Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Akateeminen persu

Tiina Elovaara on 23-vuotias yliopisto-opiskelija, joka ihailee Timo Soinia.

Pyydän usein ihmisiä arvaamaan, mistä puolueesta olen. Toistaiseksi ensi yrittämällä ei ole osuttu oikeaan kertaakaan", Tiina Elovaara naurahtaa.

Hän opiskelee yliopistossa aikuiskasvatusta ja on yhteiskunnallisesti aktiivinen 23-vuotias nainen. Lisäksi Elovaara on Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kuuluu perussuomalaiseen puolueeseen. Nuoret yliopistonaiset eivät ole perussuomalaisten vahvinta kannattajakuntaa, joten Elovaara on joutunut usein selittämään puoluevalintaansa. Tätä selitystä olemme tulleet kuulemaan.

Elovaara asui lapsuutensa ja kävi peruskoulun Itä-Tampereella. Kaukajärvi ei ehkä vedä vertoja pääkaupunkiseudun pahimmille alueille, mutta lähiötausta on vahva osa Elovaaran identiteettiä ja puoluevalintaa.

"Olen tällainen lähiön lapsi. Elämä kerrostalolähiössä ei aina ollut helppoa. Kyllä siellä tietyt epäkohdat näkyivät."

Ylioppilaaksi Elovaara luki lähempänä keskustaa Kalevan lukiossa. Opinnot jatkuivat Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa kulttuuri- ja kongressipalveluiden tuottamisessa, mutta ala ei tuntunut oikealta.

"Koin noudattaneeni yhteiskunnan velvoitetta, että lukion jälkeen pitää lähteä opiskelemaan korkeakouluun", Elovaara kertoo.

"Hain yliopistoon heti kirjoitusten jälkeen, mutta en päässyt. Toivon, että olisi ollut helpompaa päästä opiskelemaan yliopistoon, pääsykoemenettely nykyisellään on todella raskas."

Koulutuspolitiikka onkin lähellä Elovaaran sydäntä. Hän haluaa lyhentää opiskeluaikoja, mutta se tulisi tehdä houkuttimilla pakon sijasta. Jotain rajoituksia on oltava, mutta omakohtaisen alanvaihtokokemuksen takia hän haluaa opintojenohjaukseen enemmän satsausta jo ylä-asteelta lähtien.

"Itsensä etsiminen ja hakeminen on sallittua. Myös oman osaamisen kehittäminen työelämässä opiskelun välissä on oltava mahdollista."


Politiikkaan Elovaara lähti mukaan vuonna 2007. Aktiiviselle naiselle osallistumien päätöksentekoon oli luonnollinen valinta. Poliittinen koti löytyi perussuomalaisten riveistä, sillä Elovaara kaipasi vaihtoehtoa valtapuolueille.

"Olin kyllästynyt vallitsevaan politiikkaan. Valtapuolue vaihtui hallituksessa, mutta meno ei muuttunut. Perussuomalaiset on eri tavalla kriittinen porukka."

Elovaara kokeekin olevansa protestipoliitikko. Hän haluaa toimia kanavana, jonka kautta heikompiosaiset ja syrjäytyneet voivat saada äänensä kuuluviin. Hän kaipaa suomalaisen politiikan kenttään enemmän keskustelua ja aktiivista otetta.

"Se ei riitä, että huudetaan ja kritisoidaan. On lähdettävä likaamaan kätensä."

Perussuomalaiset on melkoisen sekalainen seurakunta, mutta yleensä se mielletään oikeistopopulistiseksi ja konservatiiviseksi puolueeksi. Elovaara ei allekirjoita tätä ajatusta, vaan hänen mielestä perussuomalaiset kuuluvat enemmän puoluekentän keskustaan. Sosiaalipolitiikassakin puolue on enemmän vasemmalla kuin oikealla. Hän itse edustaa liberaalia ja nuorempaa linjaa.

"Tiedostan kyllä, että me olemme isänmaallinen konservatiivinen puolue. Minulla ei ole niin voimakkaita mielipiteitä mitä tulee esimerkiksi homoavioliittoon tai aborttiin, mitä jollain meidän porukassa on."

Sopeutuminen ei ole aina helppoa. Asioista täytyy keskustella paljon ja jokainen joutuu joustamaan, jotta yhteinen ääni saadaan muodostettua. Elovaara on joutunut jossain asioissa äänestämään myös erilailla kuin oma valtuustoryhmä. Se hänelle on sallittu.

"Politiikassa on paljon keski-ikäisiä miehiä. Kun ajattelee, minkälainen on suomalainen mies, niin kyllä sieltä löytyy vahvoja mielipiteitä ja änkyrämeininkiä. Sen kanssa taisteleminen tuottaa välillä tuskaa."


Entä miten liberaali akateeminen perussuomalaisnainen suhtautuu maahanmuuttoon?

Aihetta on pidetty yhtenä tärkeänä syynä puolueen suosion kasvuun. Elovaara on hyvillään, että asiasta puhutaan.

"Maahanmuutto oli pitkään aihe, jota pidettiin epäkorrektina, varsinkin jos esitti kritiikkiä sitä kohtaan. Tästäkin aiheesta pitää pystyä puhumaan. Mikä meidän kantokyky on? Mikä maahanmuuton vaikutus tähän yhteiskuntaan on? Pitää katsoa sitä kaikkien eri osapuolten näkökulmasta."

Elovaara ei halua sulkea rajoja kokonaan, sillä ihmisten liikkumisesta ja globalisaatiosta on tullut pysyvä osa maailmaa. Ehtivä nuori nainen on myös työskennellyt kouluavustajana maahanmuuttajalasten parissa eikä siedä ihmisvihaa missään muodossa. Hän haluaisi lisää resursseja integrointiin, kuten kielenopetukseen.

Perustoimeentulo on turvattava, mutta muuten Elovaara haluaisi parantaa mahdollisuuksia omatoimiseen toimeentuloon.

"Tänne otetaan ihmisiä ja sullotaan heidät keskuksiin odottamaan oleskelulupia vuosikausiksi ilman mahdollisuutta edes käydä töissä. Haluaisin vetää huomion pois, oletko sinä rasisti vai etkö ole -tyyppisestä väännöstä siihen, että miten käytännönasiat hoidetaan: Kun ihmisiä tulee, niin miten heidät saadaan integroitua tänne."

Perussuomalaisten noste on tällä hetkellä vahva. Sen kannatusluvut kolkuttelevat jo kolmen suurimman puolueen lukuja. Keväällä nähdään, kantaako gallupsuosio vaaliuurnille saakka, ja jos kantaa, kuinka perussuomalaiset vastaavat kasvaneen vastuun haasteeseen. Silloin pelkkä kritiikki ja huutelu eivät enää riitä. Elovaara ainakin luottaa omaan porukkaansa.

"Perussuomalaiset kyllä kasvavat vastuuseen. Halua kantaa vastuuta löytyy"


Juho-Matti Paavola, teksti ja kuva


Kaverikirja

Nimi: Tiina Elovaara

Ikä: 23 vuotta

Ihmissuhde: Sinkku

Koti: Pyynikillä "Olen vaihtanut Itä-Tampereelta varovasti lännen puolelle, mutta tämän kauemmaksi koskesta ei voi mennä."

Koulutus: Ylioppilas, opiskelee aikuiskasvatusta Tampereen yliopistossa.

Työ: Elisan myyjä ja sijaisopettaja "Huomenna menen Sammon yläasteelle sijaiseksi."

Vastuutehtävät: Kaupunginvaltuutettu "Olen lasten- ja nuortenlautakunnassa sekä sivistys- ja elämänlaatupalveluiden lautakunnassa, jossa olen Veltto Virtasen varajäsen."

Harrastukset: Koripallo ja lenkkeily "Koripallo on minulle rakas laji. Enää en ehdi pelaamaan seurassa, mutta meillä on kaveriporukalla oma korisjengi."

Musiikki: Sitä sun tätä "Tänään aamulla fiilistelin Palefacen uutta Helsinki - Shangri La -levyä. Siinä on yhteiskunnallista sanomaa. Palefacen riimittely on huumoripitoista, mutta samalla tarkkanäköistä ja vaikuttavaa."

Elokuva: Blow ja Avatar 3D "Olisin voinut mennä katsomaan Avatarin toisenkin kerran, mutta olin ulkomailla kevättalvella."

Poliittiset idolit: Timo Soini ja Sauli Niinistö "Tähän olisi hieno sanoa joku menestynyt naispoliitikko, mutta nyt ei kyllä tule yhtään hyvää ehdokasta mieleen."


Perussuomalaisten nousu ja uho

Perussuomalaisten tähti on ollut kovassa nousussa politiikan pelikentillä viime aikoina. Tuoreet mielipidemittaukset kertovat todella suuresta, 14,6 prosentin kannatuksesta. Näillä lukemilla perussuomalaiset kipuaa Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Valtio-opin professori Heikki Paloheimo Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta pitää ilmiötä poikkeuksellisena.

"Suomessa on eurooppalaisittain erittäin vakaat puolueolot. Kannatus ei yleensä muutu dramaattisesti vaalikauden aikana. Siihen nähden mielipidemittauksissa on nyt huima muutos", Paloheimo kertoo.

Kannatuksen kattokaan ei välttämättä ole tullut vielä vastaan. SDP:n teettämän kyselyn mukaan perussuomalaisia voisi mahdollisesti äänestää jopa 32 prosenttia ihmisistä.

Keskeinen tekijä perussuomalaisten suosioon on Paloheimon mielestä tyytymättömyys suuriin puolueisiin.

"Vaalirahoituskohu on synnyttänyt epäluottamusta suuriin puolueisiin, joka kanavoituu nyt perussuomalaisille protestiääninä. Myös asiakysymykset ovat luoneet perussuomalaisille kannatusta."

Maahanmuuttoon epäilevästi tai kielteisesti suhtautuvat, arvokonservatiivit ja maaseudun palveluiden katoamista ja jätevesiasetusta vastustavat ihmiset ovat siirtyneet perinteisten suurpuolueiden riveistä perussuomalaisiin.

Entä kantaako gallupmenestys vaaleihin asti? Paloheimo epäilee:

"Äänestysvarmuus kyselyissä on perussuomalaisten kohdalla huomattavasti muita puolueita alhaisempi. Osa suosiosta selittyy myös Timo Soinin valovoimaisella persoonalla, mutta häntä voi äänestää vain Uudellamaalla."

Entä jos hallituspaikka kuitenkin napsahtaa kohdalle? Pystyykö perussuomalaiset pitämään protesti-imagonsa voitokkaiden vaalien jälkeen?

"Soini on jo nyt alkanut korostamaan realistista linjaa: Moniin asioihin ei löydy helppoja ratkaisuja. Mutta kannattajakunta on varsin kirjava joukko protestoijia, joiden käyttäytyminen vaalien jälkeen on epävarmaa. Riski kannatuksen laskemiseen on suuri", Paloheimo analysoi.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. anonyymi (15.11.10, kello 13:52)

  Eikös Elovaara ole entinen demareiden jäsen? Mistä loikkaus johtuu? Hyvää hän on tehnyt puolueelle, kannatus lähti puoluevaihdon aikaan suureen nousuun, pitkälti hänen ansiostaan!

 2. klaus elovaara (16.11.10, kello 16:40)

  Tiina Elovaara ei ole koskaan ollut demareissa....

 3. Lukija (09.12.10, kello 16:49)

  Eikös tämän Tiina Elovaaran isä ole tamperelainen pitkäaikainen persuvaikuttaja ja kirjailija Klaus Elovaara?
  Meinaan vaan sitä, että ehkäpä Tiinan puoluevalinta ei ole sittenkään niin kovin yllättävä. Toimittaja kertoo lähteneensä kuuntelemaan Tiinan tarinaa juuri siksi, että tällainen on ok näköinen ja nuori nainen on niin erikoinen juttu persuissa. Eikö Tiina puhunut isästään vai eikö toimittaja hoksannut kysyä asiasta?

  Tiina Elovaaran puoluekanta on siis suunnilleen yhtä yllättävä kuin Heli Paasion tai Anne Holmlundin. Taitava poliitikko Tiinasta on silti tulossa. Osasi syöttää toimittajalle jutun omista lähtökohdistaan.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto