Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Leffa-arvio: Eastern Promises

Väkivalta ylläpitää yhteisöä

Nikolai (Viggo Mortensen) vihitään Vory v zakone -rikollisjärjestöön. Pukumiehistä vasemmanpuolimmaisena perheen pää Semjon (Armin Mueller-Stahl).
Nikolai (Viggo Mortensen) vihitään Vory v zakone -rikollisjärjestöön. Pukumiehistä vasemmanpuolimmaisena perheen pää Semjon (Armin Mueller-Stahl).

Eastern Promisesista on vaikea puhua vertaamatta sitä ohjaaja David Cronenbergin edelliseen työhön, A History of Violenceen. Molemmat käsittelevät väkivallalle perustuvaa yhteiskuntaa, molemmissa on pääosassa Viggo Mortensen ja molemmat ovat erinomaisia elokuvia.

Eastern Promises käynnistyy raaÂ’alla kohtauksella, jossa venäläiseltä gangsterilta raastetaan parturissa kurkku auki partaveitsellä. Seuraavassa kohtauksessa 14-vuotias venäläinen tyttö kuolee synnytykseen lontoolaisessa päiväkirjassa. Tyttö jättää jälkeensä tyttären ja päiväkirjan, jotka ottaa huostaansa kätilö Anna (Naomi Watts).

Anna ei sukujuuristaan huolimatta osaa venäjää, ja päiväkirjan välistä löytyvä käyntikortti johdattaa hänet venäläisen ravintoloitsijan Semjonin (Armin Mueller-Stahl) puheille. Semjon on paitsi pinnalta lempeä patriarkka myös venäläisen rikollisperheen päämies. Anna sekaantuu maailmaan, joka rakentuu väkivallan uhan luomalle pelolle ja kunnioitukselle.

Anna on tarinan päähenkilö ja tavallisten, hyvien ihmisten, edustaja, mutta elokuvan todellinen keskushenkilö ja moraalinen kompassi on Viggo Mortensenin näyttelemä Nikolai. Nikolai on Semjonin hulttiopojan Kirilin (Vincent Cassel jälleen vauhkona ulkomaalaisena) autonkuljettaja ja luottomies, jolla on salaisuus.

Eastern Promises on ohjaajan ja käsikirjoittajan elokuva, mutta myös näyttelijät on valittu hyvin. Mortensenin venäläinen aksentti kuulostaa aluksi vähän oudolta, mutta siihenkin tottuu. Paras on kuitenkin hyytävän lempeä Armin Mueller-Stahl Semjonina.

A History of Violencessa Mortensen oli kiltti perheenisä, joka paljastui olleen aiemmassa elämässään jotain aivan muuta. Pelastaakseen perheensä hänen täytyi palata entiseen väkivaltaiseen elämäänsä. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa hän sai kuitenkin perheillallisen äärellä hiljaisen hyväksynnän.

Eastern Promisesissa Mortensenin Nikolai saa mahdollisuuden tavalliseen elämään, mutta hylkää sen yhteisen hyvän nimessä. Elokuvan lopetus on yhtä aikaa synkkä ja toivoa herättävä, mutta juonta ei kannata paljastaa tämän enempää.

Elokuva on Cronenbergin näköinen: raaka, mutta inhimillinen. Iso osa sen ansioista kuuluu silti käsikirjoittaja Steven Knightille, jonka hieno Dirty Pretty Things liikkui samoissa Lontoon alamaailman varjoissa.

Eastern Promises hyväksyy väkivallan väistämättömänä osana ihmisyyttä, mutta yhtä lailla se luottaa ihmisen hyvyyteen.

Tuomo Tamminen

* * * *

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto