Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sota ei ole videopeliä!

Puolustusministeri Jyri Häkämies on asettanut selvitysryhmän suunnittelemaan yleisen asevelvollisuuden tulevaisuutta. Tehtävänannon mukaan ryhmä selvittää asevelvollisuuden "toimivuuden turvaamista ja järjestelmän yhteiskunnallisia vaikutuksia".

Tätä brändi- ja it-guru painotteista ryhmää johtavat lähinnä Risto Siilasmaa, Marko Ahtisaari ja Pekka Ala-Pietilä. Lisäksi ryhmään on kutsuttu lakiasiainjohtaja Kirsi Komi, Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner, asianajaja Outi Siimes ja tutkija Anni Ojajärvi ja Nelosen Kuka, mitä häh? -ohjelman kasvona tunnetuksi tullut Marko Parkkinen. Selvitysryhmän pysyvä asiantuntija on kenraalimajuri Arto Räty.

Elokuun lopulla Häkämies sanoi Aamulehden haastattelussa, että "Työryhmä valmistelee sellaisen aineiston, josta voidaan keskustella vaaleissa ja varsinkin hallitusneuvotteluissa". Tarkoittaakohan "sellaisen aineiston" sitä, että tulos on jo tiedossa?

"Videopelimiehet" intoilevat nyt miten aseteknologian kehittymisen vuoksi olisi muka mahdollista pienentää perinteisiä puolustusvoimia. Pojat ovat innolla lukeneet, miten amerikkalainen perheenisä tuhansien kilometrien päässä Nevadasta käsin tappaa kauko-ohjattavilla miehittämättömillä lennokeilla terroristeja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Tietysti on totta, että Afganistan pommitettiin raunioksi ja virallinen vastarinta murskattiin noin 5000 miehellä, muttei maata ole saatu haltuun edes 100 000 miehellä. Kyllä maa saadaan lamautettua, jopa muutamassa tunnissa tuhoamalla pitkänmatkanohjuksilla sähkövoimalaitokset, öljyjalostamot, suurimmat lentokentät ja satamat. Nykyaikainen yhteiskunta lamautuu välittömästi jo yksistään sähkön saannin keskeytyessä.

Vaihtoehtoja ei ole vaan asevelvollisuus on säilytettävä, sillä muiden apuun on turha luottaa. Suuren reservin lisäksi on vanhemmatkin ikäluokat pidettävä vetreinä. Lisäksi mielestäni, mikäli todella pyrittäisiin vakavasti keskustelemaan maanpuolustukseen liittyvistä asioista tulisi osanottajien lista alkaa esimerkiksi kenraali Gustav Hägglundista ja pikakiväärimies Mauno Koivistosta.Yrjö Saraste
Sotaveteraani

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto