Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Järjesty, järjestö!

Loppusyksystä ollaan yhdistysvuoden loppusuoralla. Marraskuun puolivälissä rämmitään takakaarteessa. Uusi edustajisto on valittu, mutta monissa yhdistyksissä syyskokous on vielä edessä ja uusi hallitus hakusessa. Samaan aikaan kun vanhat toimijat painavat vuotta loppuun saattaakseen kunnialla urakkansa päätökseen, pitäisi rekrytoida aktiiviset ja tunnolliset jatkajat, dokumentoida mennyt vuosi ja vielä löytää jostain puhti perehdyttää uusi sukupolvi ja antaa heille hyvät eväät seuraavalle kaudelle.


Lokakuun alussa istuimme ainejärjestötoimijoiden kanssa Pinni A:n kellarikerroksessa keskustelemassa dokumentoinnin merkityksestä yhdistyksen toiminnalle.

Onhan se pakkopullaa, tavallisimmin edellisenä yönä tai hetki ennen syyskokousta vanhoista papereista kopioitua. Mutta ne nyt vaan pitää tehdä.

Ensimmäisen virkavuoteni innolla hehkutin, miten ainejärjestön toimintaan löytyy uusi into ja sisältö huolellisen ja hyvin pohjustetun dokumentaation kautta. Jotta voi suunnitella, pitää osata katsoa sekä taaksepäin että eteenpäin. Uudet toimijat eivät pysty siihen yksin. Taaksepoistuvien velvollisuus on luoda hyvät puitteet ja suunnitelmat, joiden päälle uusi hallitus voi unelmoida ja rakentaa uutta. Pitää uskaltaa kertoa, mikä jäi kesken ja mitä ei oikeastaan kukaan alun perin halunnutkaan tehdä.

Tomerasti jatkoin, että toiminta ja sille osoitetut resurssit muodostavat vetoketjun. Liepeet lepattavat holtittomana tuulessa, jos näitä kahta ei osata pitää yhdessä. Toimintasuunnitelmassa suunnitellaan ja talousarviossa osoitetaan pelimerkit, joilla suunnitelmat sitten toteutetaan. Muutoin mennään metsään. Toimintasuunnitelma, toimintakertomus, talousarvio ja tilinpäätös. Tämä nelikko on joka suuntaan, ristiin ja rastiin, toisistaan riippuvainen. Muutoin toiminta ei ole mielekästä.


Tamyssa ei kuitenkaan ole ollut tapana tehdä näin.

Tänään, torstaina 12. marraskuuta, edustajisto lyö lukkoon ylioppilaskunnan talousarvion vuodelle 2010. Vasta vuoden 2010 alkupuolella hyväksytään toimintasuunnitelma.

Hallitus yhdessä sihteerien kanssa on tehnyt kovasti töitä luodakseen mielekkäät taloudelliset raamit ensi vuoden toiminnalle. Edustajistoltakin on saatu aloitteita.

Väistämättä tulee kuitenkin mieleen legenda nuoresta enostani jouluyönä. Pukki oli tuonut toivelahjan, makuupussin, ja hetihän sitä piti kokeilla. Yöllä muu perhe heräsi tuskaisiin avunhuutoihin: Eno oli unissaan kääntynyt pussissa ylösalaisin. Hän huusi:

"Apua, kuinka täältä pussista pääsee pois!"Kirsi Venho
Kirjoittaja on Tamyn järjestösihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto