Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Matematiikan aineenopettajista on pulaa

Matemaattisten aineiden opettajaksi otettaisiin sisään enemmän opiskelijoita kuin on hakijoita.


Matemaattisen aineiden
opettajakoulutukseen hakeutui tänä vuonna vähemmän opiskelijoita kuin oli vapaita paikkoja. Koulutukseen otetaan vuosittain 20 opiskelijaa, mutta hakijoita oli vain 18.

"Matematiikassa vuosi 2012 oli poikkeuksellinen, kiintiötä ei saatu aivan täyteen", kertoo Kasvatustieteiden yksikön opintoasiain päällikkö Arja Tahvola.

Yksittäisiä paikkavajauksia on matematiikassa ollut aikaisemminkin, mutta yleensä kaikki paikat on saatu täytettyä.

Myös venäjän kielessä kolmen opiskelijan kiintiö jäi täyttämättä, kun hakijoita oli vain kaksi. Eniten hakijoita suhteessa kiintiöpaikkoihin on viime vuosina ollut äidinkieleen ja kirjallisuuteen sekä englannin kieleen. Äidinkielen opettajaksi haki tänä vuonna 38 opiskelijaa, kun paikkoja on vain 15.


Suomalaisen peruskoulun
testimenestyksen takana katsotaan usein olevan opettajan ammatin korkea arvostus ja koulutuksen suuri suosio. Laajasta hakijajoukosta voi valita parhaat.

Jos joihinkin aineisiin hakeutuu vähemmän opiskelijoita kuin on paikkoja, vaarantaako tämä suomalaisen koulutuksen tason?

Kasvatustieteiden laitoksen johtajan Juha Suorannan mukaan ei.

Toisin kuin luokanopettajat, aineenopettajat eivät hae koulutukseen suoraan. Opiskelijat hakeutuvat ensin lukemaan sopivaa pääainetta. Aikaisintaan ensimmäisen opiskeluvuoden keväänä voi soveltuvuuskokeen kautta hakea pedagogisiin opintoihin, jotka ovat laajuudeltaan 60 opintopistettä.

"Voisin siis väittää, että aineenopettajat ovat itse asiassa läpäisseet jo kaksi seulaa. Meillä yksikössä on myös hyvä opettajakunta, joka kouluttaa hyviä opettajia", Suoranta kehaisee.


Suurempi ongelma
tällä hetkellä onkin pula matemaattisten aineiden opettajista, sillä alan osaajat työllistyvät useammin teollisuuden palvelukseen. Liike-elämään vetää lihavampi palkkapussi.

Suoranta kuitenkin muistuttaa, että opettaminen on suhdanneherkkää teollisuutta varmempi työpaikka. Viime aikoina teollisuudesta, esimerkiksi Nokialta, irtisanotuille on räätälöity paketteja, joilla heistä koulutetaan opettajia.

"Opettaminen on myös merkittävää yhteiskunnallista toimintaa. Ja onhan opettajilla pitkät kesälomat."


Juho-Matti Paavola

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto