Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tandooriporoa pöytään ja heti!

Suomalaiset häpeävät Kanarialle joulukinkkuja kanniskelevia maanmiehiään, mutta omia ruokiaan maailmalle kuljettavat myös intialaiset

Vivek Kumarin herkkuruokaa on Paw Baji Masala, joka on murskatuista vihanneksista tehty pataruoka.
Vivek Kumarin herkkuruokaa on Paw Baji Masala, joka on murskatuista vihanneksista tehty pataruoka.

Suuret marketit tarjoavat nykyään kohtuullisen laajan valikoiman erilaisia etnisiä tuotteita, mutta jos todella haluaa sukeltaa sisään eksoottisten ruokien maailmaan, kannattaa vierailla etnisiin ruokiin erikoistuneissa kaupoissa. Näitä Tampereella riittää. Itämaisiin ruokiin erikoistuneita oriental shopeja on useita, myös kiinalaisille ja thaimaalaisille ruoka-aineille on omat kaupat.

Oppaakseni lupautunut Tampereella kohta vuoden asunut intialainen tutkija ja ahkera kotikokki Vivek Kumar kehuu Tampereen valikoimia.

"Toin kaikki mausteet Intiasta mukanani, mutta olisin löytänyt täältä kaiken tarvitsemani. Tai no, melkein kaiken."

Myös kosmopoliitti maailmanmatkaaja Gabriel Herrera kehuu suomalaisten kauppojen valikoimaa.

"Harvassa maassa on tarjolla yhtä monipuolista valikoimaa tuotteita eri ruokakulttuureista. Suomessa jopa marketeista löytää hyvää tavaraa", hän kehaisee.


Intialaiset erikoisuudet hän käy yleensä hakemassa Tammelantorin laidalla sijaitsevasta Shan Food Marketissa. Kauppa on itse asiassa pakistanilainen, mutta raaka-aineet ja mausteet ovat samoja kuin Intiassa käytettävät. Myöskään valtioiden välinen toisinaan varsin kireä kansainvälispoliittinen ilmasto ei vaikuta ostosten tekemiseen. Ruokakulttuuri todellakin kurkottaa yli valtiorajojen aidon transnationaalilla tavalla.

Tammelantorille matkatessamme Kumar valistaa intialaisen ruuan hienouksista. Valtavassa maassa eri alueilla on omat ruokatottumuksensa. Ruuat ovat hyvin mausteisia ja kasvisruokia on hindukulttuurin ansiosta paljon. Kaupassa Kumar esittelee lempiruokiaan. Maustejauheet, linssit ja säilykkeet vilahtavat miehen käsissä.

Tuoretuotteita ei Shan Food Marketissa kuitenkaan pakastelihojen lisäksi juurikaan ole.

Myyjä ja omistaja Shoaib Muhammad kertoo syyksi tarkat elintarvikemääräykset.

"Moni virasto valvoo lihan tuontia Suomeen erittäin tarkasti. Pienellä yrityksellä ei ole mahdollisuuksia selvitä kaikesta byrokratiasta", Muhammad harmittelee.

"EU:n myötä tilanne kuivatuotteissa helpottui. Nyt voin tilata suoraan suurelta tukkurilta Ruotsista, Tanskasta tai Englannista. Heillä on paljon paremmat resurssit selvitä tarvittavasta paperityöstä."


Muhammad on alan konkari, sillä hänellä on ollut etninen kauppa Tampereella jo vuodesta 1994 asti. Vaimo pitää keskustatiloja isompaa kauppaa Hervannassa.

Asiakaskunnassa on tapahtunut selviä muutoksia vuosien varrella.

"Viimeisen kymmenen vuoden sisällä tilanne on muuttunut dramaattisesti. Nykyään asiakkaat tuntevat jo tuotteet. Lisäksi maahanmuuttajien määrä on kasvanut", Muhammad kertoo.

Intialaiset suhtautuvat ylpeydellä kotimaansa ruokakulttuuriin.

"Jos kysyy intialaiselta hänen lempiruokaansa, on vastaus yleensä, että intialainen", Kumar sanoo.

Myös Shan Food Marketin nimen Kumar kertoo tarkoittavan ylpeyttä.


Meidän suomalaistenkin voisi olla syytä lopettaa naureskelu ruisleipää ja joulukinkkuja maailmalle mukanaan raahaaville junteille ja olla aidosti ylpeitä omasta ruokakulttuuristamme, ainakin Kumarin mielestä.

"Tykkään suomalaisesta ruoasta, vaikka se ei ole kovin mausteista. Täältä löytyy loistavia raaka-aineita, joita ei muualta saa, kuten lohta, hirveä tai poroa", hän valistaa.

Alammekin välittömästi suunnittelemaan keittiöiden parhaiden puolien yhdistämistä yhteen ruokalajiin, tandooriporoon. Se olisi todellinen monikulttuurinen ruoka-annos.

Ja varmasti herkullinen.


Juho-Matti Paavola, teksti ja kuvat


Valmista itse Vivekin voiporo

1kg luutonta ja nahatonta poroa kuutioituna (poron puuttuessa voit korvata sen kanalla)
150 ml juoksettunutta maitoa
50g murskattuja manteleita
¼ teelusikallinen murskattua kanelia
¼ teelusikallinen murskattua
mausteneilikkaa
¼ teelusikallinen murskattua
laakerinlehteä
4 vihreää kardemummaa
1 teelusikallinen inkiväärimurskaa
1 teelusikallinen valkosipulimurskaa
400g pilkottua tomaattia
2 pilkottua sipulia
2 ruokalusikallista tuoretta
pilkottua koriateria
4 ruokalusikallista kermaa
1 ½ teelusikallista chilijauhetta
1 teelusikallinen Garam Masala -jauhetta
1 ruokalusikallinen maissiöljyä
75 grammaa voita
Suolaa maun mukaan


Sekoita juoksettunut maito, kaikki kuivat mausteet, inkivääri, valkosipuli, tomaatit, jauhetut mantelit ja suola kulhossa. Laita poronpalat isoon kulhoon ja kaada seos niiden päälle. Lämmitä voi ja öljy yhdessä pannulla. Paista sipulia noin kolme minuutta ja lisää poro. Kuullota 7-10 minuutta. Lisää noin puolet korianterista ja sekoita hyvin.

Lisää kerma, sekoita ja anna hautua. Kun poro on valmista, käytä loput korianterista koristeluun juuri ennen tarjoilua. Ruoka on parhaimmillaan tarjoiltuna partahas- tai chappatis -leivän kanssa, mutta hätätapauksessa riisikin toimii kyytipoikana.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto