Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 15/2007
kansi

Mitä vittua: Isoveli valvoo yliopistolla

Tampereen yliopisto on ottamassa käyttöön Sole TM -"työajankohdentamisjärjestelmän". Se on jo käytössä muun muassa Turun yliopistossa, jossa esimiehillä on oikeus nähdä ja tulostaa täytetyt työsuunnitelmat. Järjestelmään kirjataan mahdollisesti jopa 15 minuutin tarkkuudella kulloinenkin työtehtävä.


Miksi tällainen järjestelmä otetaan käyttöön, Tampereen yliopiston hallintojohtaja Timo Lahti?

"Järjestelmän käyttöönotto liittyy kustannuslaskentaan ja kaikenlaiseen ulkopuoliseen rahoitukseen, jossa kustannukset joudutaan kohdentamaan mahdollisimman uskottavalla ja luotettavalla tavalla. Sitä vaativat monet ulkopuoliset rahoittajat, kuten EU ja TEKES."


Tämä ei mitenkään mielestänne rajoita akateemista vapautta?

"Ei, ei. Me aiomme toteuttaa järjestelmän sillä tavalla, että se kohdistuu selkeästi täydentävällä rahoituksella tehtävään työhön. Muilta osin järjestelmä on paljon väljempi."


Keitä kaikkia muutos tulee koskemaan?

"Periaatteessa koko yliopiston henkilöstöä ja ennen kaikkea niitä, jotka tekevät täydentävällä rahoituksella tapahtuvaa toimintaa. Järjestelmä tulee käyttöön aikaisintaan ensi vuonna."


Miltä tällainen valvonta tuntuu, Tampereen yliopiston tieteentekijät ry:n puheenjohtaja Sinikka Torkkola?

"Valvonta on mielestäni ristiriidassa akateemisen vapauden kanssa. Voimassa olevan virkaehtosopimuksen mukaan 1 600 tunnin kokonaisajassa olevilta ei voida vaatia työajan seurantaa. Seurannan nimen muuttaminen ei muuta itse asiaa: työajan kohdentaminen on työajan seurantaa ja siten virkaehtosopimuksen vastainen."


Onko järjestelmälle aihetta?

"Ymmärrän tarpeen ulkopuolisten rahoittajien suhteen, mutta tiukka valvonta ei mielestäni sovi yliopistoyhteisön työn luonteeseen."


Onko tämä osoitus luottamuspulasta?

"En usko. Taustalla ovat taloudelliset syyt. Asiaa katsotaan eri perspektiivistä kuin opettajat ja tutkijat. Yliopistolaitos on hyvin tehokas, ja tehokkuus on koko ajan kasvanut 90-luvulta alkaen. Jos ja kun yliopistojärjestelmä muuttuu julkisoikeudelliseksi yhteisöksi, rahoitusjärjestelmät muuttuvat samalla."


Jukka Peltonen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto