Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kiinni koneissa

Jori Hulkkosen konemusiikkikrapula haihtui tanssilattialla. Kymmenennen sooloalbuminsa jälkeen studioguru liittyi ensimmäiseen tuottamaansa yhtyeeseen.

Jori Hulkkonen on ylpeä siitä, ettei ole koskaan tullut suosituksi: ”Jos ei ole trendikäs, ei voi tulla epämuodikkaaksi”.
Jori Hulkkonen on ylpeä siitä, ettei ole koskaan tullut suosituksi: ”Jos ei ole trendikäs, ei voi tulla epämuodikkaaksi”.

Porttiteoria pukee Jori Hulkkosta. 21 vuotta sitten alkanut kokeilu muuttui nopeasti riippuvuudeksi eikä teini-ikäinen kemiläinen päässyt enää irti. Hulkkonen oli ja on edelleen pysyvästi koukussa.

Kierre alkoi varhaisesta elektrosta, syntikkapopista, housesta ja teknosta. Nyt kuvioissa ovat klubien tanssilattioita liikuttavat hitit ja jäsenyys indiebändissä.

Vaikka Hulkkosen elämässä on viime aikoina tapahtunut suuria muutoksia, on hän kaikkea muuta kuin kuivilla. Päinvastoin.

Ensimmäinen mullistus tapahtui viime vuonna, jolloin arvostettu ranskalainen levymerkki F Communications kaatui.

Parhaiten yhtiö tunnetaan nykivästä pehmoeläimestä Mr. Oizosta ja toiseksi parhaiten pariisilaismogulistaan Laurent Garnierista, joka oli yksi brittiläisen Madchester-skenen ja Hacienda-klubin ykkös-tiskijukista huumeisella 80-luvulla.

F Communications julkaisi Hulkkosen Selkäsaari Tracks -debyytin vuonna 1996 ja yhtiön viimeiseksi jäi Hulkkos-albumi Errare Machinale Est.

On kuvaavaa, että Hulkkosen kuva komeilee edelleen netissä yhtiön etusivulla. Vaikka levylafkojen hautajaisia on juhlittu jo tovi, artisti itse näkee tietyn merkin olevan laadun tae.

"Se helpottaa kuluttajan asemaa. Merkki sinällään on henkilökohtaisesti täysin merkityksetön", Hulkkonen, 36, kertoo puhelimitse kotoaan Turusta.

Kanadalainen Turbo julkaisi Hulkkosen kymmenennen Man From Earth -levyn.

"Halusin tehdä jotakin muuta kuin edellisillä. Albumikokonaisuuden sijasta tein kokoelman tanssittavia biisejä. Olen tehnyt tanssimusiikkia koko ajan, mutta sitä on julkaistu yksittäisinä singleinä eri yhtiöillä."

Muusikon monista sivupersoonista tunnetaan muun muassa Bobby Forrester, Deks Dekster, Electromantic, Eternal Boyman, Vichy ja Zyntherius. Syy nimipaljouteen on puhtaasti sopimustekninen.

"Tein levytyssopimuksen F Communicationsin kanssa, mutta minulla oli vapaus tehdä musiikkia myös muille merkeille paitsi omalla nimelläni. Pseudonyymit tulivat mukaan, koska musiikkia syntyi niin paljon."


Toinen suuri muutos sai alkunsa, kun Sister Flo halusi hänet tuottajakseen. Indiepop-yhtye oli Hulkkosen ensimmäinen tuotantoprojekti.

Levytyksen aikana vannoutuneesta sooloartistista tuli bändin jäsen. Hulkkosella ei ole edes sukupolvelleen tyypillistä hevimenneisyyttä.

"En omaa minkäänlaista bänditaustaa. Elektronisessa musiikissa on aina viehättänyt juuri se, ettei tarvitse olla bändissä, ei tarvitse tehdä kompromisseja muiden kanssa. En ole ikinä ollut joukkueurheilija."

Miten sitten Hulkkosesta tuli osa popjoukkuetta?

"Sister Flon levynteko pohjautui improvisointiin. Kaikki soittivat vähän kaikkea. Bändi tuli studioon ja sitten vain ääniteltiin ja ääniteltiin."

Tuottaja soitti vähän kaikkea ja osallistui jopa tekstien kirjoittamiseen.


Hulkkosen elämässä tullee tapahtumaan muutoksia jatkossakin. Pet Shop Boysin Chris Lowen kanssa tehty single julkaistaan lähitulevaisuudessa. Lisäksi yhteistyö Tigan kanssa jatkuu.

"Myös omaa musiikkia syntyy jatkuvasti", Hulkkonen lisää.

Kaiken kukkuraksi kalenterissa lukee Nightsatanin lasermetallin ja Villa Nahin elektropopin tuottaminen. Hänestä ei kuitenkaan ole tulossa kummankaan jäsentä, vaan toimia apukorvaparina ja soundipoliitikkona.

"Tuottajanimike on itselle vielä uusi juttu, joten on hauska kokeilla erilaisia lähestymistapoja."

Työnarkomaanilta vaikuttava Hulkkonen taitaa olla uudessa koukussa.Marko Ylitalo, tekstiSister Flo pakkasi soittimet mukaansa, mutta ei biisejä

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun Samae Koskinen sattui olemaan soolokeikalla turkulaisessa baarissa ja Jori Hulkkonen yleisössä. Todennäköisyys ei ole pieni, sillä hän asuu niillä kulmilla. He tutustuivat.

Hulkkonen palasi mieleen vuosi sitten, kun Koskinen, Jarno Alho ja Mikko Salonen ryhtyivät suunnittelemaan tulevaa Sister Flo -levyä. Keväällä kolmikko matkusti Turkuun Hulkkosen studiolle.

"Pakkasimme henkilöauton niin täyteen soittimia kuin vain mahdollista. Viimeisellä kerralla emme saaneet autoa lainaksi, joten otimme junaan kaiken, mitä pystyimme kantamaan", Alho kertoo.

Instrumentteja riitti, mutta yhtäkään laulua ei ollut.

"Päätimme heittää kaikki biisimme roskiin, koska muuten levystä olisi tullut samanlainen kuin edellisistäkin. Koimme, että kahdella viimeisimmällä kuljimme sen tien loppuun. Emme keksineet, miten sitä soundia olisi voinut enää kehittää."

Hulkkonen ideoi Sister Flon viidettä albumia yhtä paljon kuin muutkin. AU on jotakin muuta. Miksei Sister Flo julkaissut sitä tuottajansa tapaan eri nimellä?

"Samaen laulu on niin suuri osa meidän soundia, ettei se tullut mieleen."

Eikä ilman sitä olisi Sister Flossa uutta jäsentä, Hulkkosta.


Jori Hulkkonen

Syntyi Kemissä 28.9.1973.
Asuu Turussa.
Julkaissut kymmenen sooloalbumia ja yhden levyn Jerry Valurin kanssa Processory-nimellä.
Soittaa nykyään myös Sister Flossa.
Toimittaa Tiistain tanssi-iltaa YleX:llä.

Jori Hulkkosen Man From Earth julkaistiin 4.11. Nightsatan esiintyy Mental Alaska -klubilla Telakalla 15.11.Sister Flon AU-albumi julkaistaan 25.11. Sister Flon levynjulkaisuperformanssi Turun Bar Kukassa 22.11.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto