Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lukujärjestyksen teko helpottunee

Työryhmä selvittää, miten ajanhallinta ja kurssivalinnat voitaisiin hoitaa kätevällä työkalulla

Näin se käy Jyväskylässä. Korppi-järjestelmän kautta valitut kurssit ja tapahtumat siirtyvät vaivattomasti yleisimpiin sähköisiin kalentereihin, kuten Outlookiin ja iCaliin.
Näin se käy Jyväskylässä. Korppi-järjestelmän kautta valitut kurssit ja tapahtumat siirtyvät vaivattomasti yleisimpiin sähköisiin kalentereihin, kuten Outlookiin ja iCaliin.

Lukujärjestyksen tekeminen saattaa jatkossa olla hieman helpompaa. Työryhmä on kartoittanut opintojen suunnittelun työkalutarvetta Tampereen yliopistossa jo vuoden ajan. Ajanhallinnan ja tutkintorakenteen liittäminen samaan järjestelmään kurssivalintojen teon kanssa ovat olleet kartoituksen keskeisiä teemoja.

"School-uudistuksen myötä kunnolliset työkalut opintojen suunnitteluun tulevat entistä tärkeämmiksi niin kurssin tekijän, kuin opiskelijankin kannalta. Välineiden on oltava kunnossa, kun uudet tutkintorakenteet astuvat voimaan", Tampereen yliopiston tietojärjestelmäpäällikkö Sami Hautakangas kertoo.

Tällä hetkellä Tampereen yliopiston kurssivalinnat tehdään toinen silmä omavalintaisessa kalenterissa ja toinen kurssilistassa. Vapaa sivuaineoikeus nostaa valittavien kurssien määrän tuhansiin ja päällekkäisyyksien ja tärkeysjärjestyksen kanssa saa painia tuntikausia.


Yliopiston työryhmä tekee töitä kahdella rintamalla. Yliopiston sisällä kehitettävä projekti on työnimeltään Opintokori. Se etsii ratkaisuja muun muassa ajanhallinnan liittämiseen joko intranettiin tai NettiOpsuun. Valtakunnallinen Raketti-hanke on puolestaan korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen projekti, jossa osittain samoihin ongelmiin haetaan ratkaisua usean yliopiston ja korkeakoulun voimin.

"Tarkoituksena on löytää parhaat ominaisuudet nykyisistä järjestelmistä. Hanke on kolmivuotinen, mutta ominaisuuksia ei ole tarkoitus pantata. Julkaisemme vähitellen työkaluja opiskelijoiden ja opettajien käyttöön. Ajanhallinta saadaan opintojen suunnitteluun vuonna 2012", Hautakangas kertoo.


Jyväskylän yliopistossa kurssivalintojen leikkaa ja liimaa -taktiikan on korvannut Korppi-järjestelmä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Korppi-järjestelmä on Jyväskylän yliopiston omaa tuotantoa ja kehitystyötä tehdään tällä hetkellä noin kymmenen hengen voimin. Tiimin työpanoksen lisäksi Korppia varten ei muilta yliopiston työntekijöiltä mene erikseen työaikaa, sillä se on omaksuttu yhdeksi työkaluksi muiden joukossa.

Järjestelmällä tehdään kaikki kurssin elinkaareen liittyvät toiminnot. Opiskelija voi hakea ja ilmoittautua kaikille yliopiston kursseille ja suunnitella lukujärjestyksensä Korpin opiskelijakohtaisessa kalenterissa. Kurssin pitäjän tarvitsee tehdä aikataulun tai paikan muutos vain kerran, niin se päivittyy kaikkien kurssille osallistuvien opiskelijoiden kalentereihin. Kalenteri synkronoituu yleisimpien sähköisten kalenterisovellusten kanssa.

"Järjestelmään kirjautumiseen menee noin 30 sekuntia ja kurssin valintaan ja lisäykseen saman verran. Eli noin minuutti kurssia kohden", yli kymmenen vuotta Korpin kehityksessä mukana ollut tietojärjestelmäsuunnittelija Pauli Kujala kertoo.


Myös Jyväskylän Korppi-järjestelmä on Hautakankaan mukaan mukana Raketti-hankkeessa. Hyvin toimivaa järjestelmää ei ole tarkoitus huonontaa, vaan omaksua parhaat ja parantaa loppuja ominaisuuksia.

"Tarkoituksena on saada kasaan sellaiset suunnitteluvälineet, joita ei vielä kenelläkään ole".

Ville Ilkkala, teksti


Jyväskylässä lukujärjestyksen tekee äkkiä

Aviisi kysyi Facebookissa ideoita lukujärjestyksen kokoamisen tehostamiseen. Yhteys järjestelmästä opiskelijan omaan tutkinto-ohjelmaan oli toivelistalla. Jyväskylän Korpin kaltainen järjestelmä sai myös kannatusta.

Tampereelta Jyväskylän yliopistoon maisterinohjelmaansa tekemään siirtynyt Hanna Haapakoski oli yllättynyt siitä, kuinka helposti asiat voidaan oikeasti tehdä.

"En usko, että ihan kamalan monimutkaista insinöörityötä vaatisi saada selkeä kalenteriominaisuus helpottamaan kurssien valintaa myös Tampereen yliopiston järjestelmässä", Haapakoski pohtii.

Haapakoski arvelee, että Tampereella lukujärjestyksen kokoamiseen kului kurssimäärästä riippuen muutama tunti. Jyväskylässä homma hoituu paljon nopeammin.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto