Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pois sieltä Afganistanista

Puolustusministeri Häkämies vahvistaa miten Taleban-liikkeen iskut Afganistanissa ovat koventuneet. Siksi rauhanturvaajien turvallisuuteen on suunnattu lisärahoitusta ja sotilaat liikkuvat nykyisin aina panssaroiduilla ajoneuvoilla. Hän olettaa, että mikäli kansainväliset joukot vetäytyisivät maasta niin Taleban palaisi valtaan. Todellisuudessahan osa maasta on kuitenkin jatkuvasti ollut Talebanien hallussa. Lisäksi aivan viime aikoina on kerrottu USA:n joukkojen osittain sovinnolla vetäytyneen eräitä vaarallisilta alueilta.

Häkämies ehdottaa EU:n roolin terävöittämistä ja unionin nimissä toimivaa rauhanvälittäjää, jonka olisi etsittävä poliittista ratkaisua ottamalla yhteyttä myös maltillisiin talebaneihin. Aiemmin oltiin sitä mieltä, että "Taleban on taleban, vaikka voissa paistaisi". Nyt on löydetty myös maltillisia Talebaneja. Käytännössä lienee kuitenkin vaikea tietää, toimiiko päivisin "ihan tavallinen afgaani" öisin sissinä. Tilannetta vaikeuttaa se, miten kansainvälisiltä Isaf-joukoilta puuttuu paikallisen väestön tuki. Tämä saattaa johtua siitä, että kansa salaa kannattaa talebaneja taikka vaihtoehtoisesti vain pelkää heitä. On jopa esitetty miten Isaf-joukot ovat lähinnä keskittyneet suojelemaan itseään ja maan asukkaat jäävät talebanien armoille.

Puolustusministeri on myös muistuttanut, että turvallisuusvastuuta pitäisi kyetä siirtämään afgaaneille itselleen. Se kävisi nopeasti, mikäli miehittäjät poistuisivat. Hallituksen joukot liittyisivät tällöin kyllä heti talebaneihin.

Eräiden arvioiden mukaan kansainvälisten joukkojen määrä, joka nykyisin on 100 000, tulisi jopa kolminkertaistaa, jotta talebanit kyettäisiin kukistamaan ja luomaan alueelle vakaammat olosuhteet. Siis tällöinkin vain vakaamat olosuhteet!

ISAF-joukkojen amerikkalaiskomentaja McChrysta pelkää tilanteen luhistuvan, ellei Afganistaniin nopeasti saada lisää joukkoja. Hän on myös ilmoittanut joukkojensa käyttävän "kaikkia keinoja" (!) lyödäkseen vihollisen.

Mielestäni Afganistaniin ei tule lähettää lisää sotilaita ja olisi myös ensitilassa pyrittävä sopimaan siellä jo olevien palauttamisesta. Päätös ei saa johtua siitä, tuleeko siellä kaatuneita vai ei, vaan siitä, miten kyseessä on sisällissota, jossa miehittäjä yrittää tukea asettamaansa nukkehallitusta.Yrjö Saraste

Sotaveteraani

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto