Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Koti-ikävä: Keskipohjalaiset, nuo näädät

Kun sanoo olevansa Pohjanmaalta, ihmiset ottavat välittömästi tiukan otteen Moran kahvasta.

Ihmisillä on harvinaisen selkeä käsitys pohjalaisesta mielenlaadusta, mikä on ymmärrettävää. Kyllähän me kaikki tiedämme, että hämäläiset ovat hitaita, savolaiset kieroja ja satakuntalaiset vittumaisia.

Pohjalaiset ovat sitten niitä jäyhiä, juroja ja spontaanin väkivaltaisia. Tosin, etteivät ole. Käsitys perustuu Alahärmän ja Kurikan väliin jäävän seudun henkiseen ilmapiiriin - jossa se toki on täyttä totta.

Itse olen lähtöisin Keski-Pohjanmaan maakuntakeskuksesta Kokkolasta, jossa on kaunis Vanha kaupunki ja teatteri, joka valitsee itse katsojansa.

Me emme ole ole yhtä äkkipikaisia kuin eteläpohjalaiset vastavallankumoukselliset sieluntoverit emmekä yhtä alkuvoimaisia kuin pohjoispohjanmaalaiset Lars Levi Laestadiuksen henkiset perilliset. Kaiken kaikkiaan keskipohjalaisuus on kuin Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtye. Falski versio verevästä pohjalaisuudesta.

Jotenkin kuvaavaa on se, että Keski-Pohjanmaan maakuntavaakunassa seisoo varuillaan oleva näätäeläin. Me olemme koko ajan karvat pystyssä.

Keskipohjalainen mieli on samanlainen kuin ympäristö, jota se tutkailee: silmänkantamattomiin laakeaa peltomaisemaa, ja jossain kaukana pilkistää asvaltilla päällystetty autotie. Sitä pitkin pääsee yleensä joko pohjoiseen tai etelään. Aina kuitenkin poispäin.

Sille, joka on keksinyt sanonnan "mies voi lähteä Pohjanmaalta, mutta Pohjanmaa ei lähde miehestä", tekisi mieli antaa kivulias luunappi.

Ilkka Pernu

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto