Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kovaa peliä Yo-talolla

Aviisi kutsui edustajistovaalien kärkiryhmät poliittiseen pelipöytään Yo-talolle.

Politiikka ei ole leikin asia edes pelipöydässä. Tulevan edustajiston jäsenet Juho Karvinen (vas.), Kalle Honkanen, Ilkka Sasi, Otso Mursula, Paula Nurmi ja Samuli Kangaslampi taktikoivat tosissaan. Edustajistovaaleissa menestyivät myös Medisiinarit, mutta heidän ryhmästään kukaan ei ehtinyt paikalle.
Politiikka ei ole leikin asia edes pelipöydässä. Tulevan edustajiston jäsenet Juho Karvinen (vas.), Kalle Honkanen, Ilkka Sasi, Otso Mursula, Paula Nurmi ja Samuli Kangaslampi taktikoivat tosissaan. Edustajistovaaleissa menestyivät myös Medisiinarit, mutta heidän ryhmästään kukaan ei ehtinyt paikalle.

Ilmassa on suuren poliittisen kansanjuhlan tuntua, kun Juho Karvinen (Sit), Kalle Honkanen (ViVa), Ilkka Sasi (Kok), Otso Mursula (VB), Paula Nurmi (PuHu) ja Samuli Kangaslampi (Vihr) istuvat Yo-talon kokoushuoneen pöytään.

Aviisi on kutsunut poliitikon uraa käynnistelevät tyypit kokeilemaan, kuinka hyvin he kalastavat ääniä suomalaisessa Politix-lautapelissä. Edustajistovaalien kalastuskilpailussahan he jo sijoittuivat mainiosti.

Pelissä on tarjolla kolme suurta puoluetta. Sasi ja Mursula valitsevat Kokoomuksen. Se ei yllätä ketään. Nurmi ja Kangaslampi säntäävät ottamaan SDP:n. Honkanen ja Karvinen näyttävät hiukan huvittuneilta, kun heille jää mustana pekkana käteen Keskusta.


Mutta palataan vielä edustajistovaalien tulokseen.

"Iloitsen Suuren kuplan ja PuHun saamista lisäpaikoista. Ylipäätään uusi edustajisto on aika tasainen", sanoo Paula Nurmi.

Vihreiden Samuli Kangaslampi korostaa edustajiston laajapohjaisuutta.
"Omaan tulokseeni olen varsin tyytyväinen."

"Sityn vaalivoitosta on helppo iloita, nousimme varteenotettavaksi ryhmäksi edarissa, mitä tietysti Kupla-yhteistyö tukee", miettii Juho Karvinen.

"Vapaa-Boomareiden kannalta tulos on positiivinen. Saimme hakemamme viisi paikkaa. Yleinen suuntaus sitoutumattomien enenevään valtaan on positiivinen asia", muotoilee Otso Mursula.

Kalle Honkasen mukaan vasemmistolaiset teemat vakuuttivat äänestäjät.

"Positiivista on tietysti, että ryhmämme Viva nousi suurimmaksi."

Ilkka Sasi ontyystin toista mieltä:

"Oikeisto voitti. Vihreiden ja demareiden kannatus painui alaspäin. Edustamani lista Kokoomusopiskelijat saivat erittäin osaavan ja sitoutuneen ryhmän."

Kuulostaa siltä, että sekä oikeisto, vasemmisto että sitoutumattomat voittivat. Asia selvä: nämä ovat aitoja poliitikkoja.


Politix on kaikille tuntematon peli. Kuuden hengen porukka naureskelee hyväntuulisesti, kun sääntöjä harjoitellaan. Vaikuttaa epäilyttävästi siltä, että joukko kykenee laaja-alaiseen konsensuspolitiikkaan.

Hymyt hyytyvät, kun peli käynnistyy. Jokainen pyörittää poliittista rulettia tosissaan. Kovimmilla kierroksilla pyörii Sasi, jonka suu käy ja takapuoli irtoaa tuolista, kun hän juonii Mursulan kanssa pelikuvioita.

Paula Nurmen pelihahmo Tarja Halonen kokee saaneensa liikaa negatiivisia kortteja vastustajilta.

"Miksi Tarjalle tulee muka burnout? Älkää mulle sitä antako", hän puolustaa Tasavallan Presidenttiä.

Honkasen ja Karvisen Keskusta ei juuri puhu tai pukahda. Vähäeleiset isännät taktikoivat hiljaa.

Demareiden Erkki Tuomiojalla pelaavan Samuli Kangaslammen laskelmoiva ilme tuo mieleen lähinnä Texas holdÂ’em -pokeriturnauksen.


Vaikka hyväntuulinen peliseurue mahtuu mainiosti samaan pöytään, heidän mielipiteissään on eroja. Vihreää vasemmistoa Politixin ulkopuolella edustava Kalle Honkanen vaatii, että uuden edustajiston pitää ottaa enemmän kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

"Odotan, että Tamysta tulee ärhäkämpi opiskelijoiden edunvalvoja ja yhteiskunnalisiin kysymyksiin kantaa ottava järjestö!"

Boomareiden Otso Mursula tyrmää sen suurimpana virheenä, jonka edustajisto voi tehdä.

"Ongelma on, että edustajisto ei ymmärrä tärkeintä olemustaan ja hairahtuu ottamaan kantaa liian laajoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin."

Samaa korostaa Sasi.

"Toivottavasti edustajisto malttaa keskittyä ydintehtäväänsä eli opiskelijoiden edunvalvontaan."

Vihreiden Samuli Kangaslampi ja PuHu:n Paula Nurmi vaikuttavat olevan yhtä mieltä ainakin opiskeluasioissa.

"Vastustan markkinoitumista, maksuja ja rajoituksia. Pidetään opiskelu ilmaisena, sivistävänä ja vapaana", julistaa Kangaslampi.

"Pelkään yliopiston muuttumista sellaiseksi, että tehokkuusajattelu ja suoriutuminen menevät hyvinvoinnin edelle", jatkaa Nurmi.

"Lupaan edustaa järkeviä asioita", tiivistää tavoitteensa Sitoutumattomien Juho Karvinen. Ainakin hänen kanssaan on helppo olla yhtä mieltä.


Kokoomus saa taktikoitua kaikki Politixin valkokaulustyöläiset äänestäjäkuntaansa, mutta tärkätyistä kauluksista ja lukuisista blondeista huolimatta strategia kaatuu kapea-alaisuuteensa. Puolue jää kolmannelle sijalle. Toiseksi kirii tasaisen varma SDP. Keskusta hiipii puolisalaa voittoon.

"Vasemmistoahan lyötiin kuin vierasta sikaa, mutta silti päädyimme hyviksi kakkosiksi. Tiukka kilpailu, kokoomus pelasi tyylilleen uskollisesti", kuvailee Kangaslampi demareiden kakkossijaa.

Ilkka Sasin mukaan arvopuolue Kokoomuksen taktiikkana oli kerätä keskiluokan vahva kannatus.

"Vasemmiston julistama yleislakko ja ryhmäkuri patosi kuitenkin duunareiden siirtymän oikealle, jolloin kokoomuksesta ei ollut koko kansan puolueeksi."

Yllättävästi anarkistisia aatoksia saanut Matti Vanhanen voitti angstisen nuorison kannatuksen.

"Roolihahmoni Tanja Karpela puolestaan hurmasi duunarit ja teki Keskustasta uskottavimman työväenpuolueen ja uskottavimman puolueen ylipäätään", Karvinen analysoi Keskustapuolueeen voiton avaimia.

Kuuden hengen peliseurue kiittelee turnausta mielenkiintoiseksi ja hauskaksi. Seuraavana päivänä Paula Nurmi mainitsee Facebookissa, että on poikennut Anttilassa.

"Piti päästä harjoittelemaan."

Hänellä on nyt oma Politix.

Seppo Honkanen,
teksti & kuvaPolitix on ensimmäinen suomalainen politiikkapeli


Politix uutuuspeli marssittaa poliittiseen pelipöytään tunnetut poliitikot, salarakkaat ja dopingskandaalit. Tarja, Sauli, Matti ja kumppanit kalastelevat liikkuvia äänestäjiä kilpaa.

Kukin pelaaja ohjaa yhtä poliitikkoa ja pyrkii houkuttelemaan pelihahmon edustaman puolueen taakse äänestäjiä. Pelaajat voivat houkutella äänestäjiä monin tavoin: jos esimerkiksi tiukka poliittinen argumentointi ei tunnu tehoavan, äänestäjille voi tarjota esimerkiksi pullakahvit. Erilaiset poliittiset tapahtumat lamasta tuloveron korotuksiin säätelevät pelin kulkua. Pelin lopussa parhaiten ääniä keränneen puolueen pelaajat voittavat pelin.

Politix on Touko Tahkokallion käsialaa. Hän kehitti peli-idean alunperin kaveriporukan illanistujaisiin.

"Politixia saa pelata, vaikka ei olisikaan muuten poliittisesti aktiivinen", nauraa pelin testaamiseen osallistunut Ossi Lehtinen.

Politix sopii 2-6 pelaajalle, ja sen pelaaminen kestää noin 30-45 minuuttia. Suositeltu alaikäraja pelaajille on 10 vuotta. Humoristisesta otteestaan huolimatta Politix on pelillisesti tarkoin mietitty kokonaisuus, joka sopii niin peliharrastajalle kuin satunnaiselle pelaajalle.Politix, 2009, ovh 19,90 euroa. Saatavilla Anttilasta ja Lautapelit.fi -verkkokaupasta

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto