Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Missä miehet rakastaa

Jarkko Tontti ja Armas Alvari ovat tehneet mainion työn Miehen rakkaus -novellikokoelman toimittajina. Idea on yksinkertainen: pyydetään joukko kotimaisia mieskirjailijoita kirjoittamaan novelli aiheesta "miehen rakkaus". Syöttiin tarttuivat muun muassa Joel Haahtela, Riku Korhonen, Hannu Raittila ja Antti Nylén. Kaikkiaan novelleja on kokoelmassa neljätoista.


Stereotypia miehen suhteesta naiseen on kotimaisessa kirjallisuudessa kahtalainen. Toisaalla meillä on säälittävä, keski-ikäinen miehenriekale, joka ei pärjää vaimolleen eikä muillekaan naisille. Vaimo pettää; lapsilla on oma elämä. Tämä mies on samalla rakkaudeton, sillä jos häntä joskus kiinnosti, ei kiinnosta enää. Hän joutuu arvioimaan elämänsä kokonaan uudestaan.

Toisaalla taas on naistenmies, joka kykenee rakkauteen vain monikossa. Hän iskee itseään nuorempia naisia ja puhuu pornosta pokalla, mutta on jonkin sisäisen tragedian monimutkaistama. Molemmat miestyypeistä kaipaavat naista, joka pelastaisi heidät. Nainen yksikössä on ideaali, naiset monikossa ohimeneviä, triviaaleja. Miehen rakkaudessa stereotypiat näkyvät mutta onneksi niitä myös puretaan.


Monet kirjoittajat tekevät kokoelmasta vaihtelevan niin tasoltaan kuin tyyliltäänkin. Vaihtelu virkistää: jos yksi ei kosketa, toinen saattaa satuttaa. Esimerkiksi Jussi Siirilän Kultasepän rakkaus yksistään on kirjaan tarttumisen arvoinen. Samoin Joonas Konstigin Rikhard II sekä Antti Nylénin essee Merkintöjä ja kysymyksiä tuntemattomasta.

Miehen rakkaus on monimutkaista, surkeaa, ylevää, uhrautuvaa ja itsekästä. Armas Alvari ehdottaa epilogissaan, että "Rakkaus on ihmiskunnalle rangaistus, josta voimme vihdoin luopua. Eikö sovita, ettei enää seota." Ei näköjään sovita.


Matti Kangaskoski

Missä miehet rakastaa - Armas Alvari ja Jarkko Tontti (toim.): Miehen rakkaus. 255 s. Gummerus 2008

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto