Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Taksi on humanistin ala

Tuukka Sandström kirjoitti kirjan siitä, mitä kyyditettävät puhuivat hänelle

Osa humanistisesta yleissivistyksestä on sellaista, joita ei voi käyttää mihinkään konkreettiseen vaan keskusteluun. Siinä mielessä koen olleeni koulutustani vastaavassa työssä taksissa, varsinkin kun puhuimme asiakkaiden kanssa myös elämän peruskysymyksistä", Tuukka Sandström sanoo.

Sandström, 29, on opiskellut Tampereen yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä, filosofiaa ja historiaa. Hän ei edes tähdännyt valmistumaan, vaan jätti opinnot kesken kolme vuotta sitten, matkusteli ulkomailla ja alkoi elättää itseään taksikuskina Helsingissä.

"Vaikka minulla on tuttavia, jotka ovat alkoholisoituneet nuorella iällä, taustani on kuitenkin keskiluokkainen. Koin kulttuurisokin taksissa, kun jouduin kohtaamaan kansan koko kirjon. Olin ajatellut, että suurin osa ihmisistä on yhtä isoa keskiluokkaa."


Itä-Helsingin työläiset eroavat Tuukan havaintojen mukaan lännen keskiluokasta kaikessa. Vaikka idän duunareilla olisikin sama tulotaso kuin lännessä, he asuvat usein vuokralla eivätkä säästele vaan antavat isoja tippejä palkkapäivänään. Tai ainakin antoivat, sillä Tuukka työskenteli taksina nousukauden viimeisinä vuosina ja laman alkuaikana.

Työ kuskina oli mukavaa ja Tuukka mietti välillä vapaapäivinäkin, mitähän joillekin asiakkaille kuuluu. Kahden vuoden taksilla-ajon jälkeen hän kokosi käymistään keskusteluista humoristisen kirjan Taksipuhetta. Kirja koostuu oikeista keskusteluista asiakkaiden kanssa yön tunteina, mutta kirjoittaja on muuttanut kertomuksia sen verran, ettei asiakkaita tunnista. Keskustelujen aiheet vaihtelivat maan ja taivaan välillä.

"Jatkuvasti tuli vastaan henkilöitä, joita ei uskoisi olevan olemassakaan. Tätä esimerkkiä ei löydy kirjasta: Yksi linnakundi oli menossa lomille. Hänen vaimonsa moitti miestä koko ajan ryyppäämisestä, mutta linnakundi puhui minulle täydellistä kirjakieltä ja teititteli."


Nyt pikkujouluaikana taksilla liikutaan tavallista enemmän. Mitä kannatta ainakin välttää?

"Kaveria ei pitäisi jättää yskin taksiin, jos hän on sammumiskunnossa. Jos asiakas ei muista osoitettaan, hänet voi ajaa vain selviämisasemalle. Lisäksi pitäisi tiedostaa oma kuntonsa. Jos oksettaa, se kannattaa sanoa hyvissä ajoin. Siivouksesta ja taksin paikallaan seisomisesta voi koitua parin sadan euron lasku."

Sandström tarjosi kirjaansa ensin kustantamoihin, mutta ne eivät saaneet päätettyä, julkaisevatko kirjan tai tarjosivat huonoja ehtoja. Tuukka perusti kirjansa kustantamista varten Idiootti-kustantamon kotiseudulleen Haminaan. Hän pyrkii kustantamaan ensi vuoden aikana 5-10 kirjaa, lähinnä kaunokirjallisuutta. Julkaistavien kirjojen joukossa on näillä näkymin ainakin pitkään kustantajaa etsineen tamperelaisen Kari Rainerannan runokokoelma.Hertta-Mari Kaukonen

Tuukka Sandström: Taksipuhetta. Idiootti 2009.Pikkujouluhenkisiä poimintoja Taksipuheesta:

"Nuori mies nousee taksiin ja toteaa kuljettajankin olevan viiksimiehiä. Kuljettaja kertoo viiksiensä olevan suojaviikset; ne vähentävät luonnossa maksua tarjoavien asiakkaiden määrää.
- Nää on myös tavallaan eräänlainen ehkäisymenetelmä, vähän niin kuin jälkiehkäisyn vastakohta, esiehkäisy.
- Toimiiko?
Kuljettaja selvittää, että viikset torjuvat etenkin naisia. Ehdotuksia tulee ihan riittävästi sekä miehiltä että naisilta.
- Aiemmin tuli vielä enemmän, mutta sitten lopetin hymyilyn ja aloitin vittuilun, kuljettaja sanoo.
- Mä oonkin aina miettinyt mistä Stadin taksin palvelualttius johtuu, asiakas pohtii."

"Kolme keski-ikäistä, päihtynyttä miestä kauluspaidoissa ja kolmekymppinen humalainen nainen minihameessa. Yksi miehistä ottaa paikan kuskin vierestä, muut sulloutuvat takapenkille. Kaksimielisen huulenheiton jälkeen toinen takapenkin miehistä kysyy, miksi hänen takapuoltaan kuumottaa. Kuljettaja selittää, että edellinen asiakas on vahingossa tai tahallaan laittanut penkinlämmittäjän päälle ja neuvoo sen sammuttamisessa.
- Kivekset on just sen takia muun kropan ulkopuolella, että ne pysyis viileämpänä. Liian korkea lämpötila aiheuttaa hedelmättömyyttä, mies tietää.
- Kivisten kuumentaminen on halpa kotikonsti ehkäisyyn, lohkaisee etupenkkiläinen.
Miehet pohtivat yhdessä, että naisilla homma toimii toisinpäin ja hedelmällisyys vaatii kuumat paikat.
- Mulla on aina römpsä jäässä, nainen vakuuttaa.
- Se on hyvä, että sä Annukka huolehdit tosta ehkäisystä, miehet kehuvat."

"Kolme nuorta ja nättiä naista matkalla Lostariin.
- Harmittaa, kun se mun graduohjaaja lähti sinne Kreikkaan. Mun panosuunnitelmat meni ihan myttyyn.
- Olisitko sä halunnut panna sitä? Eiks se oo jotain viiskymmentä? Hyi helvetti, sen ikäisillähän roikkuu kaikki paikat. Eiks sillä oo sitä paitsi vaimo ja lapsia?
- Joo, joo, mutta siitä saa perverssibonuksii.
- Vittu, sä oot pimee. Minkäikänen se oli se juutalainen siellä laivalla? Se oli varmaan kuuskymmentä.
- Ei se ollu ku jotain neljäkymmentä.
- Sä oot pimee.
- Sitä paitsi se mun graduohjaaja puhuu niin ihanaa nykykreikkaa.
Rykäisen uteliaana: - Ootteks te jotain lingvistejä vai?"

"Asiakkaat alkavat suudella. Kohta nainen kiipeää nuoren miehen syliin.
- Eiks oo hienoa? Etupenkillä istuva nainen sanoo.
- Sulla on täällä livepornoo.
- Todella upeeta.
Miehen päälle kiivennyt känninen nainen huojuu uhkaavasti ja meinaa kaatua kuljettajan ja pelkääjän paikan väliin. Survon kyynärpäälläni naisen selkää, jotta tämä pysyisi takapenkin puolella.
- Runkkailet sä täällä usein ja katselet miten asiakkaat nussii? etupenkillä istuva nainen kysyy.
- No, eipä tuu moista hirveesti harrastettua.
- Ihanat tissit sulla, nuori mies takapenkillä huohottaa.
Vilkaisen taakse. Nuori mies on työntänyt käden naisen vaaleansinisen farkkupaidan alle. Nainen yrittää riisua paitaansa, mutta on niin humalassa, ettei saa nappeja auki.
- Mä haluaisin rakastella sua, nuori mies sopertaa.
- Mäkin sua. Mä en saa näitä nappeja auki.
- Hei! huudan. - Pidätte vaatteet päällä kuitenkin siellä takana.
Ajan reilua ylinopeutta ehtiäkseni Luck Ladyyn ennen kuin asiakkaat vapautuvat vaatteistaan."

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (7)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Tuukka Sandström (12.11.09, kello 23:22)

  Muuten ihan asiallinen pläjäys, mutta olisi voinut mainita, että noissa lainauksissa on referointia mukana. Nythän tuossa on Hertta-Mari Kaukosen ja minun tekstiäni sekaisin, eikä raja ole näkyvissä ainakaan täältä netistä käsin. Jokuhan saattaa epähuomiossa kuvitella, että kirjassa harrastetaan löysää kerrontaa.

  No, pikkuseikkoja, mitäpä niistä. Muuten ihan hyvä juttu, en vaikuta läheskään niin kahelilta kuin oikeasti olen.

  Jos kiinnostaa, kokonaisia otteita voi lukea Idiootin sivuilta osoitteesta idiootti.fi .

 2. Hertta-Mari Kaukonen (13.11.09, kello 11:58)

  Mitäköhän lainauksia Tuukka tarkoitat? Siis kirjasta otetuissa lainauksissa nimenomaan lukee, että "poimintoja" kirjasta, mikä mielestäni kyllä tarkoittaa, että ne ovat lyhyitä pätkiä kirjasta, enkä ole sinne väliin mitään kirjoittanut.

  Jos tarkoitat haastattelusitaattejasi, niin totta kai niissä on referointia mukana. Ei koko haastattelua voi mitenkään painaa lehteen, vaikka haastateltava ei olisikaan kaikkein tylsin jaarittelija. On ihan yleinen tapa, että haastateltavan puheen erottaa siitä, että ne on erotettu lainausmerkeillä toimittajan tekstistä. Jos on vain yksi haastateltava, nimeä ei tarvitse toistaa. En tiedä, miksi pelkäät sen vaikuttavan siltä, että kirjasi kerronta olisi löysää.

  Kirjasi on pätkittäin oikeasti hauska, mutta suosittelen sinua relaamaan hiukan haastateltavanakin tai joku toimittaja saattaa melkoisen helposti vetää herneet nenäänsä vastaavasta arvostelusta, joka ei perustu nähdäkseni mihinkään. Varsinkin kun näytät kommentoivan blogissasikin toimittajien toimia. Jos kaipaat julkisuutta, asialliset välit julkisuuden portinvartijoihin ovat plussaa.

  Hyvää jatkoa!

 3. Tuukka Sandström (13.11.09, kello 15:30)

  En tarkoittanut haastattelua, joka on tosi hyvä ja jossa tietenkin on referointia. Tarkoitin referointia noissa poiminnoissa, jotka on laitettu lainausmerkkeihin kuin ne olisivat suoria lainauksia Taksipuhetta-kirjasta, vaikka niistä vain kaksi viimeistä on. Kahdessa ensimmäisessä on referointia:

  "Nuori mies nousee taksiin ja toteaa kuljettajankin olevan viiksimiehiä. Kuljettaja kertoo viiksiensä olevan suojaviikset; ne vähentävät luonnossa maksua tarjoavien asiakkaiden määrää." / "Kuljettaja selvittää, että viikset torjuvat etenkin naisia. Ehdotuksia tulee ihan riittävästi sekä miehiltä että naisilta." / "Yksi miehistä ottaa paikan kuskin vierestä, muut sulloutuvat takapenkille. Kaksimielisen huulenheiton jälkeen toinen takapenkin miehistä kysyy, miksi hänen takapuoltaan kuumottaa. Kuljettaja selittää, että edellinen asiakas on vahingossa tai tahallaan laittanut penkinlämmittäjän päälle ja neuvoo sen sammuttamisessa." / "Miehet pohtivat yhdessä, että naisilla homma toimii toisinpäin ja hedelmällisyys vaatii kuumat paikat."

  Sekä lisäyksiä: "kuljettaja sanoo" / "asiakas pohtii" / "mies tietää" / "lohkaisee etupenkkiläinen" / "nainen vakuuttaa" / "miehet kehuvat"

  Mitään näistä lauseista ja virkkeistä ei ole kirjassa. Mieleeni muistuu kuitenkin nyt, että Iltalehden jutussa oli aikaisemmin tämäntapaisia referointeja ja lisäyksiä poimintoihin tehty, joten ehkä nämä ovatkin sieltä peräisin. Jos lehden teossa on tullut kiire ja arvostelukappale on viipynyt postissa, saattaa olla, että kaksi ekaa pätkää onkin poimittu toisen käden lähteestä. Se selittäisi hämmennyksen.

  Mutta tämä on tosiaan vain pikkuseikka. Haluan korostaa, etten tarkoittanut eilistä kommenttiani miksikään ensilaukaukseksi eeppisessä vastinesodassa tyyliin Asko Sahlberg vs. Putte Wilhelmsson.

  Ja mitä tulee blogiini, olen siellä kommentoinut vain Kauppalehden juttua, jossa läpyskäni väitettiin olevan paljastuskirja poliitikoista ja muista yhteiskunnan silmäätekevistä, vaikka kirjassa ei esiinny yhtään poliitikkoa tai julkkista. Silloin pelästyin, että kirjasta tulee jonkinlainen "kohukirja", ja halusin viheltää pelin heti poikki. Minusta se kommentointi kannatti tehdä, vaikka sellaisesta kohusta olisikin voinut olla taloudellista hyötyä.

 4. Majsteri Rantaluola (14.11.09, kello 0:24)

  Todennäköisesti edellisen kuuloisia keskusteluja tullaan käymään takapenkillä edelleenkin. Aiheet eivät vanhene, elleivät aiheuttajat vanhene. Mutta oletan, että ne ovat itähelsinkiläisten käymiä keskusteluja. Siellähän asiat ovat "irwiniläisittäin" ("ei tippa tapa", oli se sitten alkoholia tai siemennestettä).
  Moni asia korpeaa, mutta yksi paise on siinä, että psykiatrit, petetyt puolisot ja yleinen mielipide tuomitsevat pikkujoulusekoilut - siinä missä iltapäivämedia, IT-media ja ilmaismedia yllyttävät niihin. Kysytään kerrankin näin suoraan hyeenalta: Toimittaja, oletko valmis pettämään puolisoasi työpaikan järjestämissä pikkujouluissa ja jos olet, niin missä huoneessa?

 5. Tamyn omistajajäsen, toimittajan työnantaja (14.11.09, kello 18:36)

  Suurta ihmetystä herättää toimittajan hyökkäävä asenne haastateltavan asiallista palautetta kohtaan. Eiköhän nyt ole niin, että toimittajan hommissakin olisi käyttäydyttävä asiallisesti sidosryhmiä kohtaan. Jos toimittajaa harmittaa saamansa palaute, niin tarvitseeko sitä lehden verkkosivuilla julistaa?

  Kijroitan tähän nty tahallani virheitä, jotta voit takertua toimittaja Kaukonen niihin halutessasi ja kritisoida palautettani.

 6. Hertta-Mari Kaukonen (17.11.09, kello 15:07)

  Tuukka, arvasit aivan oikein, että olin kirjoittanut pari poimintaa ylös ennen kuin arvostelukappale tuli postista, mistä johtuu sekaannus. Auts, en tajunnut, että ne oli lyhennettyjä, kun sitä ei lehdessä lukenut. Eli ihan aiheesta siis kirjoitit. Pahoittelut.

  Rantaluola: en ole valmis pettämään pikkujouluissa.

  "Tamyn omistajajäsen, toimittajan työnantaja": mielestäni kirjoitin aivan asiallisesti, mutta toivon, ettei kirjoitukseni sävystä nyt ainakaan tulisi tänne mitään kilometrinpituista kommenttiryöppyä, sillä asioista keskustelu on mielestäni huomattavasti mukavampaa kuin nimimerkin takaa kirjoittavien kanssa väittely muotoseikoista, mutta voin toki tehdä sitäkin - sinun rahoillasi ja muiden opiskelijoiden rahoilla - eli palkallisella työajalla, jos todella toivot, että siihen käytetään opiskelijoiden jäsenmaksuvaroja.

 7. Tuukka Sandström (18.11.09, kello 22:06)

  Rapatessa roiskuu. Ei sitä varmaan moni muukaan Iltalehden lukija tajunnut. Ehkä ennestäänkin lyhyitä juttuja oli Iltiksessä referoitu, jotta ne paremmin sopisivat lehden tyyliin. Pelkkä lyhentäminen ei varmaan ollut syynä, kun juttuihin oli tehty myös tarpeettomia lisäyksiä kuten tuossa ensimmäisessä "kuljettaja sanoo" ja "asiakas pohtii", vaikka lukija tajuaisi puhujan ilman kädestä pitelemistäkin. Mutta tuollainen kerronnan rytmin löystyminen pistää varmaan ainoastaan kirjoittajan itsensä silmään, joten eihän tuo juuri haittaa.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto