Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ei matkita merirosvoja

Kylmä tosiasia on, että Suomella ei ole kaasuputkihankkeessa poliittisesti paljon liikkumatilaa, sillä talousvyöhyke, jota pitkin putken on määrä kulkea, on kansainvälistä merialuetta. Lisäksi kaasuputki on EU:n elimissä määritetty kiireelliseksi eurooppalaiseksi hankkeeksi." Kuitenkin esimerkiksi Helsingin Sanomat (06.11.09) marisee miten "Vähän tiukempaa peukaloruuvia Suomi olisi tässä saumassa voinut käyttää." Ajatus "peukaloruuvin" käyttämisestä on tökerö.

Kiistatonta lienee, ettei Eurooppa tule toimeen ilman venäläistä kaasua. Putki tulee välittämään vuosittain yli 20 ydinvoimalan tuotannon verran energiaa. Putkelle on olemassa vain huonoja vaihtoehtoja. Vastaavan kaasumäärän kuljettaminen meritse toisi jo ennestään ruuhkaisille Suomenlahdelle ja Itämerelle satoja laivoja lisää. Maakaasu on myrkytön ja vähiten päästöjä aiheuttava fossiilinen polttoaine.

Moniko muuten tässä yhteydessä muistaa miten me täällä Etelä-Suomessa käytämme päivittäin sitä pelättyä venäläistä kaasua ja se putkikin risteilee kaikkialla?

On toivottavaa ja jopa täysin mahdollista, että putkesta tulisi rauhanputki, joka aikaa myöten lähentäisi EU:ta ja Venäjää. Samaan tapaan kuin EU:n edeltäjän Euroopan hiili- ja teräsunioni aikoinaan sitoi maailmansotien vihollismaat yhteistyöhön. Putken vastustajien tavoite lienee lähinnä Venäjän eristäminen.

Toistuvasti esitetään myös miten "Kaasuputkesta tulisi saada vuokraa". Ajatus on yhtä perusteeton kuin somalimerirosvojen yritys periä "veroa" maan ohitse kansainvälisellä merialueella kulkevilta laivoilta. Putki ei aiheuta maallemme mitään kuluja vaan luo sen sijaan jonkin verran työtilaisuuksia. Merenpohjassa putki on turvassa eikä myöskään saastuta merta.Yrjö Saraste
Sotaveteraani

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto