Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vanjan esikoislevy on positiivinen rap-poikkeus

Vanjan räpissä on orgaanisuutta ja hypnoottisuutta

Jos suomirapin kuuntelu jotain kasvattaa, niin yleisön myötähäpeätoleranssia. Musiikinlajin pääosassa ovat sanoitukset, ja keskiverto suomalainen rap-lyriikka on joko banaalia itsekehua, imelää maailmanparannusta tai hymyilyttävää sosiaalireportaasia gettogansterien päihteidenkäytöstä.

Pirkkalalaisräppäri Vanjan esikoislevy Elämystä ei ole mitään näistä, ja siksi sitä kuuntelee mielellään.

Vanjassa on paljon samaa kuin Asassa, varsinkin sanoituksissa. Tekstit ovat niin moni-ilmeisiä, että lopulta on vaikea määrittää, mistä ne pohjimmiltaan kertovat - välillä puhutaan Harkimosta, välillä Zarathustrasta. Sielukasta yhteiskuntakritiikkiä on mukana paljon, mutta se ei ole julistavan poliittista. Lyriikoita ei ole ahdistettu yksinkertaisiin loppusointukaavoihin, vaan sanoituksissa on orgaanisuuden tuntua.

Erityisen ilmeikästä Vanjan räppäystyyli ei sen sijaan ole, vaan miehen ulosanti kuulostaa pahimmillaan monotoniselta ja laiskalta riimien tiputtelulta. Hyvinä hetkinä soundi on hypnoottisen loitsuava, mutta välillä tuntuu, että laahaava esitystapa latistaa kiinnostavan sanottavan.

Albumin kliimaksi on kappale Kliimaksi, jossa biittiin yhdistellyt orkesterielementit, apokalyptiset "on ihmiskunta tänään hukassa" -maalailut ja kiihtyvä flow luovat tunteen siitä, että kerrankin ollaan vakavissaan.

Levy on omakustanne, mutta ei kuulosta siltä. Eturivin rap-muusikotkin toimivat Suomessa ison rahan levy-yhtiöiden ulkopuolella, joten genressä jako omaan ja muiden laskuun levyttäviin artisteihin ei ole muutenkaan erityisen mielekäs.


Oskari Rantala

Vanja: Elämystä
mikseri.net/vanja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto