Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2005
kansi

Verovähennys porkkanaksi

Suomeen on saatava lisää ulkomaisia osaajia väestön vanhetessa. Suomalaisen koulutuksen saaneet ja kieltä jo oppineet ulkomaalaiset ovat suomalaiseen yhteiskuntaan parhaiten sopeutuvia uusia kansalaisia.

Samalla he tuovat omilla yhteyksillään lisäarvon Suomen ulkomaankaupalle. Maailman taloudessa tulevat jatkossa menestymään ne maat, jotka onnistuvat houkuttelemaan osaajia maahansa.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää on ollut tarkoitus kasvattaa kaksinkertaiseksi. Korkeat lukukausimaksut sopivat huonosti yhteen tämän tavoitteen kanssa.

Toki lukukausimaksurahat voidaan sijoittaa englanninkielisen opetuksen ja siten parantaa koulutuksen laatua ja houkuttelevuutta, mutta suomalaiset yliopistot eivät ainakaan heti saa niitä opiskelijoita, joilla on varaa ostaa koulutuksensa mistä tahansa.

Ne opiskelijat menevät tunnetumpien maiden tunnetumpiin yliopistoihin.

Ulkomaalaisille opiskelijoille suunnatut lukukausimaksut on hyväksyttävissä vain, jos niihin liitetään sellaiset reunaehdot, jotka takaavat ulkomaisten opiskelijoiden virran Suomeen ja entistä paremman opiskelun jälkeisen sijoittumisen Suomen työmarkkinoille. Lukukausimaksujen rinnalle on luotava stipendijärjestelmä ja verovähennysoikeus Suomeen jääville ulkomaalaisille.

Vain murto-osalla Suomessa nykyisin opiskelevista ulkomaalaisista opiskelijoista on varaa esitettyihin lukukausimaksuihin.

Kolme neljästä Suomessa opiskelevasta ulkomaalaisesta elää alle 900 eurolla kuukaudessa. 60 prosenttia ulkomaalaisista opiskelijoista ei opiskelijajärjestöjen tutkimuksen mukaan ole valmiita maksamaan opiskelustaan. Tämä näkemys on johdonmukainen seuraus käytettävissä olevista tuloista.

On ymmärrettävää, että suomalainen veronmaksaja ei halua rahoittaa ulkomailta tulevien ja sinne palaavien ulkomaalaisten koulutusta.

Toki kehitysyhteistyövastuun nimissä tähänkin on rahaa annettava ja siksi kohdennettu stipendijärjestelmä köyhien maiden opiskelijoille on tarpeellinen. Se on tehokkaampaa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä kuin monet muut projektit.

Lukukausimaksuihin tulee liittää verovähennysoikeus porkkanana siten, että Suomeen töihin jäävä voi verotuksessa vähentää maksamansa lukukausimaksut takaisin esimerkiksi viidessä vuodessa.

On oikein, että Suomeen töihin jäävä ulkomaalainen ei joudu maksamaan koulutuksestaan, koska suomalaisetkin opiskelijat saavat opiskella ilmaiseksi.

Liittämällä täysimääräinen verovähennysoikeus ulkomaalaisten lukukausimaksuihin annetaan samalla selvä viesti sen puolesta, että korkeakouluopetuksen tulee olla suomalaisille ilmaista myös tulevaisuudessa.

Suomalaisten yritysten on tehtävä tiivistä yhteistyötä ulkomaalaisia kouluttavien korkeakoulujen kanssa. Mahdollisuus harjoittelupaikkaan ja sitä kautta työllistymiseen lisää Suomen houkuttelevuutta opiskelupaikkana.

Tunnelin päässä on oltava nähtävissä valoa, jotta uskaltaa ottaa lainaa ja investoida omaan koulutukseensa vieraassa maassa.

Arto Satonen
kansanedustaja (kok)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Eki (06.10.08, kello 14:30)

    Eikö Suomessa ole koulutettua väkeä tarpeeksi omasta takaa? Ulkomaankontakteja varten on olemassa Erasmus-ohjelma. Otetaan mieluummin kouluttamatonta väkeä Itä-Euroopasta. Ne eivät valita ja laittavat Ideaparkit pystyyn puoli-ilmaiseksi.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto