|
Kaikki nuoret näkevät joka päivä jotain sellaista mediassa, mikä ärsyttää, koska nuoret on taas esitetty jotenkin väärin", puuskahtaa Viivi Olkinuora.
Hän ja kuutisenkymmentä muuta pirkanmaalaista lukiolaista ja yläkoululaista muodostavat Mediaskoopin. Se on reilu vuosi sitten perustettu nuorten mediakriittinen verkosto. Verkoston koordinaattorin, mediakasvattaja Maarit Jaakkolan mukaan tarkoituksenaoli perustaa mediakriittinen iskuryhmä, joka iskee silloin kun nuoria ei ymmärretä mediassa.
"Tämä on tärkeää toimintaa, koska nuorten ääni täytyy saada esille niissä asioissa, jotka ovat meidän maailmaamme", lukiolainen Joonas Mattsson sanoo.
Mediaskoopissa on huomattu, että nuoret ylittävät valtamedian uutiskynnyksen harvoin ja silloinkin lähinnä negatiivisessa yhteydessä. Lisäksi nuoret pääsevät kertomaan valikoidusti musta-tuntuu-tunnelmia, mutta eivät vastaamaan asiakysymyksiin.
"Miksi meiltä ei kysytä esimerkiksi, että mitä nettipiratismille pitäisi tehdä", ehdottaa Mattsson.
"Ja miksi nuorista kertoviin juttuihin ei haastatella nuoria? Kysytäänhän maaseutu-jutuissakin viljelijöiden kommentteja", tivaa Olkinuora.
Hän arvelee tällaisen ikärasismin johtuvan ennakko-oletuksesta, jonka mukaan nuorilta ei saisi asiallisia vastauksia. Mediaskooppi haluaakin olla linkki tiedotusvälineiden ja sellaisten nuorten, joilla on jotain sanottavaa, välillä.
Mediaskooppi on kaventanut nuorten ja aikuisten mediamaailman välistä kuilua kouluttamalla opettajia nuorten nettikäyttäytymiseen.
MaaritJaakkolan mukaan tarkoituksena on ollut nuorten näkökulman esiin tuominen aikuisten hyvin uhkakeskeisen mediakäsityksen rinnalle. Palaute on ollut positiivista, vaikka alku yllättikin.
"Aika alkeista lähdettiin, kun neuvottiin, mikä on Enter-näppäin ja miten tehdään sähköposti", Mattsson kuvailee.
Yksi Mediaskoopin tavoitteista on saada opettajat käyttämään sosiaalista mediaa opetuksessa.
"Oppilaiden nettimaailman voisi yhdistää opettamiseen. Voisiko opettajalla olla esimerkiksi oma mese-aika" heittää Jaakkola.
Tänä syksynä mediaskooppilaiset ovat kouluttaneet opettajien lisäksi oppilaita. Nettityöpajoissa on kerätty nuorten konkreettisia kokemuksia internetistä. Kokemusten perusteella nuoret vaikuttavat olevan hyvinkin perillä verkkomaailman vaaroista.
"Nuoret osaavat luovia. Kun kerran kahdeksanvuotiaana on käynyt läheltä-piti-tilanne, niin sellaisiin ei enää mennä", Mattsson kertoo.
Olkinuoran mukaan nuoret eivät ole tyhmiä: harva keskustelee netissä outojen kanssa ja epäilyttävät tiedostot jätetään avaamatta. Nuorten kertomia positiivisia kokemuksia olivat muun muassa tyttöystävän löytyminen Habbo-foorumista ja nopean kirjoittamisen oppiminen.
Negatiivisiksi ilmiöiksi he nimesivät muun muassa peliriippuvuuden ja nettikiusaamisen.
Mediaskooppi kiertää syksyn aikana kymmenessä koulussa Pirkanmaalla. Tämän lisäksi tekeillä on oma verkkolehti. Sen avulla voidaan ottaa nopeasti kantaa tärkeiksi koettuihin asioihin. Nyt kun perinteinen media näyttää sorsivan nuoria, tapahtuu päivänpolttaviin asioihin puuttuminen enimmäkseen verkossa, esimerkiksi Facebook-ryhmien kautta.
Tulevaisuudessa Mediaskooppi haluaa laajentua valtakunnalliseksi verkostoksi, mutta pienin askelin. Tästä syystä verkosto ei ole rekisteröitynyt yhdistykseksi. Ajatuksena on välttää yhdistystoimintaan liittyvä byrokratia. Nyt nuoret voivat osallistua silloin kun ehtivät ja jaksavat.
"Me olemme silti tosissamme. Tämä ei ole mitään harrastustoimintaa CV-merkintää varten. Nuoria pitäisi kuunnella nuorten omissa asioissa, koska niissä me olemme asiantuntijoita. Piste", täräyttää Olkinuora.
Tia Yliskylä,
teksti ja kuva
Mediaskooppi on median parissa aktiivisesti toimivien nuorten verkosto, jonka tavoitteena on herättää keskustelua nuorten mediankäyttöön liittyvistä kysymyksistä ja tuoda mediakasvatuskeskusteluihin nuorten omaa näkökulmaa.
Mukana on yli 60 pirkanmaalaista nuorta.
Mukaan pääsevät alle 20-vuotiaat mediakulttuurista kiinnostuneet nuoret.
Yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi Opetusalan koulutuskeskus Opeko, Tampereen kaupungin Etäopetuskeskus, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikkö.
Lisätietoja Mediaskoopin nettisivuilla.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen