Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Intian tyttäret

Intian tyttäret ovat kuin kukkina naapurin puutarhassa. Heitä pidetään perheelleen arvottomana taakkana. Intiassa ”puuttuu” jo yli 50 miljoonaa tyttöä.

Kiertävän neuvolan vierailu houkutteli kylän lapset paikalle.
Kiertävän neuvolan vierailu houkutteli kylän lapset paikalle.

Intialaiset sanomalehdet kertovat päivittäin tyttövauvojen katoamisista. Tyttölasten määrä onkin huomattavasti vähentynyt vuodesta 2001 lähtien. Vaikka luvut vaihtelevat alueittain, huolestuttavinta kehitys on Luoteis-Intian osavaltioissa. Tuhatta poikaa kohti syntyy alle 800 tyttövauvaa.

Action Aid - kansalaisjärjestö julkaisi kesällä 2008 Disappearing Daughters -raportin, jossa tutkittiin erityisesti tyttöjen syntyvyyslukuja Luoteis-Intiassa. Vaikka sukupuolen selvittäminen ultraäänitutkimuksella on ollut kiellettyä Intiassa jo vuodesta 1994, se on yleistä.

Ongelma ei ole ainoastaan puuttuvien tyttöjen määrissä vaan asenteissa, jotka aiheuttavat tyttöjen arvottomuuden intialaisessa yhteiskunnassa. Yksi keskeinen syy tyttöjen syrjintään on myötäjäisjärjestelmä, jossa morsiamen perhe maksaa sulhasen perheelle tyttärensä ottamisesta miniäksi.


Taloudellisesti hyvinvoiva Haryanan osavaltio johtaa Intian "puuttuvien" tyttöjen tilastoja. Yamun Nagarin kaupungissa toimii naisten yliopisto - DAV Girls College, jonka opiskelijat ja opettajat ovat huolestuneita tyttöjen katoamisesta.

Bhavna Chaudhary, 33, on kahden pienen tytön äiti ja yliopistonlehtori. Bhavna ei halunnut selvittää vauvojensa sukupuolta raskautensa aikana. Hänen tyttärillään oli onnea, koska he olivat toivottuja. Intiassa vanhemmat kokevat suuria paineita kasvavan yhteiskunnallisen turvattomuuden ja kilpailun sekä muuttuvan elämäntyylin vuoksi.

"Yleinen tietoisuus kansan keskellä voi mielestäni tuoda muutoksia. Media voi valtion tuella tehdä työtä yleisen mielipiteen muokkaamiseksi", Bhavna Chaudhary kertoo.


Bhavnan kolme opiskelijaa, Tanmeet, Seema ja Samriti, haluavat tulevaisuudessa saada lapsia. Kaikki kolme vakuuttavat, että tyttölapsi olisi heille yhtä toivottu kuin poika. Tanmeetin, 26, mielestä viimeaikaiset muutokset intialaisessa yhteiskunnassa vaikuttavat ikävällä tavalla tyttöjen asemaan. Naisena on nöyryyttävää ajatella, että vastasyntynyt tyttö ei ole tervetullut tähän maailmaan. Hän on vakuuttunut, että naisilla on keskeinen rooli tyttöjen "puuttumisen" pysäyttämisessä.

"Mitään muutosta ei tapahdu ennen kuin naiset itse ottavat asian tosissaan. Naisten pitää toimia yhteisvoimin."

Seema, 23, puolestaan uskoo, että koulutus on ainoa ratkaisu, koska "koulutetut ihmiset pystyvät ymmärtämään tyttölapsen ihmisarvon." Hän tulee viiden lapsen perheestä ja on perheen toinen tyttö.

"Kun luen uutisia lehdestä, ihmettelen miten ihmiset eivät ymmärrä kuinka tärkeitä tyttölapset ovat yhteiskunnalle. Monet edelleen uskovat, että ainoastaan poikalapsi voi huolehtia perheestä ja näin ollen seuraava sukupolvi on riippuvainen poikalapsista.

Hänen opiskelukaverinsa Samriti, 24, haluaisi tulevaisuudessa saada yhden lapsen - tytön tai pojan.

"Minusta tämä on rikos. Tytöt ovat ensisijaisesti ihmisiä. Jos meillä ei ole tyttöjä, meillä ei voi olla poikiakaan! Tytöt menevät naimisiin ja lähtevät miehensä perheeseen, joten vanhemmille ei ole mitään hyötyä tyttölapsesta vanhemmuudessaan."


Toisella puolella Intiaa Länsi-Bengalin osavaltiossa Kalkutassa Roma Dey, 34, on viidennellä kuulla raskaana. Hän on lukenut uutisia tyttöjen vähenemisestä. Roma ei halua selvittää tulevan lapsensa sukupuolta. Hän sanoo lapsensa olevan jumalan lahja, ja näin ollen hän on valmis hyväksymään kohtalonsa. Hän toivoo silti saavansa pojan.

"Minulla ei ole mitään tyttövauvaa vastaan, mutta pojalla olisi paljon enemmän mahdollisuuksia pärjätä."


Ksenia Glebova


Lähteenä SYL Auringossa 2009

Jutun kuvituksena on käytetty Tamyn kehymatkan kuvia vuodelta 2008. Kuvat ovatTamyn rahoittaman kehitysyhteistyöhankkeen kyläneuvolatapaamisesta Rajasthanista, Intiasta.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto