Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaeltavaa kansaa

Välimeren rannat ovat Saharan kaltaista, rutikuivaa ja kuumaa aluetta. Euroopan unionin eteläosa on liki asuinkelvoton. Roomassa ja Ateenassa huippulämmöt hipovat 60 astetta. Juomaveden puute sytyttää sotia. Toisin paikoin vettä on liikaa. Tulvat, myrskyt ja merenpinnan nousu saattavat ajaa asukkaat pois laajoiltakin alueilta. Valtavat ihmisjoukot voivat lähteä liikkeelle esimerkiksi Kiinassa, Intiassa ja Afrikassa.

Nyt ei puhuta katastrofielokuvasta vaan Britannian hallituksen julkaisemasta ilmastoennusteesta. Se kertoo, mitä maapallon neljän asteen keskilämpötilan noususta seuraisi.


Suomessa kasvukausi pitenee. Maissia voidaan viljellä Keski-Suomessakin. Sademäärät kasvavat ja tulvien riski nousee. Lumipeitepäivät vähenevät Etelä-Suomessa pari kuukautta, Lapissa kuukauden. Merenpinnan kohoaminen ei ole kovin suuri ongelma, koska myös maanpinta kohoaa jääkauden jäljiltä.

Ilmaston lämpeneminen ei suomalaisia paljoa hetkauta, ajattelevat monet. Mutta kansainvaellus hetkauttaa.

"Ilmastonmuutosennusteiden mukaan pohjoiseen suuntautuva kansainvaellus voisi kasvattaa Tampereestakin miljoonakaupungin", kirjoittaa tohtori Arto Jokinen Aamulehdessä.

Välimeren alueen lämpötilan lasketaan muuttuvan liian kuivaksi ja kuumaksi nykyiselle asukasmäärälle nopeimmillaan 20 vuodessa, ehkä 50:ssa tai sadassa vuodessa. Jos katastrofiennusteet toteutuvat, Suomen ja muiden Pohjois-Euroopan maiden väestörakenne kokee vyöryvien väkijoukkojen alla niin perinpohjaisen muutoksen, ettei sille ole vertaa maailmanhistoriassa.

Nykyinen maahanmuuttokeskustelu saattaa olla vain tyyntä myrskyn alla.

Kaukonäköinen sijoittaja huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset jo nyt. Hän ostaa maata ja metsää, kun hehtaarit ovat halpoja. Talvesta riippuvaiseen bisnekseen investoiminen ei kannata, sillä hiihtäminen on pian menneen talven juttu. Peltoja ei kannata metsittää, vaan kaikki mahdollinen pinta-ala on syytä pitää viljelykelpoisena tulevaisuutta varten.

Jo nyt vesitutkijat ovat kehottaneet Suomen valtiota pitämään vesivaroistaan parempaa huolta. Makea vesi on tulevaisuudessa Suomen sinistä kultaa.


Toistaiseksi itse havaitsemani muuttoliike ei ole suuntautunut Tampereelle. Kaupunki on korkeakoulutuksen välietappi, josta liki jokainen kolmeakymppiä lähestyvä maisteri muuttaa työpaikan perässä pääkaupunkiseudulle - tai lähtee merta edemmäs kalaan.

Minulle Tampere on ystävien muuttotappiokunta.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Hanna (21.11.09, kello 19:39)

    "Kaukonäköinen sijoittaja huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset jo nyt. Hän ostaa maata ja metsää, kun hehtaarit ovat halpoja." Hyvänen aika, tämä Honkanen on todella uuno. Se on aikaisemminkin tullut tosin huomattua.

    "Minulle Tampere on ystävien muuttotappiokunta." Nykytoimittajat osaavat kyllä aina kääntää tekstin kuin tekstin itseensä.

  2. Seppo Honkanen (24.11.09, kello 8:34)

    Olisikohan kommentissani kaukonäköisestä sijoittajasta sittenkin ollut ripaus ironiaa mukana? ;) Uuno saatan kyllä hyvinkin olla.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto