Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Klassikkoni: Tori Amos: Boys for Pele

Nainen, joka pelasti puberteettini

Tori Amos: Boys for Pele. Atlantic 1996.

Levyn kannessa artisti istuu kuistilla kivääri sylissä. Toisen jalkansa hän on heittänyt rennosti keinutuolin käsinojan yli. Hän on sääriään myöten mudassa. Katossa roikkuu kuolleita lintuja, ja maassa luikertelee käärmeitä.

Olen katsellut kantta lumoutuneena jo yli kymmenen vuoden ajan.

Löysin Tori Amosin Boys for Pele -levyn isoveljeni hyllystä alkuvuodesta 1996. Rakastuin outoon albumiin oitis. Levy on barokkimainen - aivan liian pitkä ja aivan liian vaikea. Ei sillä ole edes Cornflake Girlin kaltaisia hittejä. Monet pitävätkin Boys for Peleä Amosin heikoimpana levynä.

Minä en. Minulle albumi on artistin tärkein. Se on yhtaikaa rietas ja eroottinen, musertavan masentava ja toiveikas, uskonnollinen ja pakanallinen.

Levy alkaa täydellisestä hiljaisuudesta. Piano aloittaa hissukseen, sitten puolen minuutin kohdalla Amosin kuiskaus saavuttaa vihdoin kaiuttimen. Ensimmäisessä Beauty Queen - Horses -kappaleessa ei laulun ja Bösendorfer-flyygelin lisäksi kuulla muita instrumentteja. Arsenaali kasvaa kappale kerrallaan. Professional Widow muistuttaa kaikessa aggressiivisuudessaan jo Nine Inch Nailsin industriaalirockia.

Mikä levystä sitten tekee klassikon? Pelkkä runsas ja mielikuvituksellinen äänikerronta ei siihen riitä.

Kyllä se on nainen kaiken takana.

Löysin levyn ja artistin myöhäispuberteettini kurjimman alhon aikana. Silloin kohtasin naisia musiikin yhteydessä lähinnä eurodance-yhtye E-roticin musiikkivideoissa ja Cradle of Filthin bändipaidoissa. Tori Amos oli jotain aivan muuta: salaperäinen, rohkea, älykäs ja kaikin tavoin häkellyttävä musiikintekijä.

En ymmärrä edelleenkään puoliakaan, mistä hän laulaa. Silti olen aina valmis kuuntelemaan. Amos kertoo tarinaa koko olemuksellaan.

Boys for Pele on niin henkilökohtainen ja intiimi, että melkein nolottaa kuunnella levyä. Silti tuntuu siltä, että se on tehty juuri minua varten.

Ilkka Pernu

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto