Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskele, niin et jää työttömäksi

Työministeri rauhoitteli huolestuneita opiskelijoita

"Mitä korkeammin on kouluttautunut, sitä pienempi on riski jäädä työttömäksi", summasi työministeri Anni Sinnemäki tärkeimmän opiskelusta saatavan hyödyn. Ministeri ja vihreiden puheenjohtaja puhui opiskelijoille Tampereen yliopistolla 2. marraskuuta.

"Vaikka korkeasti koulutettuja on työttömänä nyt enemmän kuin koskaan, koulutus on edelleen varmin keino suojautua työttömyydeltä", Sinnemäki vakuutteli.

"Alemmin koulutetuissa luokissa työttömyys on lisääntynyt vieläkin enemmän."

Tulevaisuudestaan huolestuneet yliopisto-opiskelijat voivat rauhoitella itseään silläkin tiedolla, että työttömien korkeasti koulutettujen tilasto-osuus koostuu suureksi osaksi ammattikorkeakoulusta valmistuneista. Insinöörejä on työttöminä paljon maistereita enemmän.


Sinnemäen mukaan tilanne työmarkkinoilla ei ole nyt myöskään yhtä vakava kuin talouden edellisen syöksykierteen aikaan.

"Yksi 90-luvun laman opetuksista on se, että huonossa työmarkkinatilanteessa valmistuvat joutuvat kärsimään tilanteesta pitkään", Sinnemäki kertoi. "Nyt tilanne on kuitenkin toinen."
Työministeri uskoo, että alkavan eläköitymisaallon seurauksena työmarkkinoilta siirtyy pois enemmän ihmisiä kuin tulee sisään.

"Paikkoja vapautuu ja uusia työntekijöitä palkataan, vaikka työttömyys onkin kasvussa. Työtä on helpompi löytää."

Yhdeksi akateemisten alojen lamalääkkeeksi Sinnemäki tarjoaa yrittäjyyttä.

"Korkeasti koulutetuista hyvin harvat perustavat yrityksiä, mutta tietyille aloille ja tietyille ihmisille se voisi sopia hyvin", Sinnemäki linjasi.

"Toivoisin enemmän useamman ihmisen työllistäviä hankkeita, joihin erilaiset koulutustaustat voisivat tuoda monipuolisuutta. Yhden hengen yrityksillä ei usein ole toivoakaan kasvaa."

Hallituksella on myös suunnitelmia helpottaa sekä työssäkäyvien täydennyskoulutusta että työttömien mahdollisuuksia opiskella ilman pelkoa työttömyyskorvauksen menettämisestä.

"Uskon, että tulevaisuudessa yliopistoissa on paljon työttömiä, jotka palaavat suorittamaan kesken jäänyttä tutkintoaan loppuun", Sinnemäki ennusti.


Kaikkien alojen koulutustilanteeseen Sinnemäki ei ole tyytyväinen. Kulttuuri- ja media-alan huonojen palkkojen ja työehtojen syynä hän pitää liian suuria opiskelijakiintiöitä.

"Ja kielten opiskelijoille sanoisin, että kannattaa miettiä tarkasti oppiaineiden kombinaatioita", ministeri vastasi kielten opiskelua koskeneeseen yleisökysymykseen. "Työmarkkinoilla pärjää varmimmin, jos on opiskellut kielen lisäksi myös jotain muuta."

Esiintymisensä Sinnemäki päätti kuitenkin rohkaiseviin sanoihin.

"Pitää syventyä kunnolla niihin asioihin, jotka ovat kiinnostavia ja joissa on hyvä. Se ammattitaito on hyödyllistä myöhemmin. Kaiken kaikkiaan yliopistokoulutus mahdollistaa mielenkiintoisen, vaikkakaan ei välttämättä erityisen rahakkaan työuran."Oskari Rantala,
teksti ja kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Henna-Riikka (21.11.09, kello 19:42)

    Sinnemäki on tyhjänpuhumisen kruunaamaton kuningatar.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto