus. Jos ottaa velkaa yksityisiltä ihmisiltä, kannattaa liittää hakemukseen näkyville jonkinlainen takaisinmaksusuunnitelma. Se on miltei ainoa keino kiertää velan tuloksi laskeminen", Ruohola vinkkaa.


Tamyn pitkäaikainen sosiaalipoliittinen sihteeri, nykyisin Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Antti-Jukka Huovila muistuttaa, että toimeentulotuki saattaa pelastaa opiskelijan yliopiston loppusuoralla. Toimeentulotuki kannattaa pitää mielessä siinä vaiheessa, kun opintotukikuukaudet on jo käytetty, jotta opinnot saa suoritettua loppuun saakka.

"Päätoimiseen opiskeluun kyllä kannustetaan, mutta täsmäase sen varmistamiseksi, olisi taata kaikille opiskelijoille niin hyvä rahatilanne, ettei opiskeluaika kuluisi töissä. Toimeentulotuki on tarveharkintainen, eikä yhtäkään ihmisryhmää voida sen piiristä tietenkään rajata pois", Huovila toteaa.


Anni Tolonen

Toimeentulotuki

- Opiskelijakin voi saada toimeentulotukea, jollei ole oikeutettu opintotukeen, kuten esimerkiksi kesällä.

- Tällainen tilanne voi olla myös, jos opintotuki on katkaistu, koska opinnot eivät etene.

- Jotta saa toimeentulotukea kesällä tai erityisiin menoihin lukukausien aikana, pitää olla käyttänyt kaikki opintolainat.

- Opintolainaa ei voida vaatia nostamaan, jos siihen ei ole oikeutettu. Lainaoikeus loppuu samaan aikaan kuin opintotukikuukaudetkin.

- Yleinen syy saada sosiaalitoimistosta rahaa on myös , että on kuluttanut kaikki tukikuukaudet, eikä ole valmistunut.

- Lisätietoja: Hatanpään sosiaaliasema Sarvis (03) 5657 4900.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto