Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Äänestäjiä niin paljon, että pullat loppuivat

Edustajisto on edelleen varsin punavihreä, mutta ryhmät jakautuvat aikaisempia vuosia tasaisemmin

Tamyn edustajistovaalien tulos ei muuttunut kovinkaan paljoa kahden vuoden takaisesta. Opiskelijoita johtavat edelleen Vihreä lista ja Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto, mutta tällä kertaa Vivalla on enemmän paikkoja kuin Vihreällä listalla. Eniten henkilökohtaisia ääniä keräsi luokanopettajaopiskelijoiden Prokan Veera Ikkelä.

Vaalitulos on varsin tasainen, sillä vaalien voittajalla Vivalla on vain yksi paikka enemmän edustajistossa kuin vihreillä, Vapaaboomareilla, Medisiinareilla ja Sitoutumattomilla yhteiskuntatieteilijöillä.

"Moniäänisyys vahvistaa demokratiaa ja pitää keskustelua elävänä", Tamyn vaaliprojektisihteeri Janica Brander sanoo.

Noin puolet äänestäjistä äänesti ennakkoon. Äänestysprosentti oli edustajistovaaleissa noin 28. Äänestysvilkkaus kohosi viime vaaleista noin kolme prosenttiyksikköä, mikä on melko paljon, vaikka äänestysprosentti jäi edelleen alhaiseksi. Juveneksen äänestyspullat loppuivat jälkimmäisenä äänestyspäivänä kesken iltapäivällä, joten viimeisille äänestäjille tarjottiin pullan sijaan kakkua!

Äänestysprosentti kohosi hiukan myös valtakunnallisesti. Viime vuoden tutkintouudistus karsi pois opiskelijoita, jotka eivät ole enää vuosiin käyneetkään yliopistolla. Jäljelle jäi suhteessa enemmän aktiiviopiskelijoita, jotka äänestävät todennäköisemmin.

"Haluaisin uskoa äänestysvilkkauden johtuvan siitä, että meillä oli onnistunut äänestyskampanja. Voi se johtua myös siitä, että vähän aikaa sitten tuli opintotuen korotus. Siitä on voinut tulla opiskelijoille ahaa-elämys, että ei Tamy ole pelkästään 70-luvun muinaisjäänne, vaan opiskelijaliike voi saada yhä jotain aikaan", Brander sanoo.


Tamyn vaalityö aloitettiin aikaisempia vuosia aikaisemmin, joten edustajistovaaleja mainostettiin jo aatemarkkinoillakin. Tamyn vaalitiedotus oli samantyyppinen kuin edellisinä vuosina, mutta nyt mukana oli myös Facebook-näkyvyys. Tamyllä oli edustajistovaalit-tapahtuma naamakirjassa, edustajistoryhmillä oli Facebook-ryhmänsä ja ehdokkailla ehdokassivuja. Moni tavallinen opiskelija laittoi statuspäivitykseen, että on menossa äänestämään, mikä lisäsi vaalien näkyvyyttä.

Vaaleissa oli pari kämmähdystä ja ongelmakohtaa. Ennakkoäänestyksen aikana Tamyn sivuilla näkyneestä ehdokas-bannerista jäi vahingossa pois viimeisten ehdokkaiden nimet ja numerot koodausvirheen takia. Listassa viimeisenä olivat Vapaaboomarit. Virhe korjattiin toisena äänestyspäivänä.


Toinenkin vaaliongelma koski Vapaaboomareita. Vapaaboomareiden ryhmä teki Facebookkiin tapahtumamainoksen "Miljoonia jaossa! - Tamyn edustajistovaali 2009". Tapahtumailmoituksessa oli esillä aluksi Tamyn logo, jota käytettiin ilman lupaa. Tapahtumasivulla ei näkynyt ollenkaan, kuka tai mikä ryhmä tapahtumasivun on tehnyt, joten se vaikutti Tamyn tapahtumalta. Jollei kieltäytynyt tapahtumakutsusta, alkoi saada Vapaaboomareiden mainoksia sähköpostiinsa.

"Opiskelija on voinut saada tapahtumasta väärän kuvan. Soitin Vapaaboomareille ja pyysin heitä poistamaan Tamyn logon. He tekivät sen heti", Tamyn pääsihteeri Tuure Pitkänen sanoo.

Kolmas ongelma oli, että sähköpostilistoilla ja kampusalueelle jaettiin "Älä äänestä vihreitä"-lappusia. Flaiereista valitettiin keskusvaalilautakuntaan. Anonyymeja lappuja on jaettu muissakin yliopistokaupungeissa ja ne ovat ilmeisesti peräisin Oulusta, jossa niitä jakanut oululainen opiskelija on entinen ylioppilaskuntatoimija.

"Keskusvaalilautakunta paheksuu tällaisia lappusia, mutta meillä ei ole aseita puuttua toimintaan, koska lappujen levittäjä ei ollut itse ehdolla vaaleissamme", keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Salla Heikkinen sanoo.Hertta-Mari Kaukonen
Edustajistopaikat

Vihreä vasemmisto 6
Vihreä lista 5
Vapaaboomarit 5
Medisiinarit 5
Sitoutumattomat yhteiskuntatieteilijät 5
Kokoomusopiskelijat 4
Puhuvat humanistit 3
Keskeiset 2
Sosiaalidemokratit - TASY 2
LuuppiX 1
Vostokaatio 1
Proka 1

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto