Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus: Suomesta on tullut neuvostososialistinen tasavalta!

Päättäjät ja paikalliset eliitit ovat laulaneet yksilönvapauden suohon ja soittavat nyt keskittämisen kanteletta. Ihmisten vapaus päättää omasta elämästään on enää vain kaunis sana. Julkisesta hallinnosta on tehty järjen ääni, joka on johtanut tämän kansan megalomaanisen hulluuden partaalle.



Suur-Tampere, kansihanke, Hämpin parkki, raitiotiehanke tai Ikean kasvaminen pitäjän kupeeseen ovat maallisen tehokkuuden vetureita. Verorahoja säästelemättä on teetetty mitä eriskummallisimpia julkisia suurhankkeita edistyksen nimissä. Mitä ihmeen edistystä se on, jos ihmisten valinnanvapaus uhrataan eliitin saamien päähänpistojen toteuttajaksi? Liberaalidemokratiamme on muuttunut yhteisien ongelmien ratkojasta edistyksen tekijäksi.



Ikea on mitä tervetullein kauppa siinä missä muutkin. Paradoksi on siinä, että julkinen valta antaa sille luvan rakentaa kokonaisen kaupunginosan ja pätkän kansallista moottoritietä, mutta ihmiset eivät voi tehdä parin neliön vessaremonttia ilman valtion lupaa ja tarkastajien katseita. Byrokratian viidakoissa katoaa suhteellisuudentaju.



Julkinen valta on katsonut, että jossain muualla kuin ihmisissä piilee kansalaisen järki. Ihmisten elämä on saanut taipua talouden vetureiden tieltä. Meidät on alistettu lainsäädännöllä monopolien valtaan. Ainoa vapaus on valita K:n ja S:n väliltä. Roskasi kannat monopolin roskalaatikkoon ja vaivasi voit hoidattaa julkisissa laitoksissa. Ihmettelet, miksi pysäköinti voi maksaa niin perkeleesti.



Keskitetyistä hankkeista on tullut konsulttitoimistojen rahasampo. Isot yhtiöt käärivät hihansa yhä ylemmäs isompien hillopurkkien toivossa. Keskitetystä kassasta ei kukaan jää kaipaamaan sadan tonnin selvitystä. Julkinen hallinto on mukisematta taipunut tähän konsultoinnin miellyttävään kiroukseen.



Konsulttiselvityksistä tulee yhtä hyvä mieli kuin horoskooppeja lukiessa. Niissä ennustetaan kaikille ihanaa ja onnellista tulevaisuutta, vaikka todellisuus on kuitenkin niukkojen resurssien jakamista. Ihana suunnitelma oli myös Tampereen Keskustori. Kielletään autot ja täytetään kuvissa kadut iloisilla ihmisillä ja esitetään suunnitelma päättäjille. Pakkohan sellainen on hyväksyä, muuten joudut edistyksen vastustajien ja mielensäpahoittajien kerhoon.



Suomalaisessa kaanonissa rakentava kritiikki on kiellettyä. Mitä onkaan todellisuus selvitysten ja kauniiden kuvien takana. Tampereen Keskustorista on tullut alkoholistien ja nistien ulkovessa. Poliisilla ei ole aikaa Suur-Tampereen kihlakunnassa kuin piipahtaa Keskustorilla. Keskustoriamme tulee valvomaan G4S, jonka laskua ei varmasti ole mukana alkuperäisessä torisuunnitelmassa.



Ihmisreppanat ovat torppareita kaupungin mailla. Uusi eliitti on antanut meille armosta luvan viljellä lisää veronmaksajia. Edistykselle on saatava uusia rahoittajia. Seksi on vielä toistaiseksi ilmaista, mutta pian senkin verotusta ollaan vaatimassa kotitalousvähennykseen.



Jos uskomme keskitettyihin ratkaisuihin, niin miksi koulutamme tätä BB-kansaa? Jos viisas ylimieli on jossain muualla, isompana ja korkeammalla kuin meissä itsessämme, niin eikö olisi sama pyytää Venäjää sulauttamaan Suomi itseensä.



Jospa voimakas toveri Putin armollisesti ryhtyisi Suomen suurruhtinaskunnan herttuaksi. Sitten ei tarvitsisi enää Helsingissäkään vaivautua miettimään asioita.



Jani Rajaniemi

Kirjoittaja on hallintotieteiden tohtori, joka ei pidä keskitetystä hallinnosta



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Jaakko Pitkänen (15.11.11, kello 12:12)

    Keskusteluilmapiiriä on joskus tuuletettava.

    Toisinaan päättäjät ovat sen verran huonokuuloisia, että sanomaa on alleviivattava.

    Jaakko Pitkänen
    HT, FM
    Pirkkala




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto