Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Alaston malli – piirrä kuvat!

Taidemalli kertoo, miltä tuntuu ruumiillinen työ.


Sä oot
ihanan lihava", keski-ikäinen mies vakuuttelee minulle. Hän on hetki sitten nähnyt minut ensimmäistä kertaa alasti.

Mies saisi tuntea avokämmenen armottomuuden missä tahansa muussa tilanteessa, paitsi tässä. Olemme työväenopiston piirustustunnilla, jossa taidemallina minusta on tullut pelkkä ruumiini. Piirtäjille olen muotoja, varjoja ja mittasuhteita enemmän kuin ihminen.

Kestää useampia työkeikkoja tajuta, että lauma ihmisiä tuijottaa minua tarkastellen yksityiskohtia, muttei silti arvostele vartaloani samalla tavalla kuin itse teen. Ehkä huono itsetuntoni kaipaa tuijottavia silmäpareja, sillä töissä olen vapaampi ulkonäköpaineista kuin missään muualla.


Alastonmallin työ
on helppoa ja rankkaa samaan aikaan, hidasta kidutusta. Yleisin käytäntö on, että malli on valitussa asennossa 20 minuuttia, jonka jälkeen pidetään 10 minuutin tauko. Jo neljän-viiden työtunnin aikana paikat puutuvat huomattavasti.

Hyvä keino sietää puutuneita jäseniä on opetella ajattelemaan kivun yli. Kivun noustessa tiettyyn pisteeseen sitä lakkaa ajattelemasta. Piirtäjien keskittyessä työhönsä luokkahuone täyttyy hiljaisuudesta. Silloin on mahdollista syventyä omiin ajatuksiin. Tehokkuuden perään huutavassa maailmassa on etuoikeus olla työssä, jossa pystyy vaipumaan ajatuksiinsa.

Toiset opistot ovat alkaneet tarjota kursseja, joissa harjoitellaan alastonmallin ammattia. Rahastuksen makua, sanoisin. Kyseessä on kuitenkin työ, jossa tärkein taito on pysyä paikallaan.

Naispuolisena ja alle kolmekymppisenä kuulun taidemallien enemmistöön. Miesmalleista on huutava pula alalla. Piirtäjät näkevät päiväunia iäkkäämmistä malleista: sellaisista ihmisistä, joilla ikä on jättänyt jälkensä kehoon. He haaveilevat uimahallien eläkevuoroille pääsemisestä piirustuslehtiö kourassa.

Harvemmin ikäihmiset kuitenkaan löytävät piirustusluokkaan mallin roolissa. Äidinmaidosta imetty ajatus alastomuuden sopimattomuudesta pitää pintansa. Lisäksi ammattinimikkeen loppuosa "malli" luo monelle mielikuvan, että taidemallin tulisi olla kaunis ja nuori. Jos näin olisi, mallin palkkaamisen sijaan piirtäjät voisivat kerääntyä kauppakeskusten näyteikkunoiden eteen.


Sieltä mihin
taidemallin työt loppuvat, alkavat ennakkoluulot. Alaan liitetään usein eroottisuus ja seksi. Uskomus porttiteoriasta elää monen ajatuksissa: tie kansanopiston piirustusmallista johtaa suoraan aikuisviihteeseen.

Taidemallin estottomuuteen tuntuu uskovan joka toinen. Ainakin oman kokemukseni perusteella lehdissä ja netissä taidemallia yksityishenkilönä etsivät ovat 90-prosenttisesti väärällä asialla. Se on sääli niitä loppuja 10 prosenttia kohtaan, joille piirtäminen ei tarkoita esileikkiä.

"Antaisitko puolisosi toimia alastonmallina?" on kysymys, joka nousee parisuhdekeskusteluissa esille heti sekasaunomisen soveliaisuuden jälkeen. Moni vastaa kieltävästi. Alastomuus saunan ulkopuolella tuntuu olevan epäilyttävää.

Eikä minulla ole varaa kauhistella tätä ennakkoluuloa: tämäkin juttu on kirjoitettu nimettömänä parisuhteen jatkumisen toivossa.

"En halua, että kukaan saa tietää", puolisoni perustelee. Pettymys näkyy myös vanhempieni katseessa, kun heidän tyttärensä CV koostuu paljaan pinnan näyttämisestä eri puolilla kaupunkia. Työasioista ei paljon joulupöydässä riitä puhumista.


Taidemalli

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.
 1. asta (16.11.12, kello 19:23)

  Olet erittin hienosti kertonut alastonmallin tyst. Juuri noin se menee. itse olen ollut mallina ensimmisen kerran vuonna -96. Ja teen satunnaisesti sit vielkin, mutta nin vanhempana henkiln vain alkaa nuo in tuomat vaivat olla ylivoimaisia nin rankkaan hommaan. Aikoinaan opin jopa melkein nukkumaan seisaaltani ja jonkinlainen horrostila se oli, siin psi sen kipukynnyksen yli. Ja oma tyrauha oli aina. Mallia ei saa milln tavalla hirit, ilman hnen lupaansa. Vain kerran on ollut ryhm, jolle sanoin, ettei tarvitse en piirt. Opettajana ollut henkil oli samaa mielt ja antoi jotain muuta huomattavan paljon ikvmp piirettv ryhmlle.

 2. Taideharrastaja (23.11.12, kello 14:36)

  Hieno kirjoitus, ja haluaisin viel piirtjn nkkulmasta painottaa ja tydent tss sivuttua aihetta alastonmallin vartalon "eptydellisyydest" nimenomaan hyvn asiana. Mit enemmn paikat roikkuvat, sit helpompi vartalo on piirt. Ja jokainen ryppy mallin iholla on apuviiva piirtjlle. Ateljeen ulkopuolella vallitseva kauneusihanne vaatii ihmisilt piirtettmyytt: pois rypyt, karvat ja tplt, kaikki sileksi ja tasaiseksi, pois kaikki mik tekee kehoistamme yksilllisi ja mielenkiintoisia. Tmhn on taiteilijan painajainen.

 3. Vanhempi noviisi (20.03.13, kello 14:54)

  Miksi nimimerkki asta sanoi nuortenryhmlle, ettei tarvitse en piirt? Hirikivtk piirtjt?

  Ikntymistni, tyttmyyttni ja taiteenrakkauttani olen kiinnostunut mallin tyst, etenkin croquet-tunneilla, jotka kenties olisivat fyysisesti helpompia aloittelijalle. Netti selattuani huomaan kuitenkin, ett osa taideopiskelijoista (mikli nimettmiin keskustelijoihin voi luottaa) jakaa arvioita malleista julkisesti. Jossain mainittiin jopa mallin ik ja harvinainen etunimi tunnisteina.

  Jos asiallinen ryhm tarvitsee kaltaistani mallia, shkpostiosoitteeni saa toimituksesta. Asun Uudenmaan alueella.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto