Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Kehytyö maksaa Tamylle 2 000 euroa vuodessa

Kokoomusopiskelijat lakkauttaisivat Tamyn kehitysyhteistyön

Viime Aviisin vaalikyselyssä Tamyn kehitysyhteistyötoiminta sai osakseen kritiikkiä. Tampereen opiskelevat keskustalaiset yhdistäisivät kehy- ja kv-toimintaa toiminnallisten päällekkäisyyksien vuoksi.

"Humanitääriset avustukset tulisi keskittää vapaaehtoisesti maksettaviin kehy-maksuihin", Medisiinarit sanoivat puolestaan.

Nykyisin vuosittaiset 2 500 euron suuruiset humanitaariset avustukset eivät kuuluu kehy-sektorille ja ne maksetaan pakollisista jäsenmaksuista. Kokoomusopiskelijat vaativat jopa Tamyn kehitysyhteistyötoiminnan lopettamista.

Kehy-toimintaan menee Tamyn rahoja vuodessa vähän yli 2 000 euroa projektisihteeriyksinä, sillä sivukuluineen noin 1 300 euron suuruisia projektisihteeriyksiä on kolmessa vuodessa viisi kappaletta.

"Tamyn kehy-kulut ovat ihan marginaalisia. Kehy on Tamyn ainut sektori, jolla on varsinaista ulkopuolista rahoitusta. Opiskelijat äänestävät omilla rahoillaan kehy-toiminnan puolesta maksaessaan vapaaehtoisia kehy-maksuja. Vapaaehtoisten opiskelijoiden työpanosta tulee yhtä paljon kuin minunkin työpanosta", Tamyn kansainvälisten asian sihteeri Katri Suhonen sanoo.

Kehy-sektori saa ulkopuolista rahaa opiskelijoiden vapaaehtoisten kehy-maksujen lisäksi ulkoministeriöltä. Tamyn vapaaehtoisen kehy-maksun maksoi tänä syksynä noin 800 opiskelijaa. Rahat menevät intialaiselle Gravis-järjestölle, joka tukee köyhiä maaseutuyhteisöjä.

"Kehy-työ on kausittaista, mutta siihen menee ehkä yksi viidesosa kv-sihteerin työajasta", vastikään väistynyt kansainvälisten asian sihteeri Laura Lalu arvioi.


Gallup: Pakotetaanko opiskelijat tukemaan kehitysyhteistyötä?


"Minua ei henkilökohtaisesti häiritse, vaikka osa jäsenmaksusta menisikin pakosti kehy-toimintaan. Jos joku ei halua, olisi hyvä, että voisi itse valita, mihin rahoja käytetään."
Jenni Enden, 21, englantilainen filologia


"En ole perehtynyt asiaan hirveästi, mutta kaikki järjestötoiminta, missä opiskelijat ovat mukana, on ihan kannatettavaa. Se on niin pieni hinta hyvän asian puolesta, ettei se paljon kukkarossa paina."
Karo Koskinen, 20, vakuutustiede


"On aina hyvä asia, että kannetaan oma vastuu yhteiskunnallisista asioista. Kaikissa maailman asioissa se ei hirveästi paina, mutta on se sentään jotain. Maksoin muistaakseni vapaaehtoisenkin maksun."
Teemu Launis, 30, tiedotusoppi/kuvajournalismi


"Ylioppilaskunnan kehitysyhteistyö on hyvä idea. Olen iloinen, että rahojani käytetään ihmisten auttamiseen, jos apu menee varmasti perille."
Michaela Bátorová, 24, aluetiede


"En ole hirveän hyvin perillä asiasta. Joka vuosi olen vapaaehtoisen pienen maksun maksanut. Pakollisuus ei ole varmaankaan kaikille mieleen. Suomi on niin vauras maa, että ei se ole iso summa."
Antti Musakka, 21, kansantaloustiede


"Köyhissä maissa ihmiset ovat köyhempiä kuin opiskelijat Suomessa, joten opiskelijoilla olisi kyllä varaa maksaa. Mutta kyllä avustuksen olisi hyvä olla pelkästään vapaaehtoista."
Mari Valli, 28, sosiaalityö


"Hyvä, että osa menee tärkeään työhön, mutta mun mielestä siinä pitäisi olla sellainen oman valinnan mahdollisuus ja pitäisi tiedottaa, mihin rahat menevät."
Tuulamaria Lempiälä, 21, sosiaalipsykologia


"Kehitysyhteistyö on iso ja merkittävä asia. On saivartelua miettiä, miten paljon jäsenmaksusta menee pakosti kehy-toimintaan. Käytännössä se ei ole mistään pois."
Juho Ruotsalainen, 24, sosiologia


Tamyn kehitysyhteistyöviikko on 12-17.11.2007.
www.tamy.fi/kehy

Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto