Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Henkilökunnan suunvuoro

Kritiikitön fanittaminen on hermostuttavan epäakateemista. Yliopiston julkaisutietokannassa ei ole "tykkään tästä" -nappulaa, eikä taida olla aivan hetkeen tulossakaan. Tieteen popularisoiminen peukuteltaviksi suupaloiksi on arveluttava ajatus.

Mutta mutta. On tunnustettava, että fanitan sumeilematta makupaloja nimeltä TED Talks.

TED on amerikkalaisesta Technology, Entertainment, Design -konferenssista alkunsa saanut formaatti, jossa eri alan asiantuntijoita pyydetään pitämään elämänsä puhe kahdeksassatoista minuutissa. Sarjan iskulause on "Ideas worth spreading". TED levittelee alati lonkeroitaan, ja videoiden joukkoon mahtuu paljon muutakin kuin perinteisiä konferenssiesityksiä.


Yksi suosikeistani on simpanssitutkija Jane Goodallin puheenvuoro "What separates us from the apes". Harmaatukkainen, eläväilmeinen nainen, jolla on pehmoapina puhujanpöntön reunalla, tervehtii yleisöään viidakoiden iltahuudolla ja kertoo kaikesta siitä, mitä on 40-vuotisella tutkijanurallaan nähnyt maailman takametsissä, niin simpanssien kuin ihmistenkin parissa. Puheenvuoro venyy, Goodall kysyy: "How many minutes do I have, one, two?" - ja pyytää vielä yleisöään pelastamaan maailman, sillä siihen menee vain yksi yö.


Netin yli katsottuna TEDit ovat enimmäkseen puhuvia päitä pienessä laatikossa. Aika tylsää, voisi kuvitella. Useista puheenvuoroista välittyy kuitenkin hämmästyttävän mukaansatempaavasti jotain tuoretta ja yllätyksellistä: puhujan oma into, se, että hän näkee työssään jonkin merkityksen ja haluaa välittää sen myös muille. Toistaiseksi en ole pystynyt jättämään yhtäkään videota kesken - paitsi kun läppäristä on loppunut akku.

Haaveilen päivästä, jolloin meillä on UTA Talks. Napakoita, monennäköisiä videopuheenvuoroja, joissa pääsevät esiin ne loistavat tyypit, joita yliopistosta löytyy. Niitä olisi mukava nautiskella iltaisin kotisohvalla viinilasin kera. Heitellä Facebookiin, ja tykätä vielä häpeilemättä omista linkeistään.


Riikka Venetjoki
Yliopiston tiedottaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto