Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopisto on nyt reilu!

Tampereen yliopistosta tuli tiistaina 27. lokakuuta Suomen ensimmäinen Reilun kaupan korkeakoulu. Reilulta korkeakoululta vaaditaan muun muassa, että sen kaikissa kahviloissa, ravintoloissa ja virallisissa tilaisuuksissa on tarjolla reilun kaupan tuotteita. Lisäksi puolikkaan tiedekunnista ja kolmanneksen ainejärjestöjä pitää sitoutua käyttämään reilua kahvia ja teetä.

"Reilun kaupan korkeakoulu -tunnustus kuvaa minusta hyvin meidän yliopiston yhteistä tahtotilaa hyvän asian puolesta. Tärkeää on minusta muistaa, että muutos lähtee aina meistä itsestä. Muuttamalla omaa toimintaamme, voimme omalta osaltamme vaikuttaa laajemmin", Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli sanoo.

Tampereen yliopisto voi paukutella henkseleitään siinäkin mielessä, että se kiilasi joidenkin pidempään palkintoa havitelleiden korkeakoulujen edelle. Tampereen yliopistossa työ palkinnon eteen alkoi tammikuussa.

Tampereen yliopistossa kaikki tiedekunnat ja 19 ainejärjestöä ovat ottaneet käyttöönsä Reilun kaupan kahvin ja teen. Kaikissa yliopiston ravintoloissa ja Juveneksen kahviloissa on tarjolla Reilun kaupan kahvia ja teetä. Osassa kahviloista on myös Reilun kaupan sokeria, hunajaa ja suklaata sekä ajoittain banaaneja.


"Opiskelijatkin osallistuvat kehitysmaiden ihmisten elinolojen parantamiseen, vaikkeivät itse olisikaan vaikuttaneet päätökseen hakea arvonimeä. Opiskelijat voivat myös omilla kulutusvalinnoilla tukea reilua kauppaa yliopiston kahviloissa", Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa sanoo.

Reilun kaupan tuotteiden valmistuksessa lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty, työntekijöiden oikeuksista huolehditaan ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristövaatimuksia.

"Reilun kaupan tuotteiden ostaminen on kannanotto. Maksamalla hieman enemmän, voi olla varma, että tuottaja on saanut tuotteesta sellaisen hinnan, jolla hän tulee toimeen. Vaikka monella opiskelijalla on rahasta tiukkaa, maailmassa on monia, joiden toimeentulo on vielä paljon tiukemmassa", Tampereen yliopiston ympäristökoordinaattori Saana Raatikainen sanoo.

Opiskelijoista reilu kauppa kiinnostaa selkeästi eniten humanisteja, sillä 19 reiluun kauppaan sitoutuneesta ainejärjestöstä kahdeksan on humanistista ja kuusi yhteiskuntatieteellistä. Kasvatustieteilijöiltä on mukana kaksi ainejärjestöä, informaatiotieteilijöillä yksi ainejärjestö ja hallintotieteilijöiltä kaksi ainejärjestöä. Reiluuteen eivät ole ainakaan vielä ottaneet osaa lääkisläiset eivätkä kauppatieteilijät.Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto