Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tamperelaistetun Kullervon tarina

Lasse Forsgrenin näytelmä on lähes pelkkää lukunäytelmää

Helka Rissanen eläytyy Kullervon tarinaan
Helka Rissanen eläytyy Kullervon tarinaan

Tampereen Ylioppilas- teatterin nettisivut kertovat, että vastikään kuolleen Paavo Haavikon klassikkonäytelmä Kullervon tarina on sovitettu vahvasti nyky- tamperelaiseksi: “Mitäs jos Kullervon kirves onkin Tampereen Tappara? Jos Kullervo Kalervon poika onkin Kummolan jälkeläinen? Jos tämä Kullervo ei halua jäähallia Sorsapuiston höntsykenttien paikalle? Miten värittyy kalevalaisen kaiman tarina kun sitä kertoo tämä Kullervo?"

Mielenkiintoinen lähtökohta, mutta tamperelaisuus ei tule kovinkaan vahvasti esille itse esityksessä.


Ylioppilasteatterin syksyn esityskauden aloittava näytelmä on pääasiassa lukunäytelmä, jossa neljä näyttelijää istuu tuoleilla Tapparan paidat päällä ja lukee käsikirjoitusta ääneen, kylläkin ulkomuistista. Ohjaaja Lasse Forsgrenillä on tapana tehdä kokeilevia näytelmiä, eikä Kullervon tarinakaan tee poikkeusta hänen tuotannossaan.

Näyttelijät eivät kiinnity yksittäiseen näytelmän hahmoon, vaan kukin puhuu kaikkien repliikkejä. Näyttelijät kertovat aina, kenen repliikkejä ovat puhumassa ja mitä henkilö tekee ja tuntee. Esitystapa on varsin uuvuttava ja ilmeisen tarkoituksellisesti vieraannuttava, varsinkin kun muutakin kuin äänellä näyttelemistä saa odottaa aimo tovin, eikä väliaikaa ole.


Loppua kohden näytelmä kyllä sentään paranee. Näyttelijät nousevat tuoleiltaan ja ottavat koko kehon mukaan näyttelemiseensä. Tarinaan on mahdollista päästä sisälle ja näyttelijätyö toimii. Toisteisuudestaan huolimatta dialogi on hetkittäin jopa hauskaa, vaikka kuolema onkin koko ajan läsnä tarinassa.

**


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Lasse Forsgren, kuva



Kullervon tarina

kirjoittanut: Paavo Haavikko

ohjaus: Lasse Forsgren

näyttelijät: J-P Kiuru, Helka Rissanen, Satu Virtala, Matti Sandberg

Esityksiä 22.11. asti

Liput 10 / 5 e.



Tampereen YT kapinoi


Tampereen ylioppilasteatteri on perustettu vuonna 1960. Pitkälle 1970-luvulle TaYT toimi ilman vakituisia tiloja, jolloin esityksiä tehtiin jopa Keskustorilla. Tampereen ylioppilasteatteri muutti nykyiselle paikalleen Itsenäisyydenkadulle vuonna 1997. Kuvaavaa on, että samassa tilassa vaikutti 1990-luvulla punkahtavaa vaihtoehtomusiikkia ja nousevia yhtyeitä suosiva I-klubi ja vielä aikaisemmin elokuvateatteri Ilves, joka esitti alkuillasta pornoa ja sen jälkeen klassikoita.


Aluksi YT:tä johti 1960-luvulla draamastudion johtaja. Teatteritutkinnon (nyk. Näty) perustamisesta asti 1964 näyttelijäopiskelijat näyttelivät YT:ssä, ja alkoivat johtaa sitä. 1976 perustettiin draamalinja (nyk. teatterin ja draaman tutkimus), jonka vaikutus näkyy yhä.

Ylioppilasteatteriin pääsee mukaan kuka tahansa, joka läpäisee pääsykokeen. Suurin osa nykyisistä YT:läisistä on kuitenkin Tampereen yliopiston opiskelijoita, suuri osa teatterin ja draaman tutkimuksen opiskelijoita.


Hertta-Mari Kaukonen

www.tampereenylioppilasteatteri.net

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto