Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Häjyt pelimiehet

Tamkissa opiskeleva Jaakko Talvitie sai oman lautapelinsä kauppojen hyllyille

Jaakko Talvitie (vas.) ja Teemu Rajala kiipesivät traktorin kyytiin Talvitien kotipellolla.
Jaakko Talvitie (vas.) ja Teemu Rajala kiipesivät traktorin kyytiin Talvitien kotipellolla.


Jaakko Talvitie
joi teetä mummonsa tuvassa Kurikan Jurvassa, kun sisään astui mies puukko vyöllä ja Hankkijan lippalakki päässä.

"Mies oli minusta niin aito hahmo, että hän herättäisi Tampereellakin hilpeyttä. Se olisi vähän sama kuin Bruce Willis kävelisi Hämeenkadulla. Pohjalaisista on tehty elokuvia, mutta kukaan ei ole vielä ideoinut lautapeliä."

Siitä ajatuksesta alkoi oman lautapelin suunnittelu.


Lautapelit ovat
palanneet muotiin, ja kotimaisten pelien määrä kasvaa kovaa vauhtia. Yksi viime vuosien suosituimmista peleistä on kolmekymppisten lapsuudenkaverien Jaakko Talvitien suunnittelema ja Teemu Rajalan kuvittama Pohjanmaan valtias, jota on myyty jo yli 3 500 kappaletta.

Tamperelainen opiskelija Talvitie kehitti ensiksi hyvän ja pahan hahmon, jotka ovat pohjalaisessa perinteessä rehti ja häjy. Pelissä pystyy joko tekemään rehellistä työtä tai kiusaamaan muita pelaajia puukkojunkkarien hengessä.

Lopuksi hän lisäsi peliin pohjalaiset pitäjät ja kaupungit, joilla on kaikilla oma identiteetti. Eniten alueita ostanut tai vallannut pelaaja nousee Pohjanmaan valtiaaksi.

Vuonna 2011 julkaistun pelin tekemiseen kului viisi vuotta. Pohjanmaan valtias on samalla Talvitien päättötyö Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Kuvallista ilmaisua ja käsikirjoittamista TAMK:ssa opiskeleva Talvitie palaa aina jouluksi kotipitäjäänsä Jurvaan. Häntä harmitti, kun jätkäporukassa kaverit pelasivat vain luurit korvissa ammuntapelejä.

"Mietin, miten saisin koottua vanhat kaverit juomaan kaljaa naamat vastakkain. Se oli yksi syy, miksi kehitin uuden lautapelin."

Pirullisin vaihe oli pelin markkinointi ja myyminen.

"Siinä piti oikeasti puristaa, koska en ole mikään luontainen kauppamies."


Pohjanmaan valtias
on suunnattu nuorten aikuisten illanviettopeliksi, ja parikymppiset ovat antaneet pelistä intohimoisinta palautetta.

"Mukava kuulla, että peliä ruuvataan edelleen."

Teemasta huolimatta Pohjanmaan valtias on valtakunnallinen peli, johon ei haluttu pohjalaisia sisäpiirivitsejä. Talvitien mukaan peli sisältää helppolukuista Etelä-Pohjanmaan murretta.

"Pohjanmaan valtias on seikkailupeli, joka sijoittuu maailman hurjimpaan paikkaan, Suomen Texasiin. Esimerkiksi Mel Gibsonin Braveheart-elokuvaan voi samastua hyvin, vaikka et asuisi Skotlannissa."

Pohjanmaan lisäksi peliä on myyty paljon varsinkin Helsingissä ja Tampereella. Talvitie pitää strategiapeleistä, joissa pystyy tekemään itse päätöksiä. Hänestä pelkkä nopan heittäminen ei ole edes pelaamista.

"Pohjanmaan valtiaassa ohjat ovat pelaajan omissa käsissä. Peli ei sisällä surkeaa nopanheittoa vaan rohkeaa puukkohippaa."
Pohjanmaan valtias vaatii sopivassa suhteessa sekä taitoa että tuuria.

"Hyvässä heavybiisissä pitää olla aina mukana pikkuisen poppia."


Talvitie ja Rajala
perustivat Jukolautapelit vuonna 2010. Yrityksen tarkoitus on julkaista tulevaisuudessa uusia lautapelejä. Talvitien mukaan hyvää lautapelin teemaa on vaikea keksiä, koska sen täytyy olla samalla mielenkiintoinen ja pelattava.

"Pohjanmaan valtiaassa rehdit ja häjyt valtaavat alueita ja puukkohippaavat. Se on toimiva pelikonsepti."

Hän vakuuttaa, että seuraavan pelin pitää olla vähintään yhtä hyvä kuin Pohjanmaan valtiaan.

"Emme halua samaa kohtaloa kuin ne bändit, joilla on hyvä esikoislevy, mutta jatko on täyttä huttua."

Se on varmaa, että Pohjanmaa-teema on ammennettu loppuun. Vaikka Pohjanmaan valtias on myynyt hyvin, peli ei ole tuottanut Talvitielle voittoa.

"Elän edelleen opintotuella ja suorittelen ammattikorkeakoulun viimeisiä kursseja."


Talvitie on
pelannut lapsesta asti paljon videopelejä, jotka ovat antaneet vaikutteita myös Pohjanmaan valtiaaseen. Lautapelit rupesivat kiinnostamaan häntä, koska videopelien kehitys junnasi paikallaan.

"Latasin äsken konsoliverkkokaupasta videopelejä, ja ne ovat täsmälleen samanlaisia kuin kymmenen vuotta sitten. Itse pelaamista ei kehitetä, vaan keskitytään tapahtumataustaan ja visuaalisuuteen."

Talvitie ei ole pelkkä pelintekijä, sillä häneltä ja Rajalalta on juuri ilmestynyt sarjakuvakirja Rehdit, häjyt ja kierät eli yleiskielellä hyvät, pahat ja rumat. Sarjakuvat ovat olleet Talvitien intohimo pienestä pitäen.

"Lapsuuden unelma täyttyi, kun sain oman lautapelin ja sarjakuvan kauppoihin. Voin olla ylpeä itsestäni. Minua ei haittaa, vaikka kuolisin tänään."


Juho Mäkelä
, tekstiLautapelaamaan!

Tamyn perinteinen Trivial Pursuit -turnaus järjestetään päätalon alakuppilassa keskiviikkona 21. marraskuuta kello 17 alkaen.

Tampereen yliopiston roolipelaajien lautapelikerhoon kaivataan lisää osallistujia. Seura pelaa lautapelejä ravintola Artturissa torstai-iltaisin.

Pelaamaan tulosta kannattaa ilmoittaa netissä lautapeliseuran keskustelufoorumilla, mutta mukaan saa tulla myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Lue lisää: www.lautapeliseura.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto