Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Pääkirjoitus

Elämä ei lopu yliopistoon

Hyvä abiturientti. Jos luet tätä pääkirjoitusta, olet jo hyvää vauhtia matkalla yliopistoon.

Lehtien pääkirjoitukset ovat yleensä tönkkövakavia moraalisaarnoja tai sarja muualta lehdestä poimittuja itsestäänselvyyksiä, mutta se, että jaksat niitä lukea, kertoo jo jonkinlaisesta yhteiskunnallisesta valveutumisesta. Viihtyisit varmasti juuri Tampereen yhteiskuntatieteisiin painottuneessa yliopistossa.

Toivottavasti et ole kuitenkaan vielä lyönyt opiskelupäätöksiäsi lukkoon, ainakaan pelkkien mielikuvien perusteella. Opinto-oppaat antavat vain yhden näkökulman opiskeluun, ja kurssien ja koulutusohjelmien nimet kertovat vain sen, mitä opiskellaan - ei sitä, miten opiskellaan. Raaka totuus on se, että iso osa opiskelijoista valitsee ensimmäisellä tai vielä toisellakin yrityksellä väärän alan itselleen.

Yli 40 prosentilla Tampereen yliopiston tämän syksyn fukseista on aiempia korkeakouluopintoja.

Joukossa on toki monenlaista väkeä: yksi ahkera suorittaa jo toista tutkintoaan, toinen on palannut yliopistoon oltuaan 15 vuotta kotona hoitamassa lapsia, kolmas on opiskellut vuoden pari jotain muuta ainetta, kun ei ensimmäisellä kerralla päässyt sinne, minne halusi.

Kaikki tämä kertoo siitä, että peli ei ole selvä sillä, että kerran saa opiskelupaikan. Kaikenlaista voi tapahtua. Asiaa kannattaa kuitenkin katsoa siltä kantilta, että yli 40 prosenttia tämän syksyn fukseista on uskaltanut vaihtaa aiemmin valitsemaansa suuntaa. Omaa alaansa ehtii miettiä vielä yliopistossakin. Tai sitten voi pitää välivuoden. Voi toki valita kerralla oikeinkin.

Valtio haluaisi sinut tietenkin saman tien yliopiston penkille ja äkkiä sieltä pois, mutta itsesi kannalta ainoa todella huono vaihtoehto on oikeastaan se, että pilaat abivuotesi murehtimalla.

Jos haluat tietää, millaista jonkin aineen opiskelu oikeasti on, kannattaa soittaa vaikka kyseisen aineen ainejärjestöön. Siellä vastataan varmasti kysymyksiisi.

Ihan huonoja tietolähteitä eivät ole myöskään ylioppilaslehdet, joita ilmestyy jokaisessa yliopistokaupungissa.

Tuomo Tamminen
päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto