Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Aviisin tunnetuin mielipidekirjoittaja, sotaveteraani Yrjö Saraste, 89, esittää:

Aviisissa 11/2009 haastateltiin tasaisella syötöllä Aviisiinkin mielipidekirjoituksia toimittavaa Yrjö Sarastetta: "Saraste lukee päivittäin 28 sanomalehden pääkirjoitus- ja mielipidesivut. Koska näkeminen on vaikeaa, puhesyntetisaattori lukee tekstit ääneen ja Saraste kuuntelee - kuulokojeen avulla. Syntetisaattori lukee myös saapuvat ja lähtevät sähköpostit. Sanomalehtien lukemiseen kuluu 3-4 tuntia aamupäivisin. Sitten Saraste urheilee. Päivällisen jälkeen hän alkaa kirjoittaa päivän mielipidekirjoitusta. Se on hidasta puuhaa. "Neljästä viiteen tuntia teen kirjoitusta", Saraste kertoo ja näyttää, kuinka hän ihan läheltä, rivi riviltä tihrustaen tarkastaa tekstiä. Apuna hänellä on myös kymmenen kertaa suurentava suurennuslasi." Aviisi nostaa sitkeälle sissille hattua! Eihän tätä voi muuta kuin kunnioittaa.Ikärasismia


Taas osui silmiin tieto siitä miten Suomen Akatemia on rahoittanut erään Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen tutkijoiden kyselytutkimuksen. Kysely perustuu 3 200 henkilön otokseen 18-75-vuotiaista suomalaisista

Täytän ensi viikolla 89-vuotta ja olen jo viimeisten 20-vuoden aikana tottunut siihen miten silloin tällöin joku haastattelija soittaa. Aluksi kysytään ikää, sen ilmoitettuani on vastaus poikkeuksetta, että olette jo ylittäneet tilaajan asettaman ikäylärajan.


En anna paljoakaan arvoa muodissa oleville mielipidekyselyille. Mikäli niitä kuitenkin tehdään olisi luonnollista, että kyselyt suunnattaisiin koko täysikäiselle väestölle.

Yrjö Saraste
Kekkosen toiminta


Alpo Isomäki esittää Lapin Kansassa, Islannin lentovalvonta keskustelun yhteydessä, että "Ylitalon näkemys kuvaa sitä suomettumisen asteen ja nöyristelyn syvyyttä, jota vielä on jäljellä maallemme vahingollisen Urho Kekkosen presidenttikauden jäljiltä."


Oltiinpa Kekkosesta henkilönä mitä mieltä tahansa niin on epäasialista väittää, että Kekkosen presidenttikausi olisi ollut maallemme vahingollinen. Tietysti aikakausi oli poikkeuksellisen vaikea, mutta eihän se mitenkään ollut presidentin syytä


Yleisen käsityksen mukaan Kekkonen jatkoi Paasikiven linjaa, vältti karikot ja tasoitti perustan kehittyville naapurisuhteille.

Yrjö Saraste
Ilmaiset vessat


Lähinnä vitsinä olen joskus esittänyt, että vähin mitä yhteiskunta saisi ihmiselle antaa olisi ilmainen synnytys, elämän aikana ilmainen vessa ja sitten ilmainen hautaus. Synnytys koskee kyllä tietysti todellisuudessa lähinnä edellistä sukupolvea ja hautaus kuolleen perilisiä.

Nyt kun täytän viikon kuluttua 89-vuotta on vessakysymys tullut minulle entistä tärkeämmäksi. Tarvittaessa ja usein täytyy nopeasti päästä vessaan. Näkövammaisena minun on yleensä vaikea käyttää maksullisia vessoja. Nuukana miehenä olen vähitellen oppinut tuntemaan Helsingin ilmaiset vessat.

Ulkomailla pistäydyn ohimennen jonkin ravintolan tai hotellin vessassa. Viimeksi erään ranskalaisen kaupungin hienostokadulla katuvessa olisi maksanut euron. Minä kun en moisesta maksa niin menin läheiseen hienoon baariin. Ulos lähtiessäni baarimikko katsoi niin pahasti, että astuin tiskin viereen ja sanoin "un calvados."

Se maksoi 9,80 euroa!

Yrjö Saraste
Sota Ruotsin kanssa

Kansanedustaja Janne Sankelon (kok.) mielestä olisi sanottava "kyllä" Islannin ilmavalvonnalle. Tämä ilmatilan valvonta olisi hänen mielestään luonnollista jatkoa kehittyvälle pohjoismaiselle sotilaalliselle yhteistyölle.

Hän kirjoittaa miten vuosien Nato-keskustelun aikana on mietitty, miten Suomen uskottavaa puolustuskykyä pidetään yllä tulevaisuudessa. Nyt tarvitaan siis johonkin suuntaan sekä toiminnallista että taloudellista yhteistyötä. Islannin ilmavalvonta voi olla harjoituksena pieni askel kustannustehokkaaseen puolustusyhteistyöhön muiden Pohjoismaiden, erityisesti Ruotsin kanssa.

Valitettavasti Ruotsi on ajanut armeijansa alas. Tanska ja Norja puolestaan antautuivat jo toisessa maailmansodassa. Joten on luonnollista, että maat toivovat Suomen puolustavan niitä.


Me entiset rintamamiehet muistelemme miten sota-aikana vitsailtiin, että mikäli Ruotsin ja Suomen välillä syttyisi sota, niin Suomen lotat valloittaisivat Ruotsin parissa viikossa.

Yrjö Saraste

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. JSuvanto (20.11.12, kello 13:31)

  Kirjoititte alla olevat sanat epäjohdonmukaisesti oikein. Uskon, että kyseessä oli vahinko ja ensi numerossa teette enemmän virheitä liittäessänne numeraaleja nomineihin.

  "28 sanomalehden", "3-4-tuntia", "3 200 henkilön", "9,80 euroa".

 2. jekku (23.11.12, kello 13:28)

  Kiitos tästä jutusta. Ei enää tee mieli nauraa Yrjö Sarasteelle, vaikka ihan päinvastaista varmaan haittekin.

 3. Seppo Honkanen / Aviisi (23.11.12, kello 13:43)

  Miksi hakisimme päinvastaista? Kunnioitan vilipittömästi Yrjö Sarasteen sisua, sinnikkyytttä. Hän on ajan tasalla, tietää ja muistaa paljon.

  Tässä Sarasteen henkilöhaastattelu vuodelta 2009. www.aviisi.fi/artikkeli/?...

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto