Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Spartalaista menoa

Ylioppilaskunnan kehitysyhteistyöhankkeessa on viimeisen viiden vuoden aikana keskitytty parantamaan naisten ja tyttöjen asemaa Rajasthanissa. Toiminta kohdistuu pieniin ja syrjäisiin aavikkokyliin, joiden asukkaat saavat toimeentulonsa maanviljelystä ja paimentolaisuudesta tai kausityöläisenä kaupungeissa ja kaivosteollisuudessa. Opiskelijoiden hankkeen tarkoituksena on parantaa yhteisöissä hygienia- ja ravintotietoisuutta sekä tarjota perusterveyspalveluja kyläläisille.


Erityisenä kohderyhmänä terveystyössä ovat lisääntymisterveys- ja neuvolapalveluita tarvitsevat naiset: raskaana olevat ja imettävät äidit sekä heidän lapsensa. Kyläkätilöt pyrkivät lieventämään sukupuoleen ja seksiin liittyvää hämmennystä myös nuorten parissa. Teinitytöille ja nuorille pojille on omia koulutustilaisuuksiaan, jossa jutellaan lääkärin johdolla murrosiästä, sukupuolisuudesta ja perheen perustamisesta. Lisäksi puhuminen murtaa yhteisön tabuja: aidsiin, perheväkivaltaan ja naisten asemaan liittyvää vaikenemisen kulttuuria.

Rajasthanissa monet naisista synnyttävät ilman koulutettua kätilöä eikä köyhillä ole varaa mennä kaupunkiin ultraäänitutkimuksiin selvittämään tulevan lapsensa sukupuolta. Jos sattuma on oikukas ja perheessä on jo tyttö, toisen ja kolmannen mahdollisuudet jäädä henkiin ovat tilastollisesti ensimmäistä alhaisemmat. Poikiin verrattuna alle viisi vuotiaiden tyttöjen "kuolleisuus" on puolitoistakertainen. Joka kymmenes Rajasthanin lapsista kuolee ennen viidettä ikävuottaan -tyttöjen annetaan kuolla.


Samaan aikaan kun Intian keskiluokka vaurastuu ja maassa on pian yhtä paljon miljonäärejä kuin Yhdysvalloissa, joka kolmas lapsi on syntyessään alipainoinen. Koko Intian mittakaavassa joka neljäs tyttö ei pääse kouluun. Lukutaidottoman naisen lapsilla on puolet pienempi todennäköisyys selvitä viiden vuoden ikään, kuin niilla lapsilla, joiden äiti on käynyt keskikoulun. Jos minun pitäisi valita kehyarvonnassa vain yksi numero, panostaisin kaikki panokseni tyttöjen koulutukseen. Ensin toki tulee varmistaa, että he saavat syntyä ja voivat jäädä henkiin.Katri Suhonen
Kirjoittaja on Tamyn kv-sihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto