|
"Suomesta ollaan erittäin kiinnostuneita. Maailmalla mietitään, mitä maassanne tehdään oikein. Suomalainen peruskoulujärjestelmä on maailman paras", hehkuttaa Yhdysvaltojen suurlähettiläs Barbara Barrett.
"Yliopistokoulutuksessa Suomi sen sijaan ei ole terävintä kärkeä. Mielestäni tärkeä koulutuspoliittinen kysymys on, miten myös yliopistokoulutuksenne saadaan maailman huipulle."
Barrett itse on saapunut Suomeen suoraan maailman huipulta. Kesällä 2007 hän kiipesi lähes kuuden kilometrin korkeuteen nousevalle Kilimanjarolle. Arizonalaisrouva on toisen arizonalaisen, John McCainin, tuttava 30 vuoden ajalta. Hän tuntee myös Barack Obaman ja puhuu George W. Bushista kuin vanhasta kaverista.
"Presidentti Bush suositteli minulle erästä korkealuokkaista johtamistaidon opasta. Kysyin häneltä, miksi et paljasta yleisölle, että luet tällaisia kirjoja. Hän naureskeli, että sehän pilaisi hänen imagonsa."
Rouva Barrettia, 57, kuvaillessa mieleen tulee pelkkiä superlatiiveja. Alle kolmekymppisenä hän oli jo ehtinyt kahden suuryrityksen johtotehtäviin.
Barrett on tehnyt mittavan uran niin liikemaailmassa, yliopistomaailmassa, ilmailussa kuin julkisella sektorissakin. Lisäksi hän viljelee suurta karjatilaa Montanassa ja pääsipä hän melkein Arizonan kuvernööriksikin. Eikä siinäkään vielä kaikki. Kyseessä on ensimmäinen nainen, joka on laskeutunut suihkuhävittäjällä lentotukialuksen kannelle.
"Fyysisesti raskainta ei ollut itse laskeutuminen, vaan sitä edeltänyt harjoittelu, varsinkin uimaharjoitus. Jouduin polskimaan uima-altaassa täydessä lentounivormussa saappaineen päivineen tunnin ajan osoittaakseni, että pysyisin hengissä, jos joutuisin poistumaan koneestani heittoistuimella meren yllä jonkin mentyä pieleen", Barrett muisteli kesällä Turun Sanomissa.
Hän päätyi tukialuslentäjän koulutukseen, koska Yhdysvaltain sotilasjohdossa keskusteltiin, voisiko vaativimmat taistelulentäjän tehtävät avata myös naisille.Barrett edusti keskusteluissa kantaa, jonka mukaan kenen tahansa vaatimukset täyttävän pitää päästä koulutukseen sukupuoleen katsomatta.Sanojensa vakuudeksi hän oli valmis ensimmäiseksi koekaniiniksi.
Suomeen Barbara Barrett saapui toukokuussa. Täällä hän on ehtinyt pyöräillä kilometrin toisensa jälkeen, esimerkiksi Turusta Venäjän rajalle. Miehensä, Intelin hallituksen puheenjohtaja Craig Barrettin, kanssa teräsrouva on polkenut myös Kainuussa. Hän on vaeltanut Lapissa ja huuhtonut kultaa Lemmenjoella. Barretin suorituksia kuunnellessa on pakko keskeyttää ja kysyä, mitä muuta hän on ehtinyt tehdä.
"Olen kiertänyt eri kulkuvälineillä Suomen kaikki rajat. Itärajalla lensin niin lähellä rajavyöhykettä, että jouduimme pyytämään venäläisiltä luvan. En ymmärtäisi Suomea, jos olisin vain Helsingissä, kuten monet suurlähettiläät. Haluan tuntea maan, jossa olen. Viimeksi, kun poikkesin Tampereella, pääsin kokeilemaan F-18 Hornetia."
Ettei rouvaa kuunnellessa hengästyisi lopullisesti, lienee parasta siirtyä ulkopolitiikkaan.
Maailman vahvimman valtion suurlähettiläs kehuu Suomen ja Yhdysvaltojen suhdetta erittäin lämpimäksi. Hän myös korostaa, että presidentin vaihdoksesta huolimatta monet asiat säilyvät edelleen samoina.
"Vaikka molemmat ehdokkaat mainostivat muutosta, totuus on, että moni asia ulkopolitiikassamme on pysyvää."
Pysyvyydestä huolimatta yksi asia on varma. Tekemisen tyyli muuttuu toiseksi.
"Tulevaisuudessa tahdomme etsiä ystäviä ja neuvotella etenkin liittolaisvaltioiden kanssa. Laitamme ystävät edelle ja kysymme heidän mielipidettään useammin."
Barrett heittää piikin istuvan presidentin suuntaan.
"Nyt meiltä on puuttunut taitoa kommunikoida maailman kanssa."
Rouva Barrett kertoo olevansa iloisesti yllättynyt siitä, miten paljon USA:n vaalit ovat Suomessa kiinnostaneet.
"Nämä vaalit ovat olleet niin monella tavalla ainutlaatuiset. Vastaavia ei ole ollut minun elinaikanani!"
Ainutlaatuisten vaalien tuloksena USA:n presidentiksi nousee afroamerikkalainen mies. Monia askarruttavaan kysymykseen tummaihoisen Obaman turvallisuudesta Barrett vastaa kieli keskellä suuta.
"Maailma on muuttunut, mutta ymmärrän, että karismaattista Obamaa on helppo verrata John F. Kennedyyn. Kysymys presidentin turvallisuudesta on oikeutettu. Ainahan voi löytyä yksi sekopää väärään aikaan väärässä paikassa, vaikka ihonväri ei olekaan enää USA:ssa mikään suuri kysymys. Toivottavasti mitään pahaa ei tapahdu."
Suurlähettiläs Barrett on George W. Bushin nimittämä pitkän linjan republikaani. Puoluetaustasta huolimatta hän kehuu Barack Obaman asiantuntemusta ja kykyä innostaa ihmisiä. Obama on Barrettin mukaan harvinaisen selväsanainen ja energinen poliitikko, joka ei ole ryvettynyt Washingtonin taistoissa.
"Obama on saanut aivan uusia ihmisiä liikkeelle. Hänen ansiostaan monet nuoretkin rekisteröityivät äänestäjiksi ja kannustivat myös omia vanhempiaan äänestämään!"
Suurlähettiläs tahtoo alleviivata suomalaisia imartelevaa asiaa.
"Monet tietävät, että Obamalla on kontakteja Keniaan ja Indonesiaan, mutta kannattaa muistaa, että hän tuntee erittäin hyvin myös Pohjois-Euroopan."
Obama on Yhdysvaltain senaatin Pohjois-Euroopan alakomitean puheenjohtaja.
"Hän tietää Suomesta enemmän kuin oikeastaan kukaan USA:n senaatissa."
Me suomalaiset taidamme tietää Obamasta enemmän kuin kenestäkään muusta amerikkalaispoliitikosta.
Tasapeli?
Seppo Honkanen,
teksti ja kuva
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Opiskelija (16.01.09, kello 6:57)
Itse sain käsityksen hänen "luennolla" ollessani, että suurlähettiläs Barrett on henkilö, joka tuli yliopistoomme pyrkimyksenä parantaa sitä äärimmäisen huonoa imagoa, joka Yhdysvalloilla nyt on. Hän yritti levittää ja "hypettää" Obaman ilosanomaa ja propagandaa kuinka Yhdysvallat on muuttumassa paremmaksi kuin Bushin aikana (vaikka Barrett on republikaani ja kommentoi Bushia, että hän on imagonsa vanki ja ei ole jostain syystä halunnut puhdistaa sitä). Jotain säälipointseja yritettiin myös saada suomalaisilta ja kasvattaa innostuksesta Obamaan kertomalla, että Obama on erikoistunut Suomeen. Obama siis todellakin välittää meistä?
Voimme olla kaikki samaa mieltä, että Bush on ollut huonoin presidentti, sillä operaatio Irakissa ja Afghanistanissa, jota valitettavasti Suomi vielä tukee, ja terrorismin torjunta sotilaallisin keinoin ja kiduttamalla "terroristeja" Guantanamon vankileirillä eivät ole varmasti olleet Yhdysvaltain kannalta hyviä vaihtoehtoja. Vaikkei vielä ole ollut edes Obaman virkaanastujaiset, pitäisi meidän herätä taas todellisuuteen ja siihen millainen Yhdysvallat lopulta on. Ensimmäiseksi: Suomi on vain pelinappula Yhdysvaltojen pelilaudalla Venäjää vastaan. Myös Obama on sanonut ja kannattanut Suomen liittymistä NATO:oon. Toiseksi YLE uutisoi 12. tammikuuta, että Suomi ei tyrmää Guantanamon vankien ottamista Suomeen, josta päättää nykyinen porvarihallitus. Obama lupauksella sulkea Guantanamo siirtää ihmisoikeudettomia vankeja edestakaisin, ikäänkuin pyyhkimällä asian maton alle. Obaman käsitys Guantanamon sulkemisesta on ilmeisesti sellainen tilanne, jossa vankeja kuljetettaisiin ympäri maailmaa ilman ihmisoikeuksia ja oikeutta riippumattomaan oikeudenkäyntiin tai edes syytöksiä joistakin rikoksista. Kaikki varmasti muistavat vielä mediassa olleet uutiset Yhdysvaltojen salaisista vankilennoista. Onko tämä jatkoa sille?
Vaikka keulakuva muuttuu, muuttuuko silti valtio?
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen