Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Kirjeitä oudon kiehtovasta maasta

Yleensä kierrän fantasiakirjat mahdollisimman kaukaa. Leena Krohnin Tainaron on ainoita poikkeuksia. Se imaisee lukemaan heti ensimmäisellä sivullaan. Teoksessa avautuu aivan omanlaisensa maailma: henkilöt ovat hyönteisen kaltaisia, mutta niissä ei kiehdo outous vaan tuttuus. Jäärä, Outojen holhooja, Liikkumaton ja Kuningatarkimalainen kertovat filosofisia totuuksia myös meistä ihmisistä.

Tainaron on kirjeromaani. Kirjeiden vastaanottaja jää nimettömäksi, eikä hän koskaan vastaa. Kirjeiden kirjoittajastakin saa tietää romaanissa kovin vähän. Hän ei muista itsekään, missä on ja miksi. Pääosassa on tapahtumien paikka, Tainaron.

Luin Tainaronin kuutisen vuotta sitten, koska olin menossa haastattelemaan Krohnia lehtijuttua varten. Minun oli pakko lukea saman tien kaikki muutkin hänen romaaninsa, mitkä sain käsiini. Kirjoja ei hennonut laskea käsistä edes luentojen ajaksi. Ne huumasivat.

Tainaron on Finlandia-palkitun Krohnin (s. 1947) läpimurtoteos. Olen ollut aivan yhtä ihastunut hänen teoksistaan myös moraalisesti haastavaan Umbraan, Ihmisen vaatteissa -lastenkirjaan (elokuvaversio Pelikaanimies) ja ennen kaikkea Matemaattisia olentoja tai jaettuja unia -mestariteokseen. Jokaisessa niissä päällimmäisin ominaisuus, mitä Krohn ammentaa itsestään, on poikkeuksellinen älykkyys.

Tainaron julkaistiin uudestaan kuvitettuna juhlapainoksena vuonna 2006. En ole edes selaillut sitä. Olen halunnut pitää fantasiahahmoni päässäni omanlaisinani. Ehkä suostun luopumaan joskus omista ötökänkuvitelmistani, sillä juhlapainoksessa on kaksi uutta kirjettä. Tainaronista olisi kiva oppia vielä vähän lisää.Hertta-Mari Kaukonen

Leena Krohn: Tainaron. Postia toisesta kaupungista (1985)

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto