Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Hei pillastutaan kaikki hetkeksi

Puhutaanpa hieman homoista. Heidän pitäisi saada kirkkohäät. Ai eikö kiinnosta? Tuntuuko, että homot on jo loppuun kaluttu aihe - keskustelun jatkaminen olisi väsynyttä edellisen tuotantokauden kertausta.

Sellaisia nämä kohut ovat. Ryöpsähdyksiä, joiden jälkeen kaivataan nopeasti uusia aiheita.


Tiedotusvälineet ovat aina rakastaneet kohuja. Nyt sosiaalinen media lisää niihin uuden vaihteen: moraalisen joukkopillastumisen, johon jokainen voi itse osallistua.

Etukäteen on vaikea arvioida, kuka tai mikä kulloinkin päätyy julkiseksi maalitauluksi. Mutta jos mylly lähtee pyörimään, se jauhaa kiihtyvillä kierroksilla, kunnes yhtäkkiä kohun käyttövoima on kulunut loppuun.

Muistatteko vielä Esko "Audimies" Kiesin?

Kiesi sanoi sen, mitä keski-ikäiset autopomot ajattelevat kautta maailman. Nyt Päivi Räsänen sanoi sen, mitä konservatiivikristityt ajattelevat kautta maailman. Ahdasmielistä, juu. Rajoittunutta - aivan varmasti. Mutta ei mitään uutta. Vai tuliko jollekulle ihan oikeasti yllätyksenä, että äärikonservatiivit eivät kannata homojen avioliittoa saati adoptio-oikeutta?

Räsänen vastustaa myös heteroiden avoliittoja, esiaviollista seksiä, aborttia, yksinäisten naisten hedelmöityshoitoja ja feminismiä. Mutta hänen mielipiteillään ei ole mitään tekemistä evankelisluterilaisen kirkon kanssa.

Kiesi joutui julkisten hirttäjäisten jälkeen eroamaan. Päivi Räsästä ei voi samalla menetelmällä erottaa. Sen sijaan kirkon jäsenet voivat itse erota, joten kirkko on kiitollinen kohde mediailmiöön osallistumiselle. On oikeastaan ihme, ettei erovillitystä ole syntynyt jo aikaisemmin.

Parissa minuutissa kirkosta eronnut tyyppi voi taputtaa itseään selkään ja ajatella tehneensä suuren individualistisen eleen ihmisoikeuksien hyväksi. Kun vielä liittyy suuttuneisiin Facebook-ryhmiin ja kirjoittaa pari äkkiväärää kommenttia, voi todella tuntea elävänsä osana uutista.

Media kiittää ja kumartaa.

Homoiltakohusta, Facebook-yleislakosta, Kiesistä, Hazardin kolumnista, Oksasen lausunnoista ja muista vastaavista pillastumisiin johtaneista tapauksista on ihanan helppo repiä ravisuttavia otsikoita. Ne puolestaan houkuttelevat jälleen uusia ihmisiä osallistumaan ilmiöön: eroamaan kirkosta, klikkaamaan lakkonappulaa tai muuten vaan pitämään pahansuopaa mölinää.


Kirkkoa käy hieman sääliksi. Kankea instituutio joutui maalitauluksi osittain väärin perustein, vaikka ravistelu sinänsä tekee sille varmasti hyvää.

Kohun keskellä monelta pääsi unohtumaan että evankelisluterilainen kirkko kuuluu uskonnollisten ryhmien vapaamielisimpään siipeen. Homoillassa olisi saattanut olla enemmän tulikivenkatkua, jos studiossa olisi istunut vaikkapa katolilaisia, muslimeja tai juutalaisia keskustelijoita.

Mutta puhutaanpa nyt vihdoin hetki homoista.

Seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeudet ovat sen verran tärkeä asia, että toivon kirkosta eronneiden muistavan aiheen myös ensi viikolla.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Yhteiskuntatieteiden ylioppilas (29.10.10, kello 12:40)

    Välillä tuntuu, että ihmiset elävät oman elämänsä reality-ohjelmaa. Aika pelottavaa, kuinka suurta roolia verkossa nousevat joukkoilmiöt ovat alkaneet näytellä.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto