Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Kirja-arvio: Elokuvan runousoppia

Elokuvakäsikirjoittajat saivat viimein käsikirjansa

Anders Vacklin, Janne Rosenvall ja Are Nikkinen: Elokuvan runousoppia. Käsikirjoittamisen syventävät tiedot. Like 2007.

Käsikirjoittamisesta on ilmestynyt viime vuosina useita oppaita, mutta elokuvan alun, keskikohdan ja lopun oppineelle ei ole ollut saatavilla jatko-opusta suomeksi. Elokuvan runousoppia on odotettu käsikirja, josta löytyy tietoa myös tv-sarjoista.

Opas on suunniteltu ensisijassa kurssikirjaksi. Kirjan käytännöllinen ongelma on se, että opuksen kanssa olisi erittäin hankala kirjoittaa elokuva alusta asti valmiiksi, koska kirja ei etene kirjoitusprosessin alusta loppuun kronologisesti.

Runousoppia on hyvin luettelomainen. Sen lisäksi, että lopussa on sata sivua liitteitä erilaisista kirjoitusta avittavista malleista, listoja ja malleja on paljon myös varsinaisen tekstin seassa. Loputkin listat olisi voinut siirtää liitteisiin.

Kirja toimii hyvänä hakuteoksena kirjoittajalle, joka tietää, mitä on etsimässä. Opuksesta onkin varmasti eniten hyötyä käsikirjoittajalle, jolla on jo jonkinlainen versio elokuvakäsikirjoituksestaan ja joka haluaa hioa sitä. Tällöin kirjoittaja voi käydä läpi varsinaisten lukujen lisäksi erilaisia listoja vaikkapa henkilöitään syventääkseen ja sen jälkeen kohtauksiaan kehittääkseen.

Kirjan luettavuutta haittaa hieman se, että käsikirjoitustermejä ei määritellä aina heti ensimmäisellä kerralla, kun niistä puhutaan. Alaan suuremmin perehtymätöntä voi hämätä myös se, että kirjassa annetaan yksityiskohtaisia ohjeita leikkausmerkintöihin, vaikka leikkauskäsikirjoituksen kirjoittaminen ei ole käsikirjoittajan työtä.

Oppaan parasta antia ovat luvut tunteiden kirjoittamisesta ja komedian runousopista, koska näissä luvuissa saa kaikkein tuoreinta ja käytännöllisintä tietoa. Plussaa on myös, että esimerkkielokuvat ja -sarjat ovat suomalaisille tuttuja.


Hertta-Mari Kaukonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto