Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kalliimmat, mutta sentään pienemmät tilat yo-kunnalle?

Talo on eräs keskustan kauneimmista. Rakennus, jolla on historia. Tamy aikoo hylätä sen. Tarkoitan tietysti Kauppakadun Ylioppilastaloa ja sitä, että ylioppilaskunta tahtoo muuttaa kampusalueelle ensi kesänä.

Koska olen vanha jäärä, minulla on vanhan jäärän asenne. Vastustan muutosta - tai jos en muutosta, niin ainakin muuttoa. Älkää silti käsittäkö väärin. Ylioppilaskunnan tilojen looginen sijainti olisi myös minun mielestäni kampusalueen kupeessa, ei keskustan länsilaidalla.

Mutta se ei tarkoita, että Yo-talolta kannattaisi lähteä suin päin lätkimään. Ennen muuttopäätöksen tekemistä kannattaa pohtia asiaa huolellisesti. Todella huolellisesti.1) Hinta. Tampereen kaupunki päätti luovuttaa Yo-talon ylioppilaskunnan käyttöön vuonna 1966. Tamy maksaa tiloista erittäin edullista vuokraa ylioppilastalosäätiölle. Ellei yliopisto heittäydy äärimmäisen höveliksi - tuskin! - Tamyn vuokrakulut nousisivat muutossa kampukselle huomattavasti. Jokainen ylimääräinen vuokraeuro on pois joko jäsenten kukkarosta, ylioppilaskunnan toiminnasta tai molemmista.2) Toiminta. Opiskelijan näkökulmasta lienee jokseenkin samantekevää, pyörittelevätkö ylioppilaskunnan työntekijät ja luottamushenkilöt papereita kampusalueella vai Kauppakadulla. Paljon tärkeämpää on, millaista toimintaa ja palveluja ylioppilaskunta jäsenilleen käytännön tasolla tarjoaa. Pieniä resursseja ei kannattaisi käyttää seinistä vaan toiminnasta maksamiseen.3) Historia. Samaan aikaan, kun Tamy haaveilee alumnitoiminnan vahvistamisesta, se tahtoo muuttaa pois juuri siitä rakennuksesta, johon alumneilla on side. Kauppakadulla aiemmat ikäpolvet ovat politikoineet, juopotelleet, juonitelleet ja kiristelleet hampaita. Kauppakadulle he haluavat kokoontua löysäämään kukkaronnyörejään, jos he nyt ylipäätään haluavat niitä löysätä.


4) Persoonallisuus. Tamyn 86-vuotisjuhlia vietettiin marraskuun alussa ravintola Yo-talon sijaan Bricksin peräbaarissa. Koska vain harvalla on henkilökohtainen side Bricksin peräbaariin, karkasivat ylioppilaskunta-aktiivit jo alkuillasta juomaan halpaa kaljaa tien toiselle puolelle Vanhaan Monttuun. Ei hyvä.5) Mobiili maailma. Samaan aikaan, kun yrityksissä uskotaan fyysisen sijainnin merkityksen vähentämiseen, ylioppilaskunnassa ollaan päinvastaista mieltä. Tamy-aktiivit ovat varmoja siitä, että rivijäsenet kokevat toiminnan läheisemmäksi, jos toimisto sijaitsee fyysisesti lähempänä. Väitän, että mobiilissa maailmassa paukkuja kannattaisi suunnata seinien siirtämisen sijaan esimerkiksi etätyömahdollisuuksien parantamiseen.6) Peruuttamattomuus. Jos ylioppilaskunta muuttaa pois Yo-talolta, kaupunki keksii keinon purkaa Ylioppilastalosäätiö. Keskustassa sijaitseville hulppeille tiloille on aina tarjolla vuokralaisia, jotka ovat valmiita maksamaan tiloista kovan rahan hintaa. Takaisin ei ole paluuta.7) Tilojen koko. Yo-talon kakkoskerroksessa riittää neliöitä. Laitan pääni pantiksi, että uudet toimitilat yliopistolla olisivat paitsi kalliimmat, myös pienemmät.En väitä Ylioppilastaloa täydelliseksi unelmarakennukseksi. Talon katto kaipaa korjausta. Kesällä Yo-talolla on kuuma, talvipakkasella turhan vilpoista. Tilat eivät ole erityisen käytännölliset, ja vaikka ne sijaitsevat Tampereen ydinkeskustassa, ne ovat syrjässä yliopiston pääkampukselta.

Mutta Yo-talossa on sielua.

Jos yliopisto tekee Tamylle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, olen valmis pyörtämään pääni. Siihen asti uskon olevani oikeassa.Seppo Honkanen


Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi!

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (27)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Vanha kehäraakki (10.11.11, kello 20:20)

  Tässähän on kysymys yo-kuntabroilereiden hiukan lapsellisesta ja keinotekoisesta, joskin luultavasti ihan vilpittömästä halusta "lähestyä riviopiskelijaa".

  Käytännössähän tämäkin lähestyminen johtaa ainoastaan siihen, että riviopiskelijan jäsenmaksu nousee kohonneiden vuokrakulujen takia. Että semmoinen lähestyminen tällä kertaa. Ja jälleen kerran!

  Mutta sellaista se ylioppilaskuntapolitiikka on. Harjoittelua.

 2. Vanha kehäraakki (10.11.11, kello 20:26)

  Ja vielä jatkoksi todettakoon mielipiteeni:

  Pitäkää nyt hyvät ihmiset kiinni siitä ylioppilastalosta ja kehittäkää sitä! Sehän on hienoin konkreettinen asia ja kiinnekohta, joka Tamylla on.

 3. Ilkka T. (10.11.11, kello 23:08)

  Yo-talo ei ole Tamyn, vaan kaupungin. Meillä on siihen vain käyttöoikeus. Siksi se kehittäminenkin on aika vaikeaa: yksi huone oli homeisuutensa takia käyttökiellossa kaksi vuotta ennen kuin kaupunki viitsi kunnostaa sen ja nyt vaikuttaa samalta toisen vuotavan välikaton suhteen. Kehitä sitten siinä jotain muutakin kuin turhautumista kaupungin suuntaan.

 4. yo-kuntabroileri (11.11.11, kello 10:16)

  Kun puhutaan kustannuksista, niin mielestäni tulisi ottaa huomioon myös se aika, jonka sihteerit työajastaan käyttävät Kauppakadun ja yo-talon välillä ramppaamiseen. Kun tämän kustannuserän ottaa huomioon, niin kampuksella sijaitseva toimisto ei välttämättä enää olekaan kovin kallis vaihtoehto.

  Enkä ymmärrä myöskään vanhan kehäraakin kommenttia lapsellisesta käyttäytymisestä. Asiasta on keskusteltu hallituksen lisäksi myös edarissa, joten ihan harkitsematta ei olla mitään tekemässä.

  Ja vielä lopuksi...ainakin itse olisin mieluummin töissä peienmmissä tiloissa, kuin homeisissa sellaisissa.

 5. Vanha kehäraakki (11.11.11, kello 10:46)

  "Enkä ymmärrä myöskään vanhan kehäraakin kommenttia lapsellisesta käyttäytymisestä. Asiasta on keskusteltu hallituksen lisäksi myös edarissa, joten ihan harkitsematta ei olla mitään tekemässä."

  Niin. Mielestäni hiukan naiivi on se kuvitelma, että fyysinen läheisyys = psyykkinen läheisyys. Tuollainen ajatusmalli, jossa paperikasojen siirto paikasta toiseen muuttaa radikaalisti rivijäsenten suhtautumista ylioppilaskuntaan. Ja aivan sama, kuinka paljon asiasta on "keskusteltu edarissa ja hallituksessa ".

  Onko Tamyn tilat pari huonetta Pinni B:n käytävällä vai Kauppakadulla? No eihän se nyt siitä ole kiinni millainen käsitys opiskelijoilla on ylioppilaskunnan toiminnasta. Käsitys ylioppilaskunnasta muodostuu sen mukaan, MILLAISTA TOIMINTA ON, ei sen mukaan MISSÄ TOIMISTO ON.

 6. Veli-Matti Partanen (11.11.11, kello 12:39)

  Historiallisesti katsoen kaupunki on tukenut yo-kuntaa kovin tehottomasti tarjoten toimistotilaa alihintaan. Jos ylioppilaskunta joutuisi maksamaan tilasta markkinahintaista vuokraa niin toimisto siirtyisi hyvinkin nopeasti lähemmäs yliopistoa.

  Kaikille parempi (joskin epärealistinen) ratkaisu olisi, että kaupunki tukisi yo-kuntaa rahallisesti ja ottaisi Yo-talon hallintaansa, remontoisi sen ja vuokraisi/myisi eteenpäin. Näin ylioppilaskunnan tilat saataisiin lähemmäs pääkampusta eikä ratkaisu tulisi kaupungillekaan kalliimmaksi.

 7. Sakari Kestinen (11.11.11, kello 15:42)

  Jos yo-kunta muuttaa yo-talolta pois, niin voiko sitä enää sanoa yo-taloksi? Tampereen oma "vanha ylioppilastalo"? Missä on uusi?

 8. Tiina Heikkilä (11.11.11, kello 15:58)

  Lisäisin tähän sellaisen pointin, että jos Tamy on yliopistolla, Tamya koskevat yliopiston säännöt. Eli ei vapaamuotoisia kaljanjuontia toimistolla. Eikä varsinkaan jatkoja vuosijuhlien tai muidenkaan jälkeen. Itse olen ainakin tutustuttanut aika monta fuksia sun muuta Tamyyn nimenomaan viemällä heidät tyhjentämään viinileiliä yläkertaan. Eikä ole mikään vitsi, kun väitän sen olleen tehokasta ja tarkoituksenmukaista sekä yhteisöllisyyttä edistävää. Itse en vaan ikinä ajattele sosiaalista toimintaa tuollaisten välineellistävien käsitteiden kautta.

  Mutta onneksi meillä on Restamax, jonka diskoissa voimme pitää vetäviä ja kiinnostavia bileitä!

 9. Seppo Honkanen / Aviisi (11.11.11, kello 16:11)

  Komppaan Tiinaa, joka toi esille tärkeän pointin.

  Jos tilat ovat pääkampuksella ja vuokraisäntänä on yliopisto, yo-kunnan tiloissa ei tosiaankaan hengata yöaikaan. Eikä sinne tulla jatkoille. Eikä niissä tiloissa muutenkaan tehdä mitään kovin radikaalia, koska yliopiston säännöt kieltävät.

  Yliopiston tiloissa käyttäydytään kuin keski-ikäiset tutkijat tai muuten yliopiston tiloista lennetään pihalle. Onko se nyt mielikuva hehkeästä ja haluttavasta, nuoresta ja innokkaasta ylioppilaskunnasta? Haluaako Tamy sellaiseksi?

  Jos todella haluaa, niin ei sitten mitään. Mutta myös tämä näkökulma kannattaa ottaa tiloja pohdittaessa huomiooon.

 10. Tiina Heikkilä (11.11.11, kello 16:16)

  Kaikki varmaan muistavat, miten vaikeaa oli edariryhmien kampanjointikin yliopistolla. Yövartijat kyllä pitävät yliopistolla huolen, ettei siellä suunnitella yöllä viinileilin ääressä mitään.

  Lisäksi tietty henkinen etäisyys yliopistoon voi olla tervettä pitää. Se voi olla vaikeampaa, jos ollaan fyysisesti samassa, yliopiston dominoimassa tilassa. Kun mietitään vaikka yliopiston taannoista kesu-lausuntoa, niin olemmeko muka henkisesti niin samaa, että tahdomme asia yhdessä?

 11. Seppo Honkanen / Aviisi (11.11.11, kello 16:42)

  Komppausta, osa 2.

  Leikitäänpä hiukan ajatusleikkiä.

  Jos ylioppilaskunnan tilat olisivat vaikkapa mainitussa Pinni B:ssa ja vuokraisäntänä yliopisto, miten toimittaisiin siinä tapauksessa, että yliopiston ja Tamyn sukset olisivatkin jostain tuntemattomasta syystä pahasti ristissä esim. vuonna 2021. Voisiko Tamy luottaa yliopiston vuokrahyväntahtoisuuden jatkumiseen?

  Entä jos yliopisto muutaman vuoden päästä päättäisi uudelleenorganisoida tilansa ja toimintansa: osana sitä \'olisi välttämätöntä\' ottaa Tamylle nyt mahdollisesti vuokrattavat tilat yliopiston käyttöön ja siirtää ylioppilaskunnan toimitilat jonnekin kertaluokkaa surkeampaan paikkaan. Miten siinä tilanteessa meneteltäisiin?

  Eiväthän nämä mitään maailman todennäköisimpiä tilanteita ole, mutta päätöksiä tehdessä kannattaa huomioida tuollainenkin puoli.

 12. Tiina Heikkilä (11.11.11, kello 16:49)

  Totta. Tässä muuttoprojektissa on voimakkaana tausta-ajatus, ettei esimerkiksi mikään koulutuspoliittinen kysymys ei koskaan politisoidu pahasti yliopiston ja Tamyn välillä. Entäs jos yliopisto alkaa vuonna 2024 puoltaa lukukausimaksuja? Tällainen skenaario ei ole mitenkään epätodennäköistä foliohattuilua kun kuuntelee muiden yliopistojen rehtorien kantoja. Meilläkin voi olla sellainen rehtori joskus.

  Kannatan yhteistyötä yliopiston kanssa. Kuitenkaan en kannata materiaalisia rakenteita, jotka sitovat meitä henkisesti olemaan samanmielisiä. Tarvitsemme muitakin mielenilmausmahdollisuuksia kuin yliopiston alaisuudessa formaalisti lausuminen.

 13. TTYY (11.11.11, kello 23:10)

  Käykääpä TTYY:llä ja katsokaa kuinka ongelmallista siellä on kun ylioppilaskunta on samoissa tiloissa yliopistossa - NOT. Ylioppilaskunta toimii tämän vuoksi saumattomasti yliopiston kanssa ja tunnustetaan paremmin yhteisön jäseneksi, kun se on näkyvillä ja läsnä.

  Jos haluatte pitää ylioppilaskunnan kyräilykerhona jota se nyt on, pitäkää toki tilat kaukana opiskelijoista. Samalla voitte etsiä jotain hienoa museorakennusta jostain Rymättylästä jota voitte sitten yhdessä koristella siellä kyräilykerhonne kanssa.

 14. Seppo Honkanen / Aviisi (11.11.11, kello 23:47)

  Kiitos Rymättylä-vinkistä, Aviisin kyräilyseura lähtee katsastamaan.

  Jos yliopisto ihan oikeasti vuokraa fiksut tilat erittäin edullisesti, niin muuttohan on ihan järkevää toimintaa. Mutta jos:

  1. Kulut kohoavat tuntuvasti
  2. Tilat pienenevät tuntuvasti

  Niin ei se kauhean fiksulta peliliikkeeltä kuulosta. Varsinkin kun samalla lähtee alta 45 vuotta käytössä ollut hieno, traditionaalinen rakennus Tampereen ydinkeskustassa.

 15. Never fucking die (12.11.11, kello 9:52)

  Ei kai yo-talosta oikeeesti olla luopumassa? Miksi? Miten yo-talon baarille sitten käy?

 16. Seppo Honkanen / Aviisi (12.11.11, kello 17:31)

  Kyllä Yo-talosta muuttamista sunnitellaan ihan vakavissaan, mutta mitään päätöksiä ei ole tehty.

  Yliopistokaan ei ole toistaiseksi ilmoittanut, mitkä tilat se mahdollisesti olisi valmis Tamylle vuokraamaan ja millaiseen hintaan. Toisin sanoen mitään ei ole vielä kiveen kirjoitettu.

 17. Eräs alumni (14.11.11, kello 16:31)

  Edarivaalithan pidetään yliopistolla, jotta äänestäjiä riittäisi. Mutta eipä kaikki hengaile siellä yliopistolla! Tutorit ja eka vuoden opiskelijat ehkä. Jos tekee gradua, lukee kirjatentteihin tai sattuu opiskelemaan fyysisesti muualla, eikö vielä lääkisläiset ole sentään muualla?
  Aika moni käy keskustassa, vaikka sattuisi viettämään päivät yliopistolla. Lisäksi yo-talon klubi on legendaarinen. Samalla yliopisto on pitänyt kätevästi yhteyttä muihin toimijoihin. Tampereella yliopiston tuntevat baarien miehetkin. Vaikka kampus on tiivistynyt, ei pidä sentään kokonaan eristäytyä omaan todellisuuteensa!

 18. Toinen alumni (14.11.11, kello 17:14)

  Aivan typerältä touhulta kuulostaa. Yo-talohan on mahtava paikka. Ja legendaarinen.

  Voin hyvin kuvitella kokouksen, jossa tietyn ryhmän innokkaat edaattorit messuavat aiheesta "loistavana innovaationa" joka "tuo synergiaetuja" ja "tehostaa toimintaa".

 19. Asennevikainen alumni (15.11.11, kello 17:37)

  Oliskohan kyse tylsistyneistä työntekijöistä? "Muutetaan Pinniin, eihän täällä näe kavereita." Eikä taida kukaan tällä hetkellä pitää kokouksia myöhään iltaan asti, mutta vielä tulee nekin ajat, että tarvitaan omaa tilaa.

 20. Kolmas alumni (16.11.11, kello 8:53)

  Näyttäisi siltä, että vain Tamyn toimistojen siirtämistä yliopiston läheisyyteen harkitaan. Tällöin esimerkiksi ravintola Yo-talo sekä pohjakerroksen ruokaravintola jäisivät paikalleen. Varmaan myös kakkoskerroksen tilojen käyttöä on suunniteltu, etteivät ne tyhjilleen olisi automaattisesti jäämässä. Toki kaupunki voi vikuroida ylioppilastalosäätiön käyttöoikeudesta niin halutessaan. Sen se voi tehdä jo nyt.

  Luulen, että muutto yliopistolle tai sen läheisyyteen olisi hyvin perusteltua. On hassua ajatella, että yliopisto politisoisi jonkin opiskelijoita koskevan kysymyksen niin, että yrittäisi savustaa ylioppilaskuntaa pois tiloistaan saadakseen opiskelijoilta haluamansa kannan. Kaikki tietävät, että reaktio olisi päinvastainen.

  Tila- tai kustannuskysymyksillä on kai turha spekuloida ennen kuin yliopistolta saadaan jonkinlainen tarjous (jos saadaan). Yhtä hyvin tässä vaiheessa voi arvuutella, että sieltä olisi tulossa enemmän toimistotilaa ja puolet halvemmalla. En epäile hetkeäkään, etteikö tarjouksen tullessa asiaa pohdittaisi sekä taloudellisista että muunlaisista resurssinäkökulmista sekä jäsenten hyöty- tai haittavaikutuksien pohjalta ja myös vuokrasopimuksen aikajänteen osalta. Tarjousta ei varmaan hyväksytä, jos lopputulos olisi nykytilaa huonompi.

  Nykyisissä tiloissa on sekä hyvää että huonoa. Mielestäni muiden vaihtoehtojen kartoittaminen on kaikkien etujen mukaista. Ensin kysellään, sitten päätetään. Tässä taas Aviisi maalailee, että kaik' on mänt' ja muutto tulee varmasti ja on varmasti huonompi vaihtoehto kuin nykyinen.

  Nyt sitä järkeä.

 21. Seppo Honkanen / Aviisi (16.11.11, kello 10:06)

  \"Tässä taas Aviisi maalailee, että kaik\' on mänt\' ja muutto tulee varmasti ja on varmasti huonompi vaihtoehto kuin nykyinen.\"

  Missä Aviisi näin maalailee?

  Olen todennut ja totean jälleen, että jos yliopisto todella tarjoaa fiksut tilat erittäin edulliseen hitaan, niin muutto on ihan järkevää. Mutta jos yliopisto tarjoaa muutaman kalliin, ahtaan toimistohuoneen jostain Virta-rakennuksen käytävän varrelta, niin...

  Hieman erikoista on, jos Yo-talolta muuttamisen kaltaisesta historiallisesta, kauaskantoisesta peliliikkeestä ja sen kaikista puolista ei saisi julkisesti keskustella kuin vasta sen jälkeen kun lopulliset päätökset on tehty. Juuri nyt on keskustelemisen aika, päätösten jälkeen sen sijaan on kohtuullisen turhaa pauhata.

  Järjen käteen ottamista on nähdäkseni juuri se, että asian kaikki puolet otetaan esille ja huomioon.

 22. Antti (22.11.11, kello 11:32)

  Hyviä näkökulmia. Ylioppilastalo on hieno, perinteinen rakennus. Sitä ei kannata ainakaan hetken huumassa ja muuttoinnossa menettää. Muuten voi tulla suru puseroon joskus myöhemmin.

 23. Maija (02.02.12, kello 19:43)

  Mikäs siinä, jääkää vaan keskustaan, mutta opiskelijakortin noutoa varten ehdottomasti toimipiste pystyyn yliopistolle!

 24. Terttu (02.02.12, kello 22:23)

  Eikö sen opiskelijakortin saa myös aktuaarinkansliasta Päätalosta?

 25. Opa (03.02.12, kello 22:15)

  Ihan totta!

  Mm. Vaasassa paikallinen ylioppilaskunta halusi itselleen uuden talon joka pienen väännön jälkeen sitten rakennettiin. Tuloksena oli se, että aiheutuneiden kustannuksien takia vuosimaksut nousivat ja suurin osa tiloista vuokrattiin ulkopuolisille yrityksille toimistoiksi. Surullista toimintaa...

  Eli älkää hätiköikö ja tehkää oikeasti niitä (muutto)päätöksiä jäsenkunnan etuja ajatellen. Muuten kiitos hyvästä toiminnasta :)

 26. Kiitti ei (04.02.12, kello 23:13)

  Ainakaan minä en halua maksaa senttiäkään ylimääräistä jäsenmaksua siitä ihanuudesta, että Tamyn toimisto muuttaisi nykyistä kalliimpiin tiloihin. En ole edes kuullut mitään järkeviä perusteluja sille, minkä vuoksi tälläistä suunnitellaan. Aktiivien lyhyempi matka luennoilta edustajiston kokouksiin ehkä?

 27. Pohdiskelua aiheesta (05.02.12, kello 14:37)

  Periaatteessa pidän muuttoa kampukselle varteenotettavana ajatuksena. Mutta nyt käyty keskustelu ja esitetyt perusteet ovat erikoisia.

  Kaivelin nettiä hieman. Eräässä tyrkkyfaksissa muuttoa perustellaan näin:

  "Muutto kampukselle tuo Tamyn lähemmäs jäseniään ja niitä, joihin pitää vaikuttaa.
  Samalla luodaan mahdollisuuksia tulevaisuudelle. Yhteisöllisyyden vahvistaminen on meidän kaikkien yhteinen tavoite, ja sijainti yliopiston sydämessä on tärkein yksittäinen teko tähän tavoitteeseen päästäkseen."

  Kyseenalaistan nämä väitteet. En todellakaan usko, että toimiston seinien siirtäminen vaikuttaisi rivijäsenen kokemukseen ylioppilaskunnasta kovinkaan radikaalisti suuntaan tai toiseen.

  Entä millaisia ovat nämä "tulevaisuudelle luotavat mahdollisuudet"?

  Kaipaisin myös perusteluja väitteelle siitä, että sijainti kampuksen sydämessä (lue: Atalpassa) muuttaisi Tamyn ja yliopiston ja opiskelijat jotenkin aivan uudella tavalla yhteisöllisiksi. Miksi ihmeessä näin kävisi? Mikä olisi se mekanismi? Miksi aivan samoja "yhteisöllistäviä" asioita ei voi toteuttaa Kauppakadulta käsin, jos ne tarpeellisiksi nähdään?

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto